MOCIÓ:
Que amb data 6 d’octubre de 2011, vam presentar moció al ple ordinari de l’Ajuntament de Ròtova, amb l’objectiu de millorar el recull d’informació per part del secretari en el transcurs dels plenaris ordinaris i extraordinaris de l’Ajuntament de Ròtova, i dotant-lo d’una ferramenta al seu servei; amb la intenció de poder difondre el contingut dels acords i posicionaments expressats en ells, més enllà del que apareix a les actes; i finalment, amb l’objectiu de dotar-nos de formats audiovisuals, tant en audio com en vídeo, tal com s’acorde, per situar l’Ajuntament de Ròtova en ple segle XXI, i millorar la divulgació de la gestió que realitza l’Ajuntament entre les veïnes i veïns del municipi.
Amb tots els motius exposats, Compromís per Ròtova demanava “gravar, amb format audio i/o vídeo, els plenaris ordinaris i extraordinaris de l’Ajuntament de Ròtova” i “publicar les gravacions a la web de l’Ajuntament de Ròtova, que habilitarà un espai per al seu visionat”.
La moció va ser rebutjada per 6 vots en contra del PP i tres vots a favor de Compromís.
Que amb data Compromís per Ròtova va tornar a demanar poder gravar els plens el passat 3 de desembre de 2012.
Al ple ordinari de maig de 2013, vam tornar demanar que “si no ho vol fer l’Ajuntament, com ja ho va rebutjar, demanem que no impedisca que ho faça la gent. Demanem que òbriga les portes de l’Ajuntament i que pose a l’abast de tot el món el que ocorre als plens municipals”. Aleshores, des de l’alcaldia, se’ns indicà que s’estudiaria.
Que l’Alcaldia va dirigir contestació, amb data de 30 de maig de 2013 (i registre d’eixida de 3 de juny de 2013) al regidor-portaveu del Grup Municipal Compromís, en relació a la petició de gravació de plenaris, en els següents termes:
“L’exercici de la llibertat d’expressió i del dret a la informació no té altres llimits que els fixats explícita o implicitament en la Constitució, que son els demés drets i els drets dels demés.
L’exercici d’estos drets no poden colisionar davant el dret a l’intimitat i honor de les persones i, en este contexte es respecta la voluntat majoritaria de l’equip de govern de no consentir ser gravats per persones alienes.
Es important destacar les següents qüestions:
Les sessions del ple son públiques i no hi ha cap restricció al dret de la ciutadania a la seua directa i immediata informació.
L’aprovació o denegació, de la utilització de mitjans audiovisuals o gravacions, en les sessions plenàries entre dintre de l’esfera del principi d’autonomia de les Entitats Locals consagrats en la Constitució. Per este motiu el Ple de la Corporació gaudeix d’autonomia i es deu reconeixer una potestat de policia interna per a ordenar el desenvolupament de les sessions del Ple.
En tot cas, la gravació de les sessions del ple ho son per a constància del Sr. Secretari en el desenvolupament de la seua funció de fedatari públic, atés que l’acta, una vegada aprovada pel Ple i transcrita al llibre corresponent, és el document públic solemne i autèntic que dona fe de lo tractat en la sessió.
Que este Ajuntament, en l’exercici del dret de participació dels ciutadans en l’àmbit polític i administratiu, en tots els plenaris, es conecedeix la paraula al públic que asisteix al ple per que puga formular les seues peticions o aportar allò que consideren oportú de general interés per al municipio”.
Que ni el paper oficial que té l’acta de la sessió, ni el fet de donar la paraula al públic després de cada ple es poden utilitzar com a arguments per denegar la difusió dels plens.
Que, donat que un ple és un acte públic, no hi ha “colisió” possible davant el dret a l’intimitat i honor de les persones” pel fet de poder gravar i donar difusió del contingut.
Que existeixen sentències que posen de manifest que preval la llibertat d’informació. Entre elles, la del TSJCV sobre gravacions dels plenos municipals a Manises (que estableix que “la funció de policia del ple no vol dir que puga prohibir-se qualsevol gravació, sinó solament aquelles que manifestament impliquen una alteració de l’ordre, que impedisca el desenvolupament de la sessió…”); o la del Tribunal Suprem -Sala 3ª, de lo Contencioso-Administrativo. Sent. de 11 de Maig de 2007.
Per la qual cosa, proposem el següent
ACORD:
L’Ajuntament de Ròtova permet la gravació de les sessions plenàries de l’Ajuntament.