Compromís demanarà al plenari l’anul·lació de les retallades previstes per la Generalitat

Compromís ha presentat una moció al plenari de divendres en què proposa que l’Ajuntament de Ròtova demane a la Generalitat Valenciana l’anul·lació del Decret Llei 1/2012 de mesures urgents per a la reducció del dèficit a la Comunitat Valenciana; i que manifeste el seu compromís amb el manteniment i la millora d’uns serveis públics i de qualitat.

Tot seguit, vos transcrivim la moció:

Jordi Puig Muñoz, Suni Vidal Mahiques i Nahiana Suñé Garcia, regidors del Grup Municipal de Compromís per Ròtova a l’Ajuntament de Ròtova, presenten al Ple de l’Ajuntament la següent:

PROPOSICIÓ

Les organitzacions sindicals amb representació a la Mesa General de Negociació de l’Administració del Consell: UGT, CCOO, CSI-F, FSES i Intersindical Valenciana, s’estan dirigint als ajuntaments per a informar-los de la situació generada amb l’aprovació i publicació en el DOCV de 10 de gener de 2012 del Decret Llei 1/2012 de mesures urgents per a la reducció del dèficit a la Comunitat Valenciana. La intenció amb aquest escrit és posar en el seu coneixement alguns exemples de la repercussió que les mesures aprovades tindran sobre els diferents serveis públics oferits a la ciutadania.

Així, a l’Administració de Justícia, el Govern Valencià ha renunciat en el 2011 a la creació de 15 jutjats nous, autoritzats en el seu moment pel govern central, al·legant la falta de recursos econòmics per a poder dotar-los del personal necessari per a atendre’ls. La retallada en un 25% dels reforços en personal dels jutjats actuals farà més llarga encara la demora de resolucions judicials (sentències, actuacions, etc). Sense parlar de la falta d’inversió en mitjans tècnics i locals que permeten un treball més àgil i productiu.

Les infraestructures compromeses en el transport públic pateixen una paràlisi i, en concret, suposarà una nova demora en l’engegada de la nova línia del metro a València i de la T2 d’Alacant que, unit a la falta d’inversió, està suposant un deteriorament molt important del servei que ha de prestar-se i el perjudici a la ciutadania.

A la funció pública valenciana i al sector públic empresarial, la retallada de la jornada de treball al personal interí i temporal, a més del perjudici directe a les persones afectades, comportarà la disminució de l’horari i la qualitat de l’atenció a la ciutadania usuària dels serveis públics.

Pel que fa als serveis socials de l’administració autonòmica, les valoracions a la dependència ja han estat reduïdes i es veuran més paralitzades al País Valencià, ja que en l’Agència responsable d’efectuar eixes valoracions (AVAPSA), el nivell de temporalitat és molt elevat i la retallada de jornada imposat suposa una reducció de personal. Això mateix ocorrerà en altres organismes com a l’IVADIS, que atén les persones amb discapacitat, a l’IVVSA, que ha d’actuar sobre polítiques d’habitatge i atenció en aquesta matèria a les persones més desfavorides, etc.

Quant a l’ensenyament públic, les mesures es reparteixen entre retallada de professorat (al voltant de 1.550 professionals menys en el 2010 –informe del Síndic de Comptes- i altres 1.000 menys en 2011), línies i programes educatius i falta d’inversió en centres, així com retards i retallades en el pagament de despeses comunes. Tot això ha provocat:

1 . Manca de construccions escolars, tant noves (no construcció de la xarxa d’escoletes infantils i d’altres centres públics) com reparacions necessàries (mantenint barracots crònics any rere any).

2 . Reducció de la plantilla del professorat (2.550 menys en dos cursos), el que implica un augment de ràtios d’alumnat en les aules i la falta d’atenció a milers d’alumnes al no cobrir-se les baixes.

3 . Desaparició de programes d’atenció individualitzada de l’alumnat, d’atenció a la diversitat, d’atenció compensatòria, de línies en valencià i de cicles formatius.

4 . Falta de les transferències per a despeses dels centres, generant problemes en menjadors escolars, d’activitats de suport a les famílies (escoletes matineres, d’estiu…), manca de material didàctic, centres sense calefacció o sense electricitat.

En la sanitat pública, la Conselleria ha anunciat un altre paquet de 300 mesures per a la reducció de la despesa sanitària per import entre 440 i 550 milions d’euros, més del 10% del total de la despesa sanitària a la Comunitat Valenciana. Es pretén reduir personal i no fer substitucions en les plantilles que atenen a les persones. Es redueixen els recursos dedicats a l’atenció d’urgències i emergències sanitàries. També es tancaran centres sanitaris amb l’argument de falta d’activitat o per obsolets. Les llistes d’espera d’intervenció quirúrgica s’incrementaran en milers de persones, per eliminació dels programes existents.

En resum, d’aplicar-se aquest conjunt de mesures, amb l’aprimament dels serveis públics, ja de per si escassos en el nostre àmbit, deixaran molt tocada la ciutadania valenciana. Els ciutadans i els professionals seran els que pagaran la factura resultant de la negligent gestió dels recursos públics.

Com a grup polític municipal estem preocupats per l’educació valenciana i, sobretot, per la inicidència que estos retalls tenen i tindran en l’educació dels i les xiquetes rotovines, sobretot a l’etapa de secundària, tant si acudeixen a l’IES Vall de la Safor, com als diversos instituts de Gandia.

És per tot això que presentem a la consideració del Ple de l’Ajuntament l’adopció dels següents:

ACORDS

Que l’Ajuntament de Ròtova:

PRIMER.- Demane a la Generalitat Valenciana l’anul·lació del Decret Llei 1/2012 de mesures urgents per a la reducció del dèficit a la Comunitat Valenciana.

SEGON.- Manifeste el seu compromís amb el manteniment i la millora d’uns serveis públics i de qualitat.

TERCER.- Trasllade aquesta moció a la Generalitat Valenciana, als grups parlamentaris de les Corts Valencianes i les organitzacions sindicals amb representació a la Mesa General de Negociació de l’Administració del Consell: UGT, CCOO, CSI-F, FSES i Intersindical Valenciana.

Arxivat en: Cultura i Educació, Documents, Economia i Ocupació, Sanitat i Benestar Social

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *