- La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, ha visitat Ròtova per a conèixer les actuacions realitzades a la Casa de la Música de La Rotovense Musical, on ha animat l’equip de govern municipal a «mirar amb bons ulls i ajudar la societat perquè resulta un col·lectiu molt beneficiós i compromès amb la dinamització cultural del municipi»
- La Rotovense Musical, amb prop de mig centenar de músics i 300 socis, constitueix una de les entitats culturals més importants del municipi tot i no disposar d’unes instal·lacions on desenvolupar la seua elevada activitat musical i cultural.
- Maria Josep Amigó: «Les bandes de música constitueixen una manifestació cultural fonamental als nostres municipis que les administracions hem de recolzar»
La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha visitat Ròtova per a conèixer les primeres fases executades de la nova seu social i d’actes de La Rotovense Musical, tota una institució en aquesta localitat de la Safor, i que durant dècades ha estat l’entitat cultural més important del municipi tot i no disposar d’unes instal·lacions on desenvolupar la seua elevada activitat musical i cultural.
Actualment, des d’aquesta societat, la qual compta amb prop de mig centenar de músics i 300 socis d’un cens de 1.300 habitants, es treballa en la disposició de recursos econòmics per poder escometre la finalització d’aquest immoble que permeta albergar una sala d’assajos i concerts, l’arxiu i la sala de música. Un projecte per al qual sol·liciten el recolzament del conjunt de les administracions.
Maria Josep Amigó ha assegurat que als municipis valencians «les bandes de música i els seus músics constitueixen una base cultural fonamental que cal potenciar, protegir i recolzar per part de les administracions». En aquest sentit, la vicepresidenta ha recordat que les institucions públiques «estan per a impulsar totes aquelles iniciatives que milloren la qualitat de vida dels seus veïns i veïnes», i ha afegit, «quan en un municipi és la mateixa societat musical la que està interessada en alçar un edifici d’aquestes característiques per posar-lo a la disposició de tota la ciutadania i millorar el bagatge cultural de Ròtova i la comarca, entenem que les administracions locals, provincials i autonòmiques hem de tenir la sensibilitat necessària davant aquest tipus de demandes», ha destacat.
És per això, Maria Josep Amigó s’ha compromés «a donar els passos necessaris perquè La Rotovense Musical puga culminar el seu projecte de disposar d’una seu social pròpia». La vicepresidenta ha explicat que les ajudes que la Diputació de València concedeix directament a les associacions «resulten quantitats menudes», encara que ha recordat que des de 2015, a través dels diferents programes destinats per la corporació provincial als ajuntaments –PPOS, PIFS i Fons de Cooperació Municipal– i els convenis compromesos pendents d’executar, la localitat de Ròtova ha rebut prop d’un milió d’euros de lliure disposició per als projectes que el consistori considera convenients i prioritaris. És per això, la vicepresidenta ha animat l’equip de govern i al seu alcalde «a que miren amb molt bons ulls poder ajudar La Rotovense Musical, perquè entenem que resulta una associació molt beneficiosa per als veïns i veïnes de la localitat, tenint en compte que es tracta d’un dels col·lectius que més contribueix a la dinamització cultural del municipi».
Projecte necessari
Per la seua part, Javier Bataller, president de La Rotovense Musical, ha reiterat la necessitat de disposar de majors recursos per poder finalitzar aquest projecteque els permeta comptar amb unes instal·lacions de lliure disposició. «Una manca que fins ara ens ha obligat a realitzar els assajos en diferents dependències i, en certs moments, tenir fins i tot que traslladar la sala de música a localitats veïnes», ha explicat Bataller.
La futura nova seu social de La Rotovense Musical compta actualment amb els fonaments, realitzats amb els fons d’una subvenció de 60.000 euros concedida per part de la Generalitat Valenciana. I darrerament s’ha procedit a l’alçament d’un mur de contenció, per al que s’ha comptat amb una ajuda per valor de 30.000 euros concedida per la mateixa Diputació de València.
L’arquitecte Vicent Calabuig assegura que el projecte «parteix des de la sostenibilitat, el disseny, la funcionalitat i l’economia. Per a posteriorment viabilitzar l’obra, extrem on radica el principal problema. És difícil viabilitzar l’obra en unes fases tan reduïdes i davant una manca de recursos que dificulta tècnicament el mateix projecte», ha incidit.
En última instància, Mari Àngels Faus, vicepresidenta de la societat, ha explicat que «hi ha poques formacions musicals que siguen tan actives com La Rotovense Musical. Tenim moltes idees i iniciatives, però ens veiem limitats per l’escassesa de recursos i pel fet de no disposar d’una seu social pròpia». Per a Faus, el fet de poder comptar amb aquest nou espai «ens permetria impulsar i expandir el radi d’acció a altres disciplines o formes d’expressió artística, crear nous públics que participen de la societat, així com incrementar la implicació de la societat en el teixit social de la localitat», ha apuntat.
(Nota de la Diputació de València)