El plenari de divendres 6 de juliol, Compromís i PP van presentar de manera conjunta una moció per rebutjar la fusió obligatòria de municipis, prevista en una suposada “modernització i racionalització de les Administracions Públiques” del govern de Mariano Rajoy.

El document havia sigut aportat pel PP, després de l’acord unànim de la Junta de govern de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, el passat 22 de juny.

“Ben aviat seran molts municipis, fins i tot governats pel mateix partit del govern estatal, els que s’oposaran a les mesures de Mariano Rajoy, elaborades sense consultar els principals afectats”, ha explicat Jordi Puig, portaveu de Compromís a Ròtova.

La moció aprovada a l’Ajuntament insta, a més, el Govern Central, i el Govern de la Generalitat Valenciana a establir un procés de diàleg amb les Federacions Territorials de Municipis i Províncies, a fi de consensuar i arbitrar mecanismes de finançament i delimitació de competències, per a aconseguir una Administració Local eficaç i eficient, sense menyscabar la prestació del servici públic a l’administrat i preservant la identitat historicocultural dels nostres pobles.

Tot seguit teniu el text de la MOCIÓ:

… en el seu nom i representació, per mitjà del present escrit, i fent ús de les atribucions que li conferix i a l’empara d’allò que s’ha establit per la Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases del Règim Local, i de la Llei 8/2010, de la Generalitat, de Règim Local de la Comunitat Valenciana, i el Reial Decret 2568/1986, de 29 de novembre, pel qual s’aprova el Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, eleva al Ple de la Corporació per al seu debat, la Moció en defensa del municipalisme.

MOCIÓ

Exposició de motius

Davant de les informacions aparegudes en relació a la modernització i racionalització de les Administracions Públiques, sobre la delimitació de les competències municipals i del seu finançament, així com la fusió de determinats municipis en funció del seu nombre d’habitants.

La Federació Valenciana de Municipis i Províncies, institució representativa del municipalisme valencià, en la seua voluntat de defendre l’autonomia local i els interessos locals, considera el principi que qualsevol ciutadà, visca on visca, ha de disposar dels mateixos servicis de qualitat i gaudir de les mateixes oportunitats de futur, per això, estima que les mesures proposades haurien d’estar, en tot cas, orientades a aconseguir una administració eficaç i eficient, respectant el fi últim de servici públic al ciutadà.

En este sentit, entenem que, s’ha de posar en valor el paper i labor que des de l’Administració Local, per xicoteta siga, es presta als administrats, que per proximitat és l’administració millor valorada.

Cal definir les competències i establir mecanismes per a afavorir l’agrupació voluntària de municipis i de servicis. La reorganització de l’Administració Local ha de realitzar-se amb consens de les institucions afectades i, en tot cas, garantint la subsistència dels municipis.

A més no podem obviar que les administracions locals han sigut les que menys es van desviar de l’objectiu de dèficit en 2011, i que les més xicotetes són les que menys deute acumulen, fent permanentment un exercici d’austeritat tant en l’optimització dels seus limitats recursos com en el menor o nul gasto en els seus òrgans de govern.

D’altra banda, hem de tindre en compte el profund i històric sentiment identitari i de pertinença tan arrelat en la població, que contribuïx a reforçar el compromís ciutadà amb els assumptes municipals, quelcom que, com menys, es veuria dificultat en altres situacions. Un compromís que, reforçat per les àmplies possibilitats de participació que oferix el municipi de reduïda grandària, reforça i eleva els llindars de democràcia.

És per tot això, i per altres raons com la contribució a fixar la població en les zones rurals, per la qual cosa qualsevol mesura ha d’anar encaminada tant a preservar l’entitat jurídica dels municipis com a aconseguir l’eficàcia i l’eficiència en la gestió dels servicis a la ciutadania, contribuint a aprofundir en els principis d’autonomia local i subsidiarietat, consagrats tant en la nostra Constitució com en la Carta Europea d’Autonomia Local.

En este sentit, s’ha de caminar cap a una millora contínua de la gestió conjunta de servicis, de la potenciació d’entitats supramunicipals i diferents fórmules associatives, tal com s’establix en la Llei 7/1985 Reguladora de les Bases del Règim Local, com en la Llei 8/2010, de 23 de juny, de la Generalitat, de Règim Local del País Valencià.

Per allò que s’ha exposat, … proposa al Ple de la Corporació, l’adopció del següent

PROPOSTA D’ACORD

U. Rebutjar la fusió obligatòria de municipis.

DOS. Instar el Govern Central, i el Govern de la Generalitat Valenciana a establir un procés de diàleg amb les Federacions Territorials de Municipis i Províncies, a fi de consensuar i arbitrar mecanismes de finançament i delimitació de competències, per a aconseguir una Administració Local eficaç i eficient, sense menyscabar la prestació del servici públic a l’administrat i preservant la identitat historicocultural dels nostres pobles.

Audio: Informatius Ràdio Gandia SER.