L’Ajuntament no va considerar necessari modificar l’ordenança fiscal que regula el preu del fem. Compromís ho sol·licita per “establir per quins conceptes li estem cobrant als veïns, tant des de l’Ajuntament com des del consorci, per no duplicar el rebut”.
A més, el grup municipal Compromís ha demanat que els ingressos per la instal·lació de la planta repercutisquen en el rebut del veïnat: “a pesar d’haver rebut la planta de transferència, el veïnat de Ròtova pagarà més pel rebut”.
Al passat plenari de 3 de desembre, Compromís per Ròtova ha tornat a demanar aclarir diverses qüestions pel que fa al rebut del fem:
1.- En primer lloc, resulta curiós comprovar com, “a pesar d’haver rebut la planta de transferència, el veïnat de Ròtova pagarà més pel rebut”. Ja ens diran en què beneficia al veïnat.
Puig ha recordat que a la reunió regidores i regidors de Gandia del passat mes d’abril es van barallar possibles solucions per intentar abaratir el cost del servei, que de totes formes augmenta de manera considerable a partir de l’entrada en funcionament del nou consorci, així com la nova aplicació de la taxa del fem.
Entenem que l’Ajuntament, davant la situació dels préstecs que ha contret amb els bancs (que superen de manera conjunta els 3 milions d’euros), ha buscat uns ingressos ràpids, però des de Compromís demanarem que s’estudie si eixos ingressos poden repercutir sobre el rebut, i per tant que baixe o es mantinga el preu del rebut.
2.- En segon lloc, pel que fa a l’aplicació de la taxa del fem, el consorci va informar que els ajuntaments havien d’haver canviat l’ordenança fiscal abans del 31 de desembre de 2011, per descomptar el cost de les tasques que realitzarà aquest a partir de l’1 de juliol i no incórrer en el supòsit de doble imposició (cobrar dues vegades pel mateix servei), i “molts ajuntaments no ho hem fet”.
Al plenari de 4 de maig de 2012, Compromís ja va preguntar si “l’Ajuntament havia de modificar les ordenances o la taxa per adaptar-la a la posada en funcionament del servei del consorci de residus, a partir de l’1 de juliol”. Ens van contestar que “no era el cas de l’Ajuntament de Ròtova”, ja que consideraven que la taxa que s’havia cobrat fins el moment era deficitària i calia adaptar-la al cost real del servici. Aleshores, vam entendre que, a la pràctica, hi hauria una pujada de la taxa del fem, perquè l’Ajuntament cobra els 80 € per habitatge (igual que el 2011), però allà no estan inclosos tots els servicis: el consorci gira un nou rebut ara, a finals d’any, amb el cost de la valorització final del fem (ja que la transferència, feta a Ròtova, en principi és ‘a cost zero’).
A dia de hui, el rebut del fem ja s’ha cobrat. Des de Compromís entenem i demanaren que cal modificar l’ordenança per a establir què li estem cobrant als veïns, per quins conceptes li cobrem (cal, almenys, un canvi en la seua redacció). I per separar els conceptes que cobra l’Ajuntament i el consorci. Si no, podríem estar parlant d’un ingrés indegut o d’una doble imposició.
A més, Compromís ha demanat un estudi del cost econòmic del servei.