Moció presentada pel grup municipal Compromís per Ròtova, per via d’urgència, sobre el replantejament del Consorci de Residus i la petició de compensar la pujada del rebut del fem.
Rebutjada. 3 vots a favor de Compromís per Ròtova i 4 en contra, del PP.
Text de la moció:
EXPOSICIÓ DE MOTIUS
La Llei 10/2000, de Residus de la Comunitat Valenciana va establir el nou marc normatiu respecte a la gestió dels residus al País Valencià, transposant la normativa europea i estatal respecte a la matèria.
Mitjançant aquesta Llei, la Generalitat va establir el règim jurídic de la producció i gestió dels residus, constituint els anomenats Plans Zonals arran del País Valencià, sent competència i responsabilitat de la Generalitat el seu seguiment i compliment.
Conforme a la llei autonòmica, es van constituir els Consorcis de Residus dels diferents Plans Zonals del País Valencià.
Així es constituí el Consorci de Residus de l’àrea de gestió 2, creat arran del Pla Zonal X, XI i XII que tenia com a objectiu la gestió dels residus urbans de les comarques de La Safor, La Vall d’Albaida, La Costera, La Canal de Navarrés i Vall de Cofrents-Ayora; açò és, la gestió dels residus urbans dels 93 municipis que formen aquestes comarques.
Han segut molts els problemes sorgits al sí del Consorci de Residus de l’àrea de gestió 2, donada la confrontació d’interessos de les diferents zones, així com d’altres, que fan que patisquen les conseqüències els nostres ciutadans, per la mala gestió de les diferents administracions públiques que han de vetllar per la regulació del servei públic dels residus urbans, i que són la Generalitat i la Diputació Provincial de València.
En el cas de la nostra comarca, la Safor, tots els pobles s’han mostrat indignats davant el fet que se’ls haja cobrat el rebut del fem per part del Consorci després d’haver complit el que la llei exigia, mentre que a altres municipis com Gandia, no han hagut de pagar. Pensem que tots els municipis que formen part del consorci ho han de fer en igualtat de condicions, exigint que es complisca de manera igualitària amb la legislació vigent.
Tots aquests problemes s’han estat tapant i des del consorci s’han alimentat polèmiques per un motiu clar: la lIuita interna que viu el Partit Popular valencià, formació que governa de manera majoritària el Consorci, la Diputació de Valencia i la Generalitat Valenciana. Una guerra que ha esdevingut un desgovern absolut. El propi president del Consorci, del Partit Popular, ja ha amenaçat amb dissoldre aquest organisme en comprovar la situació de desgavell a la qual s’ha arribat, entre altres coses, per les baralles internes on han primat els interessos de partit per damunt dels interessos generals del territori, dels pobles i de les ciutats.
Per tot açò, sol·licitem al Plenari municipal la següent:
PROPOSTA D’ACORD
Que l’Ajuntament de Ròtova:
1.- Demane formalment a la Generalitat Valenciana el replantejament immediat del Consorci de Residus del Pla Zonal X, XI i XII en no haver complit els objectius per al qual fou creat i haver-se convertit en un ens que ha generat més problemes que solucions.
2.- Done suport a la resta de municipis de la comarca de la Safor, la Costera i la Canal de Navarrès en la seua petició a la Diputació per a reclamar la devolució dels diners cobrats als seus veïns, que han hagut de pagar més pel fem del que venien pagant simplement per haver fet ús, de manera imperativa, d’un consorci que no té a dia de hui executades les seues infraestructures.
3.- Demane a la Generalitat Valenciana que siga ella mateixa i la Diputació, entitats que participen en la gestió sense fer aportacions econòmiques, qui, amb càrrec als seus pressupostos, doten les indemnitzacions i compensacions que es pogueren produir com a conseqüència de I’execució d’aquest acord.
4.- Sol·licite formalment a la Generalitat Valenciana obrir la negociació a les Corts Valencianes per a la modificació del Pla Zonal X, XI i XII, per tal que, d’acord amb els nous temps, cada Mancomunitat, bé en solitari o bé en acords amb altres, puguen desenvolupar el seu propi pla de residus baix la supervisió de la Generalitat.
5.- Cercar alternatives en la gestió dels residus sòlids dels municipis afectats. Ambdós formacions polítiques estudiarem la posició d’abandonar el Consorci.
6.- Done trasllat d’aquestos acords al Govern de la Generalitat Valenciana, a la Diputació de València, al Consorci de Residus de l’Àrea de gestió 2 i a les Mancomunitats de les quatre comarques del Pla Zonal X, XI i XII.