Ròtova decideix. Quan alguna cosa es mou

Jordi Puig, Merxe Molina, Pedro Ciscar i Isabel Pérez. Grup Municipal Compromís per Ròtova
El passat 5 de març desdejunàvem amb la notícia a la premsa que el COR plantejava la possibilitat de situar una de les plantes de tractament de fem del COR a Ròtova. I ho feia perquè havia rebut el vist-i-plau del seu alcalde que, sense informar el municipi ni la comarca, així ho havia decidit. A la notícia, l’alcalde reconeixia que, per a fer-ho caldria ampliar de nou el polígon. El café se’ns feia agre en comprovar com es poden repetir les situacions amb tan pocs anys de diferència. De nou, la falta d’informació i participació en un assumpte important per al municipi s’han fet evidents.

El que va passar el 2011 amb la planta de tranferència es repetia. Aleshores, ho van aprovar per ple, sense pràcticament publicitat; sense que el veïnat s’enterara. I, quan vam demanar-ne informació, van tardar sis mesos a donar-nos l’acta que concretava l’acord (un acord, d’altra banda, impossible i infumable). La reacció, recordem, va ser dir públicament a la premsa que no hi havia res segur; i solament, en l’últim minut, dos dies abans de les eleccions, ho van reconéixer, quan no hi havia més remei, en un míting del PP. Ara ho repetiran orgullosos; perquè són incapaços de distingir la funció d’un alcalde, que és la governar per a tota la població -i això implica no amagar-li informació-, de la d’un candidat a l’Alcaldia per un partit.

4 anys després han repetit la jugada, amb l’agreujant que no és la primera vegada que ho fan, i han acceptat que vinga una instal·lació de tractament de fem, sense dir res a ningú. L’alcalde sap que és el representant de Ròtova al Consorci i que la seua obligació és informar tots els representants de l’Ajuntament i al poble -és a dir, exercir el paper que li ha donat el ple-. En compte d’això, organitzaren una excursió amb autobús a Algímia d’Alfara, sense dir-li ni tan sols a la gent que hi anava que la planta que visitaven és la que podria vindre a Ròtova. Ens vam enterar tots no pel nostre representant sinó per gent de fora. I això ja és una vergonya.

Des de Compromís vam demanar, com fa quatre anys, que la gent puguera dir la seua, que es realitzara una consulta, que puguera decidir. I en la mateixa línia es van pronunciar els pobles de la Safor. Si cal canviar el model de gestió del fem del govern anterior, cal fer-ho canviant també les formes: amb transparència i participació. Buscar les millors opcions, des d’un punt de vista mediambiental i humà, de manera conjunta.

I, això cal reconéixer-ho, alguna cosa va canviar respecte de 2011, alguna cosa es va moure. Davant de la reacció de la gent i de tants municipis, el COR va deixar l’estudi d’ubicació de la planta sobre la taula per obrir un període de consulta entre tots els pobles. Entre el veïnat, també, preocupació. I alguna cosa es va moure. El govern va deixar caure que podria acceptar una consulta.

Han deixat passar dos mesos. Res és gratuït, i el retard per prendre la decisió també respon a un intent de conduir el debat en xicotets fòrums, intentant frenar qualsevol oposició, intentant crear bàndols i suggerint promeses.

El passat plenari, eI PP va aprovar un document amb dos punts: en el primer, donava suport a la instal·lació de la planta de tractament a Ròtova; i en el segon, acordava celebrar una consulta popular. I, aleshores, els vam demanar el mateix que la vegada anterior, ara amb major motiu: preguntem a la gent. Estem ací per a servir i escoltar el veïnat. Per fer el que el veïnat ens encomane. Fem-ho. Però fem-ho bé, sense avançar-nos al que diu la gent i sense donar per bo el que van consentir d’amagat. Preguntem, que el poble parle i que l’Ajuntament siga la veu d’eixa opinió. Hi ha qui creu que, en política, rectificar o consensuar és perdre. Per això, no van voler un acord que donara exclusivament la veu al poble. Nosaltres creiem que és una postura que apropa posicions en un tema complicat. I davant dels temes complicats, el millor és deixar funcionar la democràcia.

Estos dies desdejunem, de nou, amb notícies de la planta. Esta vegada, el PP dient que ha dut la iniciativa de la consulta. Ja ens va bé que l’agafen, la bandera, no ens importa. Perquè alguna cosa s’ha mogut. Més enllà dels partits polítics.

És hora, doncs, de donar nous passos i començar a plantejar quin projecte de municipi volem. Sense les pors ni les promeses per baix mà d’altres ocasions. És una qüestió que va més enllà de les simpaties a cap partit polític. Decidir a Ròtova; i fer-ho també, de manera conjunta, a la comarca. És hora de decidir que volem un altre tipus de polígon, sense més impactes mediambientals per al patrimoni –entre d’altres, Sant Jeroni de Cotalba-, el medi ambient i les persones; un altre tipus de futur per al veïnat; un altre tipus de turisme, fora de postureigs, i plantejat de manera seriosa, sense contradiccions. I és hora d’abandonar els conformismes i apostar de manera clara per un projecte sostenible que puguen heretar en condicions els nostres fills. Moure’s de manera clara, ara, pensant en el benefici comú i futur. Sense la planta de tractament. Parlem-ne.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *