L’Ajuntament de Ròtova presentà al Ministeri una relació de factures per valor de 1.933.094 €. Compromís considera injust que l’Ajuntament haja de pagar interessos per deutes de la Generalitat.

El Consell de Ministres va aprovar el Reial Decret-Llei 4/2012 el 24 de febrer que va ser publicat el 25 de febrer, on es determina les obligacions d’informació i els procediments necessaris per establir un mecanisme de finançament per al pagament als proveïdors de les entitats locals. Els ajuntament havien de remetre una relació del total de factures que estaven per pagar. L’Ajuntament de Ròtova la va lliurar per un total de 1.933.094 €.

Una part d’eixes factures són, en realitat deutes de la Generalitat, per això Compromís considera injust que l’Ajuntament haja de pagar interessos per deutes de la Generalitat.

Però el que realment és injust és que siguen els veïns els qui s’ajusten per pagar el total de factures, suma de la gestió del govern (municipal i autonòmica). Des de Compromís no podem recolzar que siguen els veïns qui paguen la gestió i l’acumulació de deute de l’equip de govern.

Mesures incloses en el pla d’ajust:

– Augment del 10% Impost de Béns Immobles (IBI), a partir de 2014.

– Augment de l’Impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVTM) a un 1,41%.

– Eliminació de les bonificacions previstes en l’IVTM .

– Eliminació de beneficis o reduccions en el cas de famílies nombroses o jubilats en les texes de serveis municipals (escoleta, esc. de música, piscina).

– Eliminació de personal de manteniment al centre mèdic. No es cobrirà la jubilació d’una plaça al maig en neteja. Eliminació d’operari de serveis múltiples. ‘Adequació de la jornada del personal de neteja’.

– Adequar la taxa de l’escoleta municipal.

– En plantilla de l’escoleta, quedarà una mestra i es reduirà la jornada de la tècnic d’educació infantil a mitja jornada.

– Eliminació de l’aportació de l’Ajuntament a l’Escola de música. Augment de la taxa del servei o desaparició.

– Augment dels ingressos dels serveis esportius (piscina).

– Ajust dels ingressos amb les despeses de la gestió urbanística.

Com anava a pagar l’Ajuntament el 1.933.094 € en factures?

El decret del govern, de fet, és una un pla B per a pagar els proveïdors. Però la pregunta que fem és si tenia el govern un pla A, pensava pagar-los? Quin era el pla que tenia el govern municipal per a pagar les citades factures, abans de l’aparició del Reial Decret- Llei 4/2012? L’alcalde ha respost que ho tenia tot parlat amb les principals empreses. Però estem parlant d’un muntant de quasi dos milions d’euros.

La llei d’estabilitat pressupostària ja obligava l’Ajuntament a reduir el deute a llarg termini, arrel del resultat de la liquidació de 2010. I ara, seran els ciutadans els qui pagaran l’ajust del govern municipal: amb augment de taxes i de l’IBI (el 10% a partir de 2014).

Accedir a la totalitat de factures.

Compromís ha demanat poder accedir a l’expedient amb el total de factures incloses en la relació certificada de totes les obligacions de pagament de l’Ajuntament de Ròtova, lliurades a l’organ competent del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, en base al RD 4/2012.

El govern central no ha pensat en el municipis.

El govern de l’estat no ha pensat en els ajuntaments menuts ni en la seua limitada capacitat de poder traçar els plans d’ajust a llarg termini.

Ha paralitzat els ajuntaments, i els ha obligat a treballar en uns terminis inviables. Si ja costa que l’equip de govern compartisca les seues decisions, ara el cas encara ha estat més sagnant, ja que hem tingut a les mesures mitja hora abans del plenari. No hi ha hagut ni discussió i ni posada en comú per a la redacció del pla d’ajust.

El govern vol que els ajuntaments paguem amb un interés del 5% deutes que, en molts casos, són de la Generalitat, a l’espera que esta pague. El govern municipal ha previst que el 2015 la Generalitat pagarà el que deu (al voltant d’uns 650.000 €), però no hi ha cap certesa que això siga així. D’inici, però, comencem a pagar nosaltres els interessos.