Ple ordinari, el 4 d’abril de 2013, a les 20:15 h, al saló de sessions de l’Ajuntament de Ròtova, amb els següents punts de l’ordre del dia:

1.- Lectura i aprovació, si escau, l’acta anterior.

Aprovada per unanimitat, de 3 vots de Compromís per Ròtova i 4 del PP.

2.-Pressa de possessió regidora.

Ha pres possessió la nova regidora del PP, Julia Donet Miñana.

Jurament del càrrec. Benvinguda per part del PP i de Compromís per Ròtova.

Aprovat per unanimitat, de 3 vots de Compromís per Ròtova i 4 del PP.

3.-Donar compte de les delegacions d’alcaldia.

4.-Petició declaració zona catastròfica i ajudes pedregada 07-03-2013.

Petició destinada als danys ocasionats per la pedregada del passat mes de maig. Recolzada amb un informe l’enginyera agrícola.

Aprovat per unanimitat, de 3 vots de Compromís per Ròtova i 4 del PP.

5.-Directrius Diputació. PPOS 2013.

A l’ajuda s’inclou una part del Pla d’Eficiència Energètica, de Diputació, que estem estudiant amb els tècnics. Per eixe motius, i pels dubtes que ens genera, hem optat per l’abstenció.

Aprovat amb els 4 vots del PP.

6.-Donar compte i ratificació adhessió conveni Diputació i CAV.

Aprovat per unanimitat, de 3 vots de Compromís per Ròtova i 4 del PP.

7.-Control i fiscalització dels òrgans de govern:

  1. Dació de compte de resolucions de l’alcaldia.

-En la resolució 43, es diu que “Desestimar la petición del devolución del aval depositado para garantizar las obras de mejora calles centro urbano de Rótova (Ruralter) por no haber finalizado dichas obras”.

Què queda pendent?

– Estem a l’espera que la Conselleria d’Agricultura tanques l’expedient, per tornar-lo.

 

-Resol. 46: En què consisteix la infracció lleu de l’Ajuntament que l’obliga a pagar 2.000 € a Confederació Hidrogràfica del Xúquer?

La infracció es deu a la no eliminació de la rampa de terra que baixa al riu, situada junt a l’aparcament del camp de futbol, ja que corresponia a l’Ajuntament llevar-la.

 

  1. Precs i preguntes a l’alcalde i regidors delegats.

-Com continuen els contactes amb Confederació Hidrogràfica per tal que s’efectue neteges al riu? Hem sol·licitat, en forma de prec, que tornen a demanar-ho.

 

8.-

Presentació d‘una moció en defensa de la Mancomunitat, per via d’urgència; es proposa que conste com a “conjunta”, cosa que s’accepta.

 

Moció en defensa de la Mancomunitat de Municipis de la Safor. Aprovada per unanimitat, de 3 vots de Compromís per Ròtova i 4 del PP.

Text de la moció:

MOCIÓ

EN DEFENSA DE LA MANCOMUNITAT DE MUNICIPIS DE LA SAFOR

Que dimarts 26 de març de 2013 el ple de la Mancomunitat de Municipis de la Safor va aprovar per unanimitat el següent text, que traslladem al ple local perquè el ratique:

Els alcaldes i alcaldesses sotasignants, representants dels Grups Polítics del Partit Popular, PSPV-PSOE i BLOC-COMPROMÍS a la Mancomunitat de Municipis de La Safor, presenten al Plenari, a l’empara del que preveu l’article 116 de la Llei 8/2010 de la Generalitat, de 23 de juny, de Règim Local de la Comunitat Valenciana, aquesta MOCIÓ per a incloure-la en l’ordre del dia de la propera sessió ordinària del Plenari que es convoque, i als efectes del seu debat i votació.

Al Plenari extraordinari de la Mancomunitat de Municipis de La Safor, de data 27 de novembre de 2012, s’aprovà per unanimitat dels 31 pobles que integren la Mancomunitat, una moció en defensa del nostre ens comarcal, en la qual reivindicàvem el paper rellevant de les mancomunitats i de la col·laboració de les entitats locals per a la gestió de serveis en comú; a més de ser l’instrument d’unió comarcal a La Safor.

Al Plenari de data 13 de març de 2013 l’Ajuntament de Gandia va acordar, l’abandonament de la Mancomunitat de Municipis de La Safor.

Amb aquest acord d’abandonament per part de l’Ajuntament de Gandia de la Mancomunitat, i conseqüentment dels serveis públics que es presten, trenca i proporciona desigualtat en la prestació dels serveis entre els veins de la nostra comarca.

Davant aquest agreujament que suposarà l’abandonament de la Mancomunitat de Municipis de La Safor per part de Gandia, el Grup del Partit Popular, el Grup del Partit Socialista del País Valencià i el Grup Bloc-Compromís proposen al Plenari de la Mancomunitat de Municipis de la Safor, la següent PROPOSTA:

PRIMER. Reafirmar la nostra defensa en la necessitat de la Mancomunitat de Municipis de La Safor, com un instrument aglutinador d’interessos i gestor de serveis per a un millor desenvolupament sostenible, en especial en aquelles zones que troben majors dificultats de diversa índole, proporcionant igualtat en la prestació dels serveis, i que redunda en una millora singular de la qualitat de vida dels ciutadans. Tot això, en els mateixos termes que la moció aprovada per unanimitat dels municipis que integren la Mancomunitat, en data 27 de novembre de 2012.

SEGONA. Donar suport a l’mpuls des de els òrgans col·legiats de la Mancomunitat la gestió i l’impuls de nous projectes, iniciatives i accions comarcals que beneficien els nostres pobles.

