Jordi Puig.

Ròtova, un poble amb no més de 1.400 habitants, aspira a tenir una escoleta de més de tres milions d’euros i un complex cultural de més de cinc. És tan bonic tot plegat… És tan bonic que alguna cosa havia de fallar. Les obres de l’escoleta han estat quasi un any paralitzades i ara l’Ajuntament haurà d’aportar la meitat del cost; del palau dels comtes fa uns anys que ja no se sap res -i mira que el van comprar vegades, segons les notes de premsa publicades-; el poliesportiu no s’acaba tampoc, els carrers del centre han romàs tancats sense cap explicació a la vista durant mesos, abans que ens digueren que l’accés seria reduit; i tantes altres coses.

Per no dir que hui dia no hi ha un saló d’actes on fer una conferència en condicions, perquè han deixat caure el cine; per no dir que no tenim una biblioteca -ens hem hagut de conformar amb una minúscula aula de lectura- des de fa tants anys… Per no dir que se’ns ha quedat un pàrking al centre del poble, aquell solar que era projecte de tantes coses…

Sense més volta de fulla, sense que s’haja creat cap aldarull. Solament es tractava d’un assumpte de prioritats; perquè han preferit fer uns passos elevats per a vianants a començar a arreglar aquell cinema de principis de segle. Perquè han prioritzat, en definitiva, grans projectes que se’ns han quedat tots a mitges. Perquè hem jugat a voler ser capital mundial quan érem el que som: un poble de 1.335 habitants; amb tota la dignitat del món. I hem acabat éssent del pobles amb més deute per habitant del país: 1.300 euros/habitant; quasi 4.000, per cada família mitjana.

I tot açò ens ho trobem donat: ni l’agenda 21 ni la bústia ciutadana -que tant ens han venut- han servit perquè la gent puga dir la seua. I és que alguna cosa caldrà començar a canviar. Els i les joves del BLOC creiem que cal un nou projecte que capgire la concepció de la política local, que ens allunye de les inèrcies passades i que ens il·lusione; que fomente la participació ciutadana i que ens permeta fer la política d’una manera propera i desenfadada. Per tot això, creiem que assumir un compromís pel poble és la millor manera de contribuir a millorar-lo.

I en eixe camí ens hem trobat amb molta gent, de totes les edats, que així ho ha cregut. A Ròtova, com a tants altres pobles, iniciem un Compromís, al qual volem convidar-vos.

Som conscients que totes i tots volem el millor per al nostre poble; però, d’inici, tot no ho podem tenir. Els polítics hem de començar a ser sincers i dir a la cara als nostres veïns i veïnes que no es pot prometre tot, que no tindrem tot el que somniaríem però que farem tot el possible per tenir un bon poble.

I encara hem d’anar més enllà: ningú no qüestionava el sistema de finançament local mentre la rajola permetia tenir ingressos extres. Tothom mirava cap a un altre costat. Però, un dia o un altre, haurem de xafar amb els peus a terra. Cal deixar de banda les polítiques de grans promeses i cartró ploma per a fer realitat una Ròtova moderna i senzilla, una Ròtova amb tots els serveis coberts. Sense estridències ni grans cadafals. Una Ròtova amb els serveis adequats i a la mida de la seua població. Som el que som i hem d’estar orgullosos de continuar sent-ho.

Si assumim aquestes premisses, podrem dotar Ròtova de més projectes a la mesura de les nostres necessitats, sense haver d’iniciar grans obres que ens duen a ser un dels pobles valencians més endeutats.

Nosaltres tenim un Compromís per Ròtova i vos animem perquè vos activeu. En el treball del dia a dia ens trobarem.

 

Publicat a 7 i 1/5 Notícies (3 de setembre de 2010).