Sessió plenària ordinària, el 20 d’abril de 2012, a les 20:15 h, al saló de plenaris de l’Ajuntament de Ròtova, amb els següents punts de l’ordre del dia:
1.- Lectura i aprovació, si escau, de les actes anteriors.
Aprovada amb els vots a favor de Compromís per Ròtova i de PP.
2.- Donar compte de la resolució concessió subvenció exercici 2011, escola de música.
S’aprova una subvenció, en relació a la subvenció denegada per part de Diputació el 2011, de 10.877,91 €.
3.- Resolució Recurs de reposició contra acord ple del dia 02/03/2012.
Proposta de l’equip de govern: desestimar el recurs de reposició presentat per Compromís per Ròtova per falta d’arguments jurídics.
– Compromís:
D’inici, no entenem que, quan és evident que no hem tingut la documentació a temps, se’ns responga que no hi ha arguments jurídics. Estem segurs que vostés saben que, pel que fa a la necessitat de tindre a la disposició la documentació des del moment de la convocatòria, la Llei 7/1985, reguladora de les bases de règim local, article 46.2.b diu que “la documentación íntegra de los asuntos incluidos en el orden del día deberá figurar a disposición de los concejales desde el mismo día de la convocatoria en la Secretaría de la Corporación”.
I que la Llei 8/2010, de Règim Local de la Comunitat Valenciana, article 128.4, diu “en tot cas, els membres de les corporacions locals hauran de tindre accés a la documentació íntegra de tots els assumptes inclosos en l’ordre del dia de les sessions dels òrgans col·legiats a què pertanyen des del mateix moment de la convocatòria”, també en els casos d’urgència.
Creiem que ha de primar que tots els regidors tinguen els mateixos drets d’accés a la informació. Ens van facilitar el document 3 dies després de la convocatòria i 24 hores abans del plenari. I probablement ho haguérem acceptat si no haguera calgut consultar un expedient. Nosaltres ho vam plantejar de manera senzilla, i l’equip de govern no va acceptar deixar-ho sobre la taula, per poder accedir a tota la informació; perquè resulta evident que, per decidir sobre un tema que té un expedient associat, cal conèixer este expedient. No anàvem a votar amb els ulls tancats…
Bé, ara resolen desestimar el recurs de reposició, indicant que no hi ha arguments jurídics. Ací els tenen, si és que els necessitàvem -estic segur que no-. Pensàvem que, per damunt de tot, hi havia el dret al bon funcionament del plenari.
Nosaltres intentem resoldre les coses el millor que sabem, i des de l’Ajuntament. Lamentem que no ens donen altra opció, i si es torna a produir actes com este, ens reservem el dret d’acudir al tribunal amb un contenciós administratiu, perquè la jurisprudència ens recolza amb fets com el que han passat ací.
Aprovada la desestimació amb els vots a favor del PP, i en contra de Compromís.
4.- Moció grup municipal Compromís RDL 4/2012.
El secretari fa lectura la moció:
MOCIÓ
El Consell de Ministres va aprovar el Reial Decret-Llei 4/2012 el 24 de febrer que va ser publicat el 25 de febrer, on es determina les obligacions d’informació i els procediments necessaris per establir un mecanisme de finançament per al pagament als proveïdors de les entitats locals. L’objectiu és establir un sistema que permeta abordar el greu problema dels impagaments a les empreses proveïdores dels ajuntaments espanyols, un deute que ascendeix a més de 30.000 milions d’euros.
Els Ajuntaments hauran de remetre al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques un llistat de factures pendents de pagament amb data anterior a l’1 de gener del 2012. En el llistat hauran de constar la identificació del contractista, l’ import, la data de recepció de la factura i si s’ha iniciat o no un tràmit judicial per part del contractista per al seu cobrament. El termini per a presentar aquesta relació de factures pendents de pagament va ser el 15 de març del 2012.
Per altra banda, hauran de fer arribar al mateix Ministeri abans del 31 de març un Pla d’Ajustament on es contemple el pagament d’eixos deutes i les mesures previstes per a combatre el dèficit. El govern central del PP obligarà a tots els ajuntaments que es pose en marxa un pla d’ajustament on es contemple el pagament d’eixos deutes i les mesures previstes per a combatre el dèficit.
Aquesta normativa és de caràcter obligatori per a les entitats locals i la intervenció haurà d’expedir-ne certificats.
Tots els proveïdors han de cobrar les factures pendents. Però els ajuntaments es troben en situacions límits i aquesta mesura els du a fer un duríssim ajustament en la incorporació de despesa corrent derivat de l’amortització del deute. Per altra banda, aquesta disposició ve donada, en part, pel no pagament del deute de la Generalitat amb els ajuntaments i, per tant, es carrega als ajuntaments indirectament amb el pes del deute. A més a més, és indecent políticament que els diners que el Banc Central Europeu deixa als bancs a l’1%, als municipis, i per tant, a les ciutadanes i ciudatans, ens el cobren aquests al 5%.
