Segons el balanç de la legislatura que va publicar el PP, com ja va fer l’Ajuntament unes setmanes abans, el 2014 el nivell d’endeutament s’ha reduït en més de 189.000€, un 25% de reducció del deute. Com ja hem dit, la reducció del 25% és sobre el deute a curt termini; si tenim en compte el deute total, la reducció se situa al voltant del 5%.

Segons el mateix programa, l’objectiu de la legislatura per al PP és reduir el deute en 1.000.000€ esta legislatura. Si 189.000€ fóra el 25% del deute, el deute total se situaria al voltant de 800.000€. Per tant, no s’explica (si el deute fóra de 800.000€) com es vol reduir 1.000.000€.

El mateix balanç parla de superàvit pressupostari. El que no diu és que el superàvit és una obligació legal, conseqüència de tindre un deute pressupostari gairebé tres vegades superior al permés. És a dir fan, de la necessitat, virtut.

En el programa assenyalen que mantindran “la contenció” (sic) dels impostos i les taxes. Com hem demostrat, tenim uns impostos superiors a la mitjana. Per tant, no haurien de presumir de res.

També diuen que continuaran restringint i racionalitzant la despesa. Això sí que m’ho crec, ja que durant 4 anys l’oferta de serveis al ciutadà ha estat escassa o nul·la. Excepte, és clar, aquestes últimes setmanes que s’han enrecordat de tot. Per a nosaltres això és una mostra no del que ha fet el PP, sinó del que no han fet al llarga de tota la legislatura. Però diuen que continuaran oferint la millor oferta de serveis culturals, socials… És a dir la quadratura del cercle: no gastar i oferir els millor serveis.

Per acabar, també es parla del que farà amb eixe suposat superàvit, o estalvi com ells diuen: el que poden fer és tornar-lo al ciutadà baixant impostos. Però el que volen és realitzar inversions financeres sostenibles (sic). Les inversions financeres no són sostenibles, són segures, rendibles i líquides, però la sostenibilitat és un invent que ens haurien d’explicar.