• L’Ajuntament ha rebut una ajuda per a l’actuació de 33.600€.

Ròtova ha dut a terme la recuperació de finestrals i la façana nord del Palau Comtal de Ròtova. L’actuació ha rebut una subvenció de 33.600€ de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, destinada a actuacions de conservació i protecció dels béns immobles del patrimoni cultural valencià. L’Ajuntament de Ròtova hi ha aportat 8.400€.

L’alcalde i regidor de Patrimoni, Jordi Puig, ha explicat que estes actuacions de consolidació i estudi arqueològic de les estructures són un pas més en el full de ruta que ens marca el Pla Director del Palau Comtal. A la campanya que actualment estem desenvolupant s’ha plantejat l’eliminació de les edificacions afegides a la façana que dona al jardí, uns elements moderns que suposaven una agressió per a les estructures històriques del palau. Recuperem la façana nord, donem un pas més per posar llum sobre l’estructura del palau i guanyem més espai al jardí».

Les actuacions es concreten en eliminació de dos cossos edificats i adossats a l’exterior de la façana original del palau, elements independents que distorsionen el cos principal del palau. A més, ha calgut actuar sobre les obertures que generaren les ampliacions d’aquests volums, tancant-les i restituint el ritme dels buits presents al front de darrere del palau. A més, s’ha abordat un important component d’estabilizació estructural, una actuació imprescindible per a garantir l’estabilitat de la façana intervenguda, a causa de l’estat que trobàrem en eliminar tots els elements impropis afegits.

La intervenció busca trobar el «ritme de buits de la façana», és a dir, el conjunt de finestres originals de la construcció del XVI que van ser tancades en el període d’adequació de les cases modernes. Ara el repte ha sigut recompondre eixa façana original, recuperant els finestrals originals i la imatge general d’esta façana posterior del conjunt. Més endavant, les actuacions per a recuperar la fisonomia original del palau s’estendran a la façana principal i als interiors del cos original del palau.