MOCIÓ

El Grup Municipal Compromís per Ròtova a l’Ajuntament de Ròtova, a l’empara del que preveu el Reglament d’Organització Funcionament i Règim Jurídic de les entitats locals, presenta la següent moció, per al seu debat i votació pel Plenari,

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

El dia 3 de juliol del 2012, es va publicar en el Butlletí Oficial de la província de València edicte de l’Ajuntament de Gandia sobre exposició al públic de les ordenances específiques de les bases reguladores de les subvencions a la contractació denominades “Xec Ocupació” i “Quota d’autònoms”, en el marc del “Pla d’Ocupació de Gandia 2012”.

Amb eixa mateixa data va aparèixer publicat en el Butlletí Oficial de la Província de València edicte de l’Ajuntament de Gandia sobre exposició al públic de la convocatòria de les referides subvencions.

Amb data 18 de setembre del 2012, es va donar a conèixer, en el Butlletí Oficial de la província de València, edicte de l’Ajuntament de Gandia, sobre l’aprovació definitiva de les Ordenances específiques referides.

D’acord amb l’article 3 de l’Ordenança reguladora de les subvencions a la contractació denominades “Xec Ocupació”, podrà resultar beneficiària de les ajudes qualsevol empresa de la Comunitat Valenciana, amb independència del terme municipal on es trobe el centre de treball, o la seu social, que contracte treballadors empadronats a Gandia i residents des de l’any 2007 fins a l’actualitat, i que es mantinguen empadronats mentre dure el contracte subvencionat. L’empresa beneficiària de la subvenció haurà d’efectuar una ampliació neta de la plantilla de treballadors.

Pot resultar discutible si els ajuntaments tenen o no competència per a intervindre en el mercat de treball, com ho fa la convocatòria d’ajudes aprovada, donada l’ambigüitat de l’article 25 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases de Règim Local. No obstant això, del que no hi ha cap dubte és que l’Ajuntament de Gandia s’ha extralimitat en la competència territorial com a municipi, per quant està incidint en el mercat laboral i l’economia de les empreses situades fora del seu àmbit municipal, sobretot en el cas que no s’haja declarat, per part de la Comissió de la Unió Europea, la compatibilitat de les esmentades ajudes amb el mercat comú. En tot cas, l’Ajuntament de Gandia podria subvencionar empreses situades a Gandia però no les situades en altres termes municipals. Efectivament, la regulació aprovada permet que les empreses situades fora del terme municipal de Gandia eviten la contractació de ciutadans empadronats en la localitat on tinguen el centre de treball o la seu social. Per tant, la convocatòria és susceptible de causar perjuís socials entre els parats de les localitats pròximes a Gandia, per quant les empreses que tinguen centres de treball, o la seu social, a estes localitats optaran per contractar treballadors que, amb les mateixes aptituds professionals i en idèntica situació socioeconòmica, tinguen el seu domicili a Gandia.

Per tant, la convocatòria xoca frontalment amb l’article 12 de la Llei Reguladora de Bases de Règim Local, que limita l’exercici de les competències de cada Ajuntament al respectiu terme municipal, incorrent la mateixa en causa de nul·litat, en l’estar aprovada per una Administració Pública que no té forma manifesta de competència territorial.

Amb més motiu, la convocatòria d’ajudes per a contractar veïns de Gandia, en detriment dels d’altres localitats pròximes, suposa igualment un incompliment dels articles 14 i 19 de la Constitució Espanyola. La legislació laboral i la jurisprudència, com la del Tribunal Constitucional, és unànime, i conclou que és possible subvencionar la contractació de determinades persones, sempre que els beneficiaris siguen col·lectius que pateixen una especial dificultat (discapacitats, parats de llarga duració, persones sense formació, etc.). No obstant això, en cap cas estaria permés introduir diferències entre ciutadans amb les mateixes capacitats professionals i en idèntica situació socioeconòmica, per raons d’origen o veïnat, perquè el contrari atemptaria contra el principi d’igualtat i de prohibició de la discriminació, reconegut en l’article 14 de la Constitució Espanyola. Igualment la convocatòria de les ajudes referides entraria en clara contradicció amb l’article 19 de la Constitució Espanyola, que garanteix el dret a la lliure circulació dels ciutadans sense que puguen ser obligats, o artificiosament induïts, a residir en un o altre municipi del territori nacional. Conseqüentment la convocatòria és susceptible d’incórrer en vici de nul·litat de ple dret, per lesionar drets i llibertats susceptibles d’empara constitucional.

D’altra banda cal tindre en consideració que els ajuntaments tenen competència dins del seu terme municipal per a la promoció i reinserció social dels seus ciutadans (art. 19.1.e) de la Llei Reguladora de Bases de Règim Local), per la qual cosa un acte administratiu que perjudique socialment els parats que residisquen en els seus termes municipals afecta a les seues competències.

Per tot el que exposa el Grup Municipal Compromís per Ròtova proposa al Plenari de l’Ajuntament l’aprovació de la següent

PROPOSTