Una de les frases que més sol pronunciar la gent desencantada amb la política és allò de “tots són iguals” o “tots busquen el mateix”. L’acció política dels molts dels nostres dirigents ha fet provocar entre nosaltres un cert desinterés. No obstant, no ens equivoquem: esta és també una actitud còmoda. Els polítics tenen el deure de canviar la manera d’actuar però els veïns i veïnes de cada poble també hem de ser més actius i demanar més espais de participació.

La política no és més que l’administració i la gestió, en un dels molts graons possibles (estatal, autonòmic, local, etc.). Per això, participar de les decisions que ens afecten a tots hauria de ser una cosa habitual; fer política en el seu sentit més ample és decidir des de què fem amb la carretera Jaume I, si plantem arbres o no a la plaça, si calen tantes faroles al parc del polígon o si volem alguna infrastructura que considerem necessària.

Allò de “estàs fent política!”, com a acusació, és més propi d’un temps que hem d’oblidar que no del període democràtic actual. Hem de ser capaços de crear ferramentes per fer arribar les propostes “de baix cap a dalt” per convertir-les en accions de govern, per intervindre en la vida pública més enllà de les eleccions cada quatre anys.

Des del BLOC JOVE i el BLOC, vos proposem que ens comuniqueu els vostres suggeriments per dur-los a la pràctica. Perquè participar i fer política no és pecat. Fem-ho de baix cap a dalt.

Article d’opinió de Jordi Puig. Secretari d’Organització del BLOC JOVE de la conca del Vernissa.