Jordi Puig. Regidor-portaveu de Compromís per Ròtova.

Eixa crec que és una de les màximes que hauria de tenir un govern, siga municipal, autonòmic o estatal: servei a la ciutadania i defensa dels drets i oportunitats.

Ho diem arrel de la moció que vam presentar a l’últim plenari per tal que l’Ajuntament del municipi rebutjara el “xec-ocupació” de Gandia. Mentre observem com va la cosa, també ho han reubtjat tots els partits de Xeresa, Xeraco, Tavernes, La Font i el mateix govern del PP de Daimús l’ha encapçalada. I és que la iniciativa fomenta la contractació de la gent empadronada a Gandia, amb una subvenció de 400 €, en tot el territori valencià, un fet que a la pràctica provoca una situació de discriminació negativa de cara als veïns i veïnes del poble, fins i tot entre les empreses del municipi.

Des de Compromís entendríem que l’Ajuntament de Gandia podria subvencionar empreses situades a Gandia però no les situades en altres termes municipals. Tal com està concebut el xec-ocupació de Gandia, la regulació aprovada permet que les empreses situades fora del terme municipal de Gandia eviten la contractació de la ciutadania empadronada en la localitat on tinguen el centre de treball o la seu social. La convocatòria és susceptible de causar perjuís socials entre les persones parades de les localitats pròximes a Gandia, per quant les empreses que tinguen centres de treball, o la seu social, a estes localitats optaran per contractar treballadors que, amb les mateixes aptituds professionals i en idèntica situació socioeconòmica, tinguen el seu domicili a Gandia. A més, en tractar-se d’una ordenança, tindrà efectes este any i els posteriors.

Però a Ròtova tot es veu diferent. Finalment, al plenari, el PP local va fer valdre la seua majoria absoluta i va tombar la moció presentada per Compromís, en contra del xec-ocupació de Gandia i en defensa de la igualtat de la gent treballadora del poble. I l’alcalde es va justificar “basant-se en l’autonomia municipal”; un argument buit, ja que la moció precisament intenta frenar un xec que envaeix els límits de Gandia, perjudica les persones treballadores dels municipis saforencs i distorsiona negativament el mercat laboral fora de Gandia. És Torró qui es carrega l’autonomia municipal. A més, des de l’alcaldia han valorat que “no creuen que tinga cap repercussió”.

És trist que el PP base la defensa de la seua postura es una creença: creuen que no tindrà repercussió. I no diem que no poden tindre creences, però, primer que res, els drets i la igualtat de la gent treballadora s’han de garantir, els drets es garanteixen amb la llei i no es deixen en mans de la bona voluntat de les persones.

El que en realitat ha passat és que el PP local ha preferit no enfrontar-se a Torró a defensar la gent treballadora de Ròtova (en el nostre cas), després que l’alcalde de Gandia pegara un toc d’atenció a les regidories del PP de la comarca (i això que Torró va dir públicament, amb una certa condescendència, que els ‘disculpava’). És lamentable que un govern municipal no siga capaç de defensar el veïnat davant de la gent del seu partit; i, de més a més, s’ha quedat sol defensant-lo, al contrari del que han fet altres grups del PP comarcal. Crec que és un fet sense precedents; bé, una més al cistell. No ens podíem esperar que el PP de Ròtova es posara del costat de Torró en lloc de fer-ho del costat de les treballadores i treballadors de Ròtova. Per això, ens reforcem en la idea que cal un canvi; no solament per intentar fer-ho millor sinó per assegurar el més bàsic del nostre veïnat des de l’Ajuntament.