1. Aprovació de l’acta anterior

La regidora Isabel Pérez explica que volem fer constar el motiu de la nostra disconformitat que no apareix a l’acta de l’última sessió: a l’acta del 9 de novembre es recollia de els membres de compromís no votaven a favor de l’acta de la sessió del 26 d’octubre perquè no es recollien algunes de les intervencions del seu portaveu. I això no és cert. En la sessió del 26 d’octubre el portaveu de Compromís va sol·licitar explícitament que constés en acta que el fet que la factura amb concepte “Neteja de barrancs”, el pagament de la qual suposadament s’aprovava en el susdit ple, aparegués en el llistat d’Ordres de pagament era, segons informà textualment la Secretària Accidental, “una errada” . El portaveu sol·licità explícitament que constés en acta i no hi conta.

D’altra banda, no volíem fer constar cap “intervenció” del nostre portaveu, sinó que constara un error a la mateixa acta, on es descriu el concepte de la factura abans esmentada com “neteja de camins” quan el concepte és “neteja de barrancs”. És clarament un error que no respon a cap interpretació, i que només pot dur a confusió en la referència a la factura de què es tracta.

Si no es modifica l’acta anterior per fer constar el motiu de la nostra disconformitat, sol·licitem que aquest escrit conste textualment en l’acta de la sessió actual.

Aprovada, amb 4 vots en contra de Compromís per Ròtova i 5 a favor del PP.

2. Pla Econòmic Financer (PEF).

L’única modificació constiteix en la inclusió de les ajudes financerament sostenibles, on no han comptat amb les aportacions del grup Compromís ni de ningú. Entenem que el pla cal presentar-lo però no podem donar-hi suport.

Aprovada, amb 4 abstencions de Compromís per Ròtova i 5 a favor del PP.

3. Retirada de vehicles.

PREGUNTA: Ja se sap quin serà el procediment per seleccionar la grua que durà a terme el servei?

Per concurs públic o per invitació.

I quan?

Este mes

Aprovada, amb 4 vots a favor de Compromís per Ròtova i 5 a favor del PP.

4. MODIFICACIÓ ORDENANÇA REGULADORA DELTRÀNSIT.

Aprovada, amb 4 vots a favor de Compromís per Ròtova i 5 a favor del PP.

5. Delegació competència potestad sancionadora a trànsit.

Aprovada, amb 4 vots a favor de Compromís per Ròtova i 5 a favor del PP.

6. Ordenança utilització pistes de pàdel.

-PREGUNTA: els costos d’aigua i llum aniran a càrrec de l’Ajuntament?

-PROPOSTA: Si l’arrendatari no paga llum, l’augment de preu per jugar amb llum hauria d’anar a l’Ajuntament.

No. Són unes clàusules genèriques i, en un altra moment, igual ho gestiona l’Ajuntament. Els sous també divergeixen en funció de si és de dia o de nit quan es treballa.

-PROPOSTA: Donat que la persona que ho gestionarà no pagarà una contraprestació a l’Ajuntament, creiem que es poden cobrar taxes més barates. A més, creiem que cal bonificar l’ús en la gent de poble.

Qui s’ho quede, pot marcar descomptes.

Aprovada, amb 4 vots en contra de Compromís per Ròtova i 5 a favor del PP.

7. Adhesió a la ruta dels porrats, de la Mancomunitat de Municipis de la Safor.

En el seu moment vam demanar que Ròtova no se n’eixira i, per això, ara donarem suport a la iniciativa. I si hi ha alguna cosa amb què no estem conforme, cal canviar-la de manera activa des de dins.

Aprovada, amb 4 vots a favor de Compromís per Ròtova i 5 a favor del PP.

8. DECLARACIÓ MUNICIPI AMIC DELS ANIMALS.

Podeu llegir-la ací.

-PROPOSTA: Incloure les aus rapinyaires en la proposta global de respecte i prohibició d’exhibició.

D’acord.

-PROPOSTA: contractar amb una entitat com SPAMA de la Safor.

Tenim diversos pressupostos, i els estudiarem.

Aprovada, amb 4 vots a favor de Compromís per Ròtova i 5 a favor del PP.

9. DONAR COMPTE PMP 3ER. TRIMESTRE.

Mocions per urgència:

-Demanem que explique perquè presentem les mocions amb urgència:

No es van incloure per una errada d’Alcaldia, perquè es va fer la convocatòria molt de pressa.

-Moció d’atenció a la gent gran

Podeu llegir-la ací.