Així mateix, el Reial Decret – Llei fixa com a proveïdors que han de cobrar, prioritàriament, aquells que han denunciat el deute de l’ajuntament i els qui accepten una rebaixa del deute; cosa que perjudica directament les xicotetes i mitjanes empreses, i els autònoms.
En definitiva, aquesta disposició esdevé un greu atac a l’autonomia local, que no resol el problema fonamental de l’administració local, la manca d’un adequat i suficient finançament.
Per tot això, proposem al Ple l’aprovació dels següent acords:
1r.- L’Ajuntament de Ròtova exigeix al Govern Espanyol que modifique el Reial Decret- Llei 4/2012, en els següents aspectes:
- Que l’interès a pagar pels ajuntaments siga l’1% més el 0,25.
- Que les xicotetes i mitjanes empreses, i els autònoms tinguen preferència per a cobrar el deute, especialment els qui el deute dels ajuntaments faça perillar la seua viabilitat.
2n.- L’Ajuntament de Ròtova exigeix a la Generalitat Valenciana el pagament als ajuntaments de les subvencions que els deu.
3r.- L’Ajuntament de Ròtova demana al govern espanyol l’aprovació d’una llei de finançament local que garantisca els recursos suficients a tots els municipis.
El portaveu de Compromís, Jordi Puig, afegeix que: a més, del que diu la moció, des de Compromís considerem que és una indecència política que el Banc Central Europeu estiga deixant diners als bancs al 1%, i que el banc vulga prestar-los, amb el vist i plau del govern del PP, al 5%. De forma i manera que estan carregant un cost financer al ciutadà que per a ells és benefici pur i dur. Mentre hi haja un euro pendent de cobrar de la Generalitat no podem permetre que l’ajuntament s’endeute amb els bancs a eixe preu, si volen que s’endeutem al mateix preu que ho fa el banc amb el BCE.
En el reial decret es dona prioritat a l’hora de pagar als que hajen denunciat a l’ajuntament i als que accepten una “quita”, açò afavoreix a les gran empreses que tenen recursos per a denunciar i que poden aguantar financerament sense fer cap “quita”, mentre que repercuteix de manera negativa entre xicotetes i mitjanes empreses, i autònoms, que es veuran obligats a acceptar una rebaixa del 50% de la factura si la volen cobrar immediatament”.
Aprovada amb els vots a favor de Compromís per Ròtova i de PP.
5.- Donar compte i ratificació obres: PPOS 2012, PCR 2012, PLAN NUCLEOS 2012.
PPOS: Millora a l’auditori municipal.
-A la memòria descriptiva es dóna a entendre que l’Ajuntament ja disposa d’un auditori, i que el que fa són obres de millora.
El Excmo. Ayuntamiento de Rótova, dispone de un edificio de uso AUDITORIO MUNICIPAL donde se realizan actividades y exposiciones culturales relativas a la naturaleza del inmueble. Se desea, las mejoras en dicho edificio, a cuyo efecto encarga a Vicente M. Pons Gozalvez, Arquitecto Técnico colegiado en el Colegio Oficial de Aparejadores y Arquitectos Técnicos de Valencia con el nº —–, la realización del presente proyecto de mejora del mismo. La obra y materiales, en su conjunto, respetan la estética rural tradicional de la zona.
La nostra proposta és que la descripció del projecte s’ajuste a la realitat; que es diga què hi ha ara i l’objectiu real de la subvenció.
PLA DE NUCLIS: remodelació barri de la Salut
-En quantes fases té previst el govern realitzar la reforma?
En 2 fases.
-Quan començaran les obres de la primera fase?
El començament, segons el govern local, és imminent. S’ha signat l’acta de seguretat i salut.
PLA DE CAMINS RURALS: Camí de Borró.
-Hem demanat algun projecte al respecte perquè estem demanant una ajuda i ens agradaria saber des d’on i fins on es té previst actuar.
L’alcalde contesta que depén dels diners que atorgue Diputació i s’actuarà allà on més mal estiga el camí.
6.- Aprovació certificacions 5 i última. Obra Construcció i millora del camp de futbol municipal.
Aprovada amb els vots a favor de Compromís per Ròtova i de PP.
7.- Aprovació certificacions obra números 2 i 3. Obra: finalització camp municipal d’herba i diferents infraestructures.
Aprovada amb els vots a favor de Compromís per Ròtova i de PP.
8.-Reglament servei aigua potable.
Desestimades les al·legacions presentades amb el vot a favor de PP i en contra de Compromís.
Demanem que ens contesten per escrit o que conste en acta.
9.-Ordenança reguladora clavegueram.
Desestimades les al·legacions presentades amb el vot a favor de PP i en contra de Compromís.
Demanem que ens contesten per escrit o que conste en acta.
10.-Control i fiscalització dels òrgans de govern:
a) dació de compte de resolucions d’alcaldia.
Inclusió per via d’urgència de moció relativa a la capacitat de gestionar les multes per part de la Guàrdia Civil al municipi de Ròtova.
Aprovada amb els vots a favor de Compromís per Ròtova i de PP.
b) precs i preguntes a l’alcalde i regidors delegats.
