Article d’opinió de Jordi Puig (regidor-portaveu de Compromís per Ròtova, publicat a 7 i 1/2 Noticias).

El grup municipal Compromís per Ròtova va presentar al passat plenari una moció per demanar a la Conselleria d’Educació la retirada de l’Orde que té previst un augment de les ràtios en un 20% (com a la llei dels anys 70), amb la consegüent minva en la qualitat educativa; un augment de nombre d’hores lectives del professorat de secundària, que pot dur a l’acomiadament immediat de fins a 8.000 professors i professores interines; al desplaçament de milers de persones funcionàries de carrera; i a una reducció de les modalitats de batxillerat, reducció de grups de FP i no substitució del professorat malalt fins els 10 dies de baixa. Compromís va proposar, a més, programar la convocatòria per a la creació de les places de professorat necessàries per a complir les ràtios anteriors a la publicació de l’Orde.

Tal com també va fer la Generalitat a la campanya denominada “responem”, amb la qual es van passejar per la nostra geografia prenent-nos el pèl de manera bastant calculada, el govern del PP local va rebutjar la moció al·legant un seguit d’arguments que feren aparèixer la perplexitat a les nostres cares. Segons l’argumentari que ha repartit Conselleria, que degué ser el que empraren, no hi ha previst cap comiat (simplement deixaran de contractar professorat a principi de curs), solament s’han eliminat alguns complements (no s’ha rebaixat el sou, diuen), el professorat manté privilegis respecte de la resta de treballadors i treballadores… A més, el regidor d’Educació va acabar definint la mesura com a “bona” i va advertir que era momentània.

Ja ens perdonareu però, des de Compromís, no podem entendre que rebutgen la moció amb estes fal·làcies. Sabem que tenen la majoria; sabem que poden dir que este no és el fòrum; sabem que ens poden parlar de la tasca de la regidoria d’Educació de l’Ajuntament. Sí, sabem que poden mirar cap a un altre costat, que poden justificar-se o que poden posar excuses. De fet, el PP l’únic que va fer és això: tirar d’argumentari, el mateix que ha emprat Conselleria tot este temps, denigrant el professorat i advertint que aquest presenta més d’un 20% d’absentisme.

Així i tot, més enllà de la discussió dels diferents punts, jo em pregunte com s’ho faran per explicar als pares i mares el que han defensat allà dins, al ple, si és que arriben a enterar-se’n. A banda de les conseqüències previstes a nivell valencià a la moció, podrem explicar als veïns i veïnes que hem votat a favor de massificar les aules dels xiquets i xiquetes de Ròtova (que, recordem, no viuen dins d’una bombolla on no els pot afectar res) que baixen a Vilallonga i Gandia? Podem explicar que estem a favor d’apilotonar els i les estudiants? Si els regidors i regidores de Ròtova no posen el crit en el cel pels xicons i xicones del poble, qui ho farà?

Ho pense i em pose negre, què voleu? Però, ben mirat, el capítol no deixa de reflectir l’organització espartana que ha muntat Conselleria de cara a poder dur a terme les retallades: tot el personal, a córrer el país en unes xarrades on no s’explica res i on es pren a la gent ‘per curteta’; i ara els grups locals, poble a poble, reproduint i copiant l’ideari que envien des de València. I allò més greu no és que el copien -que a un examen a l’escola els suposaria un suspens-; allò més greu és que voten en contra dels interessos del veïnat, dels xicons i xicones, i que encara n’isquen indemnes.