El govern municipal retalla a 4 hores mensuals el servei mancomunat d’arxius. J. Puig: “Sabem que és una àrea poc vistosa i poc visible, però necessària”.

L’equip de govern de Ròtova va aprovar el passat divendres 8 de juny, al plenari municipal, reduir el servei d’arxius que presta la Mancomunitat de Municipis de tres mòduls a un. Cada mòdul són 4 hores que un tècnic arxiver de l’ens comarcal dedica a processar i arxivar la documentació que genera l’Ajuntament, tant històrica com administrativa. Amb este canvi, de 12 hores (3 matins al mes), passarà a treballar-ne 4 al mes, un temps de totes totes insuficient.

Els motius que el porten a reduir el nombre de mòduls, de tres a un mòdul, de nou són econòmics, per la situació a què ha abocat l’Ajuntament. Sabem per quina situació passa l’Ajuntament, i som conscients que cal ajustar partides, però cal ajustar de serveis que no siguen necessaris com el d’arxius.

L’equip de govern sap, millor que nosaltres, que deixar en 4 hores al mes el treball que aporta l’arxiver de la Mancomunitat és clarament insuficient. Perquè cal dir que ja ens semblen insuficients els 3 mòduls actuals, les 12 hores que es dediquen”.

Amb un pressupost anual que supera el milió d’euros, reduir-ne poc més de 3.000 ens sembla una mesura poc responsable, i més tenint en compte que parlem d’un servei que no solament és útil sinó que és totalment necessari per gestionar la documentació de l’Ajuntament, que continuarà generant-se. “Sabem que és una àrea poc vistosa i poc visible, però necessària”.

Aquesta mesura no és un ajust, és un retall; “un retall sense cap tipus de previsió en la qualitat del servei i la gestió de la documentació del municipi”.

A la pràctica, tornem a quan? A fa 10 o 15 anys, quan el treball d’arxiu -tant històric com administratiu- semblava un luxe. Ací no podem estar d’acord.

La proposta de Compromís és que es deixe sobre la taula; i que s’estudie la reducció d’altres partides, si és que cal reduir despeses. Perquè hem de pagar els proveïdors, hem de pagar els préstecs, però no podem deixar de prestar cert serveis i, sobretot, no podem fer passes enrere en la gestió de la documentació de l’Ajuntament”.

D’altra banda, la reducció del servei també anirà en detriment dels llocs de treball dels treballadors de la Mancomunitat i del servei que ofereixen als municipis.

Imatge: J. Ribes