COMISSIONS:
Quin criteri va a utilitzar per convocar comissions? No necessitava este plenari una comissió prèvia per parlar sobre els reglaments de l’aigua i el clavegueram?
L’alcalde ha dit que no calia comissió per a este plenari i que “avisarà si decideix eliminar-les”.
Des de Compromís considerem evident que a un plenari en què s’havien de tractar temes com el de les al·legacions del clavegueram i l’aigua calia una comissió prèvia per tractar-ho. No està justificada la no convocatòria de la comissió.
MEDI AMBIENT- NETEJA DEL RIU:
Nahiana Suñé:
Després de les pluges de març hem comprovat que no solament el riu estava ple de canyes trencades, que és un fet normal, sinó que els ponts es trobaven obstruits per muntonades de canyes, brutícia i pots d’insecticida.
Ha pres alguna mesura al respecte? Des de Compromís li demanem que es pose en contacte amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer
L’alcalde respon que ho ha comunicat en diverses ocasions al guarda de riu. I que el tema es tractarà en una comissió.
DOCUMENTACIÓ DIRIGIDA A COMPROMÍS
Respecte de la convocatòria de reunió del consorci de residus per al dia 19 d’abril:
– Que al marge superior dret pose “Sr Alcalde” significa que eixa carta se li passa al senyor alcalde abans de ser-nos lliurada? Per quin motiu, si va dirigida al grup Compromís?
L’alcalde explica que ha sigut un error i demana disculpes pel retard en què s’ha lliurat la carta.
ASFALTAT CARRETERA
Suni Vidal:
L’obra té una consignació als pressupostos de 2012; quan pensen dur-la a terme?
L’alcalde respon que quan arriben els diners de Diputació. Calcula que cap a juny o juliol. De manera momentània, es taparan els forats i s’arreglarà el que no està bé.
AJUDES DIPUTACIÓ BÉNS MOBLES
Proposta:
La Diputació de València convoca anualment ajudes a la restauració del patrimoni moble en els municipis de la província de València, exercici 2011. L’Ajuntament no ha presentat cap proposta. Si l’Ajuntament ha rebut elements relacionats amb la pansa podria començar a demanar esta subvenció.
PROPOSTA EMCORP I PAMER
En un dels plenaris passats ens van dir que no hi havia mitjans per continuar els treballs de la vila romana.
Com a proposta, i donat que es poden presentar diversos projectes, es pot contractar un arqueòleg i peons per a acabar les excavacions de la vila romana. Este tipus d’activitats s’han realitzat en altres municipis, s’han acceptat i han eixit avant.
Han enviat la moció aprovada el passat gener, tal com deia la resolució, sobre l’EMCORP, PÀMER i el SALARI JOVE a la Conselleria de Economia, Hisenda i Ocupació?
ROTOVENSE MUSICAL
Pregunta: Van a reunir-se amb La Rotovense Musical per aproximar posicions. Van a fer cas del que han comunicat que ha decidit el PP de trencar relacions.
Precs:
– que no trenquen com a govern les relacions amb cap associació del poble.
– que no negocie amb diverses bandes al mateix temps, per a les festivitats del poble.
L’alcalde diu que no van a trencar relacions.
FÒRUM JOVE
Reiterem que quan vulguen podem quedar per avançar el tema. Divendres passat havíem quedat al final del matí.
POLICIA LOCAL
La Federació Valenciana de Municipis i Províncies ha presentat un model de conveni per a mancomunar serveis de la policia local. I vostés van anunciar l’interés
-Quines gestions s’han dut a terme per mancomunar els serveis de policia local? Quants municipis comprendria?
De moment, Alfauir i Ròtova.
-En quina situació es troba la plaça de policia local que estava en comissió de servei a Gandia? Ha de retornar a Ròtova per poder cobrir el servei en cas de mancomunar el servei?
L’alcalde respon que continua prorrogada 3 mesos més. No hi ha previst augmentar la plantilla
MAPA CULTURAL DE LA DIPUTACIÓ
Al Mapa Cultural de la província de València, elaborat pel Patronat provincial de Turisme de la Diputació de València, consta com a infrastructura disponible el cine Cervantes de Ròtova, a l’apartat Arts Escèniques/Auditoris.
PROPOSTA:
– caldria retirar la publicitat d’esta infrastructura fins que no estiga practicable, perquè realment no disposem d’ella, i estem dient públicament, amb la publicació en la web de la Diputació, que la tenim a la disposició de qui la necessite.
http://www.mapaculturaldevalencia.es/fichaarea.html?cnt_id=28825
Respecte de la prohibició d’entrada dels gossos a la plaça de dins, el trànsit per la part de via pública està permés.
TORN DEL PÚBLIC:
Un membre de la directiva de La Rotovense Musical, respecte de l’actuació de Divendres Sant per part d’una agrupació de músics de fora del poble, informa que no s’havia dut a terme negociació, tan sols una contestació negativa a l’oferta econòmica de la banda. I que l’Ajuntament havia contestat dos dies abans i duia tres dies abans negociant i buscant altres bandes.