“No anem a permetre que la Generalitat pose en perill ni el nostre medi ambient ni les persones”. Compromís demana la restitució de la senyalètica, la conservació de senders i una política forestal i urbanística que ens done més seguretat.

Jordi Puig, candidat de Compromís per Ròtova, junt amb Xavi Ródenas (ecologista i membre de la candidatura BLOC-Inciativa-Verds) han fet una valoració aquest matí de les tasques d’extinció de l’incendi que el passat cap de setmana va cremar 1.480 hectàrees i que va afectar una zona LIC (Lloc d’Interés Comunitari), dues microreserves de flora i una de fauna, entre els municipis de Ròtova, Benicolet i Almiserà.

D’una banda, s’ha denunciat la manca de mitjans i les contínues retallades per part de la Generalitat en mitjans de prevenció i extinció que posen en greu perill el medi ambient i a les persones. S’ha volgut recordar que ja Enric Morera, síndic del Grup Parlamentari Compromís a les Corts, denuncià que la Generalitat té un deute de 17 milions d’euros a l’empresa Tragsa que ha afectat a les proves de selecció de brigadistes. A més a més, també s’ha patit una retallada a l’empresa pública Versa que ha provocat la desprotecció de paratges naturals, ja que el Govern de Camps s’ha gastat els diners en altres assumptes i ni tan sols han mostrat la documentació.

Per tot açò Jordi Puig va declarar que “no anem a permetre que la incompetència de la Generalitat pose en perill ni el nostre medi ambient ni les persones”.

D’altra banda s’ha lamentat que s’haja repetit l’incendi de fa 20 anys, però que aquesta vegada no s’ha pogut aturar a l’altura de Picaio i ha tingut un abast major. Vint anys de treballs forestals, d’educació ambiental, de reforestació, que s’han de començar de nou.

En aquest sentit han estat bastant crítics amb la permissivitat que els darrers anys s’ha tingut amb els habitatges a la muntanya, sense faixes preventives de seguretat ni plans antiincendis a les urbanitzacions com la d’Almiserà que  posen en perill la seguretat ciutadana.

Ródenas ha advertit que “en 20 anys el 80% del territori és privat, ha estat totalment oblidat, ningú no ha posat ni un duro i a hores d’ara no se sap de qui és, no està ordenada no hi ha un centre de propietat forestal on estiguen tot els propietaris forestal valencians i puguen negociar amb la generalitat cada any un poressupost destinat a la conservació ”

Ara bé, què és el que es farà ara a Almiserà i Ròtova?

· Es deixarà actuar la natura i veure com evoluciona.

· Es necessita gent formada al territori que servisca d’orientadora per això els cusos de formaciói en medi ambient i territori local poden ser molt útils

· I per últim s’ha fet una cirda a l’empenta i al compromís amb el territori i l’entorn: “Cal ara recuperar-se i treballar totes i tots colze a colze”

A la Generalitat Valenciana se li demana:

· Que invertisca en la restitució de la senyalètica del sender PRV-100. I en el manteniment dels senders.

· Que les pistes com les de la Catalana al terme de Llutxent es mantinga en condicions, per poder actuar en cas de necessitat.

· Que avalue si hi ha hagut pèrdues materials per poder concretar totes estes peticions i que faça les inversions pertinents en aquests punts sensibles.

· Que inicie el Pla d’Ordenació Forestal, ja que, des que el 1994 es va aprovar la Llei forestal, no s’ha executat.

· Que declarare les ZAU (Zones d’Actuació Urgent), que hauria d’aprovar el ple del Consell.

Puig també ha demanat “que, en les negociacions amb la Generalitat, els

ajuntaments de Ròtova i Almiserà siguen exigents per tal d’assegurar tots els mitjans econòmics necessaris per aconseguir una bona recuperació dels paratges”.

Per últim, des de compromís per Ròtova s’ha volgut agrair les brigades que van intervindre en les tasques d’extinció i la tranquil·litat dels veïns que van ajudar els brigadistes.