La regidora de Benestar Social, Ángela Pla, argumenta que ja s’estan fent activitats per a la gent gran i que estan en contacte amb l’Associació de Jubilats i Pensionistes.

Merxe Molina explica que totes les activitats que es facen estan bé però que al llarg de l’any quasi no es fa res. Nosaltres també escoltem rebem estes propostes de la gent; i proposem un programa més continuat d’activitats.

Rebutjada, amb 4 vots a favor de Compromís per Ròtova i 5 en contra del PP.

-Moció de participació:

L’Alcaldia explica que estaria bé seure i poder estudiar-la. Que podríem dir que l’Ajuntament ja compleix el 75% de l’Ordenança; que ja es parla molt amb els veïns per veure què es fa i ja es vota cada quatre anys. No estan d’acord en què puguen participar la gent des del 16 anys i cal esperar a rebre ajuda des de dalt, perquè Ròtova no ho pot fer. Tal vegada si canvia el finançament local…

I que té dubtes sobre alguns articles.

El portaveu Jordi Puig explica que han tingut més d’un mes la moció, sense voler parlar-ne ni proposar res. Que hem de passar de dir que parlem amb els veïns a deixar-los participar de manera directa. Hem de superar el ple i donar la veu de manera real al veïnat. Cal apropar-nos-hi de manera pràctica; empoderar-lo i donar-li capacitat de decisió. No podem esperar que ningú vinga de fora, que ens diguen que hem de ser més participatius, hem de fer-ho perquè ens ho creiem. Cal millorar el finançament local, però solament canviarà si el PP perd les properes eleccions del 20 de desembre, en això estem d’acord.

Estem disposats a parlar qualsevol aspecte del text, però ací solament hem vist excuses per no aprovar la moció.

Rebutjada, amb 4 vots a favor de Compromís per Ròtova i 5 en contra del PP.

-Moció de transparència

L’Alcaldia explica que no poden dur-la a terme si no els ajuden les administracions superiors i que la moció està demanant el que ja apareix en la Llei de Transparència. Si ens ho marca la llei ja ho farem.

La regidora Isabel Pérez demana poder complir les propostes sense esperar que ningú de dalt vinga dir-nos-ho, per fomentar la confiança en la política, i que no suposa cap despesa afegida. També, que la Llei de Transparència té una graduació en funció de la grandària dels municipis i que proposem accions concretes i senzilles que es poden aplicar ja.

Rebutjada, amb 4 vots a favor de Compromís per Ròtova i 5 en contra del PP.

-Moció per signar un conveni amb la piscina d’Ador.

Podeu llegir-la ací.

El regidor d’Esports explica que no podem excloure ningú i que hauríem de comptar amb tots els esports o la gent que va a Gandia. I que es prioritza l’ajuda als llibres de text.

El regidor Pedro Ciscar explica que es tracta d’afavorir un servei sense gastar més en infraestructures. Parlem d’un servei que gasta gent del poble. Si Gandia ho permetera, ho podríem estudiar, però de moment l’única que ofereix un conveni és la piscina d’Ador. Si de moment no podem arribar a tots els esports, que no podrà arribar mai, comencem pels que sí podem fer-ho.

A més, si parlem de prioritats, que siguen els veïns qui les puguen decidir. Però aquí tampoc estan d’acord.

-Resolucions: que conste en acta el pagament de la factura de l’informe relatiu als barrancs, al document de Tresoreria de novembre.

Precs i qüestions:

-QÜESTIÓ: El govern és conscient que està vulnerant la llei en negar-nos la bústia?

L’Alcaldia diu que ells interpretaven la llei d’una altra manera, i que no són juristes. Ens va remetre a la resposta per escrit, que vam llegir allí mateix.

“Tots els regidors de la Corporació disposaran a la Casa Consistorial d’una bústia per a la correspondència oficial interior i la de procedència externa”. Així de clar ho deixa l’article 17 del Real Decreto 2568/1986, de 28 de noviembre, por el que se aprueba el Reglamento de Organización, Funcionamiento y Régimen Jurídico de las Entidades Locales.

Es tracta d’una situació similar a quan van prohibir la gravació dels plens municipals. Aquella prohibició va costar al poble de Ròtova 2.156,57€: les costes del judici que va perdre el govern del PP per vulnerar els drets fonamentals de comunicació i difusió de la ciutadania. Això, que li pot preocupar a qualsevol ciutadà, no li preocupa al govern, perquè en definitiva els diners que ens costen els seus incompliments els paguem totes i tots, i no ells.