Compromís raona que l’existència d’arestes vives en la resta d’elements del pati no justifica afegir més elements de risc en elements nous.

base_tendal

Compromís va sol·licitar el passat 24 de juny que es condicionara una base per al toldo menys perillosa. Ací vos adjuntem la resposta a la petició (PDF): “dicha solución se ha adoptado por economía y funcionalidad, reduciendo los vértices al mínimo, 4 en este caso por banco”; i la sol·licitud amb què hem insistit, per tal d’evitar lesions en els xiquets/es.

Respecte a la resposta donada per l’arquitecte tècnic municipal respecte la base del tendal de l’escoleta municipal, amb registre d’eixida 294, de 2 de juliol de 2015,

EXPOSEM:

1. Que l’existència d’arestes vives en la resta d’elements del pati no justifica afegir més elements (arestes vives) de risc en elements nous, com la base del tendal. En tot cas hauria de fer replantejar la seguretat dels elements ja existents i tractar de dotar les instal·lacions de l’escoleta d’una seguretat màxima pels nostres menuts. Que en qualsevol cas, el mur perimetral és menys perillós que una base situada al bell mig del pati, on els xiquets fàcilment poden pujar i escalar i per tant el risc de caiguda és objectivament més alt. Es recorda que les recomanacions en les escoletes infantils s’extremen en els elements d’alçada inferior a 1,20 metres, ja que són mes fàcilment accessibles als xiquets (Font: Guía para proyectar y construir escuelas infantiles (2011) publicada per la FEMP).

2. Que tant la forma com el material, i en particular la combinació d’ambdós en aquest cas, no són adients per una escoleta infantil. El número d’arestes mínim no és 4, sinó 0, si s’opta per una base circular per perfil arrodonit, i que no és necessari tallar taulells perquè tampoc no és necessari cobrir tota la superfície, i això en el supòsit d’optar indefectiblement per este material, ja que altres materials (e.g. cautxú, que fins i tot pot ser reciclat, i pot trobar-se en diferents formats) ens semblen més adequats.

3. Que les conseqüències de la perillositat d’elements de mobiliari o arquitectònics en els habitatges particulars sobre els xiquets menuts són responsabilitats del pares/mares/tutors/adults que els tenen al seu càrrec, així com de l’ús indegut del mobiliari urbà o parcs infantil. Tanmateix, no és eixe el cas de l’escoleta municipal, on la responsabilitat recau sobre l’Ajuntament i les educadores de que ell depenen.

I per tant

SOL·LICITEM:

1) que es reconsidere el disseny del suport del tendal de l’escoleta municipal, tant pel que fa a la forma com als materials utilitzats.

base_tendal2

2) que en qualsevol cas es recobrisquen les arestes tant de la base com dels pals que suporten el tendal de material esmorteïdor fins a l’alçada de 1,20 metres, conforme les directrius per la construcció d’escoletes per tal d’evitar lesions en els xiquets/es.

3) que si tal com informa l’arquitecte tècnic municipal existeixen més elements arquitectònics o de mobiliari amb arestes vives amb alçades inferiors a 1,20 m, el que cal fer és proporcionar les mesures esmorteïdores necessàries, tal i com s’indica a la Guia de la FEMP abans citada, en compte de fer-ho servir com excusa per minimitzar les mesures de seguretat que afecten els més menuts.

Considerem també que tant els usuaris com les treballadores de l’escoleta es mostraran d’acord amb les mesures proposades.