Jordi Puig, regidor-portaveu de Compromís per Ròtova. Assemblea de Compromís per la conca del Vernissa, 5 de juliol de 2013.

Hem estat rumiant què calia comunicar i plantejar, ara que ens trobem a la meitat de la legislatura. Fer un repàs de la situació del municipi, de les mesures preses pel govern municipal; recordar mesures com l’augment del preu de l’escoleta i la piscina; eliminar les exempcions i descomptes en activitats culturals i altres serveis per a jubilats, famílies nombrosos -i altres mesures d’un pla d’ajust, destinat a pagar un ristre de factures que ascendien a més de milió i mig d’euros-. I tantes altres coses que hem anat resseguint i denunciant al llarg d’estos dos anys. Totes elles les podeu seguir al nostre web o al butlletí.

Fer un repàs de les propostes, xicotetes i grans, que hem anat presentant al ple o per registre: manteniment del servei de Serveis Socials com fins ara, una política de joventut transversal, propostes d’activitats per a festes i per a l’estiu cultural, uns pressupostos més participatius; i tantes altres -que no ens cabrien ací- que han topat amb un mur a l’Ajuntament.

No és faena de bades, ni molt menys, a pesar que les que han reexit hagen sigut una minoria. Cal continuar proposant i cal continuar fiscalitzant el govern actual. Però, sobretot, cal tenir preparada una alternativa de govern. I en això em voldria centrar. Primer que res, per la importància de la tasca de què hem parlat, del dia a dia.

En segon lloc, en canviar la manera de fer política al poble. Canviar les males maneres del govern, de què molts i moltes de vosaltres sou testimonis; i alguna gent, diana; canviar la relació del govern amb les associacions i la gent. I fer una política més oberta (i com a exemples, els plens s’han de poder gravar -perquè en tenim dret- i les exposicions públiques han de deixar de ser processos allunyats i desconeguts per la gent).

Hem de continuar fent un seguiment especial al model ‘excessiu” de municipi i als “grans projectes per acabar”, fruit d’un model de l’època de la rajola: parlem de l’escoleta de més de 3 milions d’euros, de la nau polivalent -per acabar-, del poliesportiu -que no sabem si pensen continuar-lo- i del palau (en un estat preocupant) i el cine (impracticable, més enllà dels anuncis interessats dels últims mesos). Del joc que duen amb la taxa del fem; paguem la taxa de recollida més cara de tota la comarca (80 €, ni més ni menys). I dels dos préstecs, que ascendeixen a tres milions i mig d’euros.

Però, de més a més, hem de pensar en la Ròtova dels propers anys, en poder oferir un projecte global, perquè el poble ho necessita com l’aire. I ho hem de fer des de ja, des de Compromís; ampliant els grups de treball, demanant la incorporació de més persones; buscant més gent i configurant un equip més ampli que ha de ser capaç de capgirar la situació.

El canvi l’hem de fer des de ja. L’hem de fer totes i tots, i sense objeccions a demanar ajuda. L’hem de fer amb la suma de més gent i amb un pas decidit al front. Ho hem de fer perquè ho creiem necessari i perquè no ens podem estar mirant-nos-ho sense moure un dit. Amb el granet d’arena de cadascú i la responsabilitat col·lectiva de qui ho volem fer possible. Per tot això, esperem coincidir en este apassionant camí.