GRAVACIÓ DELS PLENS.

Jordi Puig: L’assistència del públic no té a veure amb cap preferència del govern: els plens són públics, no per voluntat municipal sinó per llei, afortunadament”.

El portaveu de Compromís per Ròtova ha volgut eixir al pas de la suposada contestació de l’Alcaldia de Ròtova, al voltant de la negativa a poder gravar els plens. I és que, en declaracions a un mitjà de comunicació, des del grup del PP han assegurat que “no es necesario grabar los plenos, y que prefieren que los ciudadanos acudan al pleno para que así expresen su opinión en ellos”. El portaveu de Compromís, Jordi Puig, ha explicat que “no es tracta de preferències, de si ens abelleix o no, sinó d’assegurar els drets fonamentals de la ciutadania; i un d’ells és el d’informació, tal com vam aportar en diverses sentències citades en la proposta que vam presentar al ple. La gent té dret a poder gravar un acte que és públic, i això no pot dependre de si a un govern de torn li abelleix o no”.

Un poc en la línia actual, ha relatat Puig, al ple també ens van contestar que “la millor gravació era que la gent assistira als plens i s’enterara directament”. “Potser resulta ociós dir-ho però és evident que no és el mateix. Precisament, volem que es grave el ple per fer arribar allò que passa al ple a la resta de la població que no hi assisteix; hi ha gent que no pot, i també té drets d’assabentar-se’n. I hi ha el dret de la gent que vol comunicar el que passa al ple. I el govern no pot dir “no m’abelleix que la gent informe gravant els plens”.

Finalment, “ens quedem perplexos quan l’alcalde diu que “la fórmula funciona”, perquè solen assistir una vintena de persones. No podem considerar un èxit d’assistència 20 persones, en un municipi amb més de 1.000 habitants, l’1,5% de la població. I no podem utilitzar l’assistència com a excusa per a coartar un dret”.

Puig també reblat que “ni tan sols l’assistència del públic té a veure amb cap preferència del govern: els plens són públics, no per voluntat municipal sinó per llei, afortunadament”.

Compromís també està d’acord en fomentar la participació de la gent al ple, l’assistència de públic i penjar les actes al web -va ser una proposta de Compromís, al principi de la legislatura-. De fet, volem recordar que es va anunciar l’acord entre Compromís i PP d’avisar de la celebració dels plens per SMS, i este servei es va tallar sense previ avís el 2012. I l’avís dels plens tampoc no ha arribat a l’anunciat sistema de bans al mòbil.

Existeix la tecnologia que ho pot fer possible, existeixen les ferramentes; “l’únic que falla és la negativa del govern actual d’acceptar el dret a informar amb mitjans audiovisuals; la voluntat d’un govern de no voler entrar en el segle XXI, els pobles menuts també tenim dret a estar-hi”.

Notícia a Onda Naranja COPE:

El Alcalde de Rotova no cree necesario grabar los plenos

Compromís per Rotova, presentaba el pasado viernes en el Ayuntamiento de Rotova, un recurso de reposición por el cual solicitaba que se anulase el acuerdo plenario del 3 de julio, en el cual pidieron al gobierno local la grabación de las sesiones plenarias. De momento el Alcalde de Rotova, Toni García, no cree necesario grabar los plenos y asegura que se atenderá sin ningún reparo a cualquier vecino que acuda a ellos, dado que son públicos y de libre acceso.

La moción explicaba que existe una jurisprudencia que reconoce el derecho a la información, y Compromís per Rótova ha asegurado que no ha sido tomada en consideración. La propuesta de acuerdo fue rechazada por 6 votos en contra y 2 a favor. El portavoz de Compromís per Rotova insistía en que la libertad de información es un derecho que deben garantizar y que por ello insisten en la grabación de los plenos.

Por su parte el alcalde de Rotova, Toni García, ha declaradoa que el funcionamiento del ayuntamiento es correcto, ya que se les está dando a los grupos políticos y a los ciudadanos una participación activa en los plenos. Además, Toni García, ha asegurado que a los plenarios acuden una veintena de ciudadanos y se les da la palabra sin ningún reparo. Afirma que esta fórmula funciona y que no permitir la grabación de los plenos no significa la omisión de información, ya que esta se anuncia públicamente desde el Ayuntamiento y los plenos son públicos.

El grupo popular ha asegurado que no es necesario grabar los plenos, y que prefieren que los ciudadanos acudan al pleno para que así expresen su opinión en ellos.