Article d’opinió de Jordi Puig (regidor-portaveu de Compromís per Ròtova; publicat al diari 7 i 1/2 Noticias).

El ple de Ròtova va aprovar els pressupostos del municipi, únicament amb els 4 vots del PP, i en contra dels tres regidor i regidores de Compromís per Ròtova. Nosaltres hem explicat el perquè del sentit negatiu del nostre vot. I ho hem fet aportant motius i apuntant un canvi de direcció que caldria adoptar.

Com ja hem dit, des de Compromís, ens agradaria que la preparació dels pressupostos fóra un procés compartit entre el veïnat, les associacions i l’Ajuntament. Totes i tots som conscients que ens trobem en un moment complicat, però hem de posar en comú les idees i propostes de les associacions i persones de Ròtova, per tal de poder elaborar uns pressupostos el més participatius possibles.

El dels pressupostos participatius és un procés complex, que requereix més que el simple recull de propostes però el camí per arribar-hi podíem començar-lo ja, per anar millorant-lo amb el temps.

Ells, que diuen que escolten -no sabem a qui- i que diuen que expliquen -no sabem en quin moment-, com a equip de govern, haurien de prendre la iniciativa i no tenir el ‘no’ com a resposta única. Ho hem vist en altres ocasions -fets consumats i nul·la informació- i ho tornem a veure ara. Des del govern saben que les associacions i la gent del poble no està ben atesa, no solament perquè tinguen dificultats econòmiques i hagen decidit eliminar les subvencions: és més senzill que tot això, ni tan sols han escoltat la previsió d’activitats per a este any. I d’això es tractava. No subvencionar a un costat i a un altre, sinó consensuar el pressupost amb la gent.

A més, hi ha algunes qüestions, que ja hem tractat al llarg de l’any, amb les que no estem d’acord, i que ara s’han posat negre sobre blanc en estos pressupostos redueixen la partida de Serveis Socials de la Mancomunitat en un 25%, a 9.800 €; igual que amb la partida del Servei d’Arxius. Igual que van fer amb el Calaix Jove, sense tenir cap altra alternativa: ni diners ni imaginació per suplir-los, en una política juvenil transversal.

Els pressupostos de 2013 ascendeixen a 1.094.820 €, un 15% menor als de 2012. A més, cal advertir que el 2013 hi ha previst pagar solament en interessos 97.285 € (pel préstec a proveïdors) i 58.600 € (pel préstec a llarg termini). Més de 155.000 euros en interessos que són, com en el primer cas, fruit de l’acumulació de factures d’anys anteriors, fruit de la política que el PP anomena “austera”. I que ara ens duen a retallar en partides necessàries com és el cas comentat de serveis socials.

I ara ens diran que prioritzen els serveis d’atenció a la gent, que “se ajusta a las necesidades del pueblo”, que es busca una “atención a la juventud, asociacionismo local”. Paraules boniques, sí. Però la voluntat d’un govern es posa negre sobre blanc als pressupostos. I també, en el treball previ per a elaborar-los. Calen canvis de rumb en les formes i en el fons.

I és que un dels problemes de fons radica en el model de poble i en la falta de mesura per a plantejar els projectes; i els resultats estan a la vista: el palau -en condicions precàries-, el cine -impracticable-, l’escoleta -desmesurada per a les necessitats del poble i per acabar-; la nau polivalent, ara en un segon plànol. Insistim: calen projectes ajustats al municipi. I, finalment, canviar les prioritats, el rumb; i això comença per escoltar més i començar a explicar.