Alcaldes i regidors de Compromís de les CCV es reuneixen per marcar les línies de treball d’un nou projecte que aposte “per a eixir de la crisi” per la descentralització de l’administració, la vertebració comarcal i aprofite el potencial econòmic, social, cultural i turístic d’un territori amb més de 700.000 habitants.
Les Comarques Centrals Valencianes (CCV) són un espai territorial estratègic perquè arreplega un conjunt de comarques i de ciutats mitjanes (tant de costa com d’interior), entre les àrees metropolitanes de València i d’Alacant-Elx-Oriola, cosa que li permet fer de frontissa en la vertebració de l’estret i llarg territori valencià. Aquestes comarques mantenen un elevat nivell de cohesió funcional. A més a més, tenen un elevat grau de complementarietat econòmica (industrial, l’interior i comercial i turística, la costa), una cultura empresarial emprenedora i una diversificació productiva prou àmplia per a permetre el disseny de polítiques d‘actuació globals en base a un model policèntric i dispers. Aquest és un actiu econòmic i qualitatiu molt important cara a la vertebració amb la resta de la nostra àrea econòmica, social i lingüística, per aprofitar els beneficis que pot generar el projecte Ferrmed i enfortir el projecte de l’Arc Mediterrani.
Sota aquesta premisa, una vintena de regidors i alcaldes del BLOC-Compromís de les principals ciutats de les Comarques Centrals Valencianes (La Safor-Valldigna, La Costera, La Vall d’Albaida, L’Alcoià, El Comtat i La Marina Alta) s’han donat cita hui a Gandia per a manifestar el seu compromís de present i futur amb la reactivació i l’impúls del Consorci de les Comarques Centrals Valencianes.
I ha estat precisament a Gandia on el Síndic del Grup Parlamentari Compromís i Secretari General del BLOC, Enric Morera ha anunciat que des del territori de les CCV i des de les Corts es faran actuacions per impulsar el consorci, després que “el PP s’haja volgut aprofitar electoralment d’ell, per desfer-se d’ell després, perquè mai se l’han cregut. Cal recordar que Rus el va utilitzar com a plataforma per tal d’arribar a la presidència de la Diputació de València. Per al BLOC-Compromís es tracta d’un instrument útil per a millorar els serveis i la qualitat de vida, per a eixir de la crisi aprofitant el seu potencial econòmic, social i cultural i per a fer polítiques que ajuden el nostre teixit productiu des de la proximitat, des del mateix territori”.
Per la seua banda, el portaveu del BLOC-Verds: Compromís a l’Ajuntament de Gandia, Josep Miquel Moya, en qualitat d’amfitrió, ha destacat la importància que Gandia tinga un paper fonamental en el nou impúls de les Comarques Centrals Valencianes: “30 anys després continuem treballant perquè la Llei de Comarcalització, un manament de l’Estatut d’Autonomia que PSOE i PP han incomplit sistemàticament, es desenvolupe. Necessitem referents supramunicipals i supracomarcals. El Consorci de les CCV és un projecte vàlid, que aglutina a les ciutats mitjanes i que pot apostar decididament per solucinar problemes col·lectius a aquest territori, com ara la mancança d’infrastructures. Un exemple és que els regidors d’Alcoi, Ontinyent, Dénia, Oliva o els alcaldes d’Albaida o Muro no han pogut vindre hui a Gandia en tren”.
En la mateixa línia s’ha manifestat el primer Tinent d’Alcalde d’Ontinyent, el qual ha denunciat l’abandonament i el greuge comparatiu de les ciutats mitjanes respecte a les capitals de província: València, Castelló i Alacant. Per a Josep Francés les ciutats mitjanes de les Comarques Centrals Valencianes han de treballar conjuntament, perquè tenen les mateixes necessitats pel que fa a infrastructures o serveis. “No volem una nova administració, sinò buidar administrativament les diputacions i crear-ne una nova més pròxima a la ciutadania. Per això creguem que la descentralització és una necessitat social, política i econòmica que passa per les CCV, si tenim en compte que en aquest territori vivim més de 700.000 persones”.
A la jornada s’ha debatut el document de treball confeccionat (juntament Nèstor Novell) per l’advocat i ex regidor de la UPV a l’Ajuntament de Gandia i impulsor del Consorci de les Comarques Centrals Valencianes, Cebrià Molinero sota el títol: País Valencià i Problemàtica Territorial: El cas de les CCV. Així, algunes de les conclusions de l’estudi són:
1.- Reclamar per a les mancomunitats l’exercici de les funcions de planificació territorial que li atorguen les directrius de l’estratègia territorial valenciana.
2.- Demanar i prendre la iniciativa de reunir el Consorci de les CCV.
3.- Donar suport i participar en les iniciatives de l’Euram de l’Institut Ignasi Villalonga i en la defensa del FERRMED.
4.- Crear una plataforma d’estudi i discussió al voltant de l’organització del territori que servisca per a crear propostes concretes. Aquesta plataforma hauria de tenir un caràcter ampli i estar integrada per especialistes en el territori, agents socials, polítics i econòmics.
Els càrrecs públics del BLOC-Compromís han acordat celebrar una reunió de treball anual. Així, la segona jornada es celebrarà a Muro.