TERCERA. Donar suport a l’inici de la tramitació i l’estudi de la localització dels serveis públics que presta la Mancomunitat de Municipis de La Safor a altres pobles, per tal d’arribar de manera més directa als ciutadans que es beneficien dels serveis públics de la Mancomunitat.

QUARTA. Reivindicar una altra vegada el paper de les mancomunitats, com a gestores de serveis municipals en una economia d’escala que repercuteix positivament en la prestació dels serveis públics, acordant traslladar al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, a la Federació Espanyola de Municipis, a les Federacions Territorials de Municipis, així com el Consell de la Comunitat Valenciana, la postura unificada del municipalisme valencià, de mantenir l’existència de les mancomunitats de municipis com a entitats locals en la futura legislació que desenvolupe el règim local.

CINQUENA. Traslladar aquest Acord a la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, a les Corts valencianes, a la Diputació Provincial de València, a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, i al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, i a la Mancomunitat de Municipis de la Safor.

 

8.2.-

Moció presentada pel grup municipal Compromís per Ròtova, per via d’urgència, sobre el replantejament del Consorci de Residus i la petició de compensar la pujada del rebut. Rebutjada. 3 vots a favor de Compromís per Ròtova i 4 en contra, del PP.

Text de la moció:

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

La Llei 10/2000, de Residus de la Comunitat Valenciana va establir el nou marc normatiu respecte a la gestió dels residus al País Valencià, transposant la normativa europea i estatal respecte a la matèria.

Mitjançant aquesta Llei, la Generalitat va establir el règim jurídic de la producció i gestió dels residus, constituint els anomenats Plans Zonals arran del País Valencià, sent competència i responsabilitat de la Generalitat el seu seguiment i compliment.

Conforme a la llei autonòmica, es van constituir els Consorcis de Residus dels diferents Plans Zonals del País Valencià.

Així es constituí el Consorci de Residus de l’àrea de gestió 2, creat arran del Pla Zonal X, XI i XII que tenia com a objectiu la gestió dels residus urbans de les comarques de La Safor, La Vall d’Albaida, La Costera, La Canal de Navarrés i Vall de Cofrents-Ayora; açò és, la gestió dels residus urbans dels 93 municipis que formen aquestes comarques.

Han segut molts els problemes sorgits al sí del Consorci de Residus de l’àrea de gestió 2, donada la confrontació d’interessos de les diferents zones, així com d’altres, que fan que patisquen les conseqüències els nostres ciutadans, per la mala gestió de les diferents administracions públiques que han de vetllar per la regulació del servei públic dels residus urbans, i que són la Generalitat i la Diputació Provincial de València.

En el cas de la nostra comarca, la Safor, tots els pobles s’han mostrat indignats davant el fet que se’ls haja cobrat el rebut del fem per part del Consorci després d’haver complit el que la llei exigia, mentre que a altres municipis com Gandia, no han hagut de pagar. Pensem que tots els municipis que formen part del consorci ho han de fer en igualtat de condicions, exigint que es complisca de manera igualitària amb la legislació vigent.

Tots aquests problemes s’han estat tapant i des del consorci s’han alimentat polèmiques per un motiu clar: la lIuita interna que viu el Partit Popular valencià, formació que governa de manera majoritària el Consorci, la Diputació de Valencia i la Generalitat Valenciana. Una guerra que ha esdevingut un desgovern absolut. El propi president del Consorci, del Partit Popular, ja ha amenaçat amb dissoldre aquest organisme en comprovar la situació de desgavell a la qual s’ha arribat, entre altres coses, per les baralles internes on han primat els interessos de partit per damunt dels interessos generals del territori, dels pobles i de les ciutats.

Per tot açò, sol·licitem al Plenari municipal la següent:

PROPOSTA D’ACORD

Que l’Ajuntament de Ròtova:

1.- Demane formalment a la Generalitat Valenciana el replantejament immediat del Consorci de Residus del Pla Zonal X, XI i XII en no haver complit els objectius per al qual fou creat i haverse convertit en un ens que ha generat més problemes que solucions.

2.- Done suport a la resta de municipis de la comarca de la Safor, la Costera i la Canal de Navarrès en la seua petició a la Diputació per a reclamar la devolució dels diners cobrats als seus veïns, que han hagut de pagar més pel fem del que venien pagant simplement per haver fet ús, de manera imperativa, d’un consorci que no té a dia de hui executades les seues infraestructures.

3- Demane a la Generalitat Valenciana que siga ella mateixa i la Diputació, entitats que participen en la gestió sense fer aportacions econòmiques, qui, amb càrrec als seus pressupostos, doten les indemnitzacions i compensacions que es pogueren produir com a conseqüència de Iexecució d’aquest acord.

4.- Sol·licite formalment a la Generalitat Valenciana obrir la negociació a les Corts Valencianes per a la modificació del Pla Zonal X, XI i XII, per tal que, dacord amb els nous temps, cada Mancomunitat, bé en solitari o bé en acords amb altres, puguen desenvolupar el seu propi pla de residus baix la supervisió de la Generalitat.

5.- Cercar alternatives en la gestió dels residus sòlids dels municipis afectats. Ambdós formacions polítiques estudiarem la posició d’abandonar el Consorci.

6- Done trasllat d’aquestos acords al Govern de la Generalitat Valenciana, a la Diputació de València, al Consorci de Residus de l’Àrea de gestió 2 i a les Mancomunitats de les quatre comarques del Pla Zonal X, XI i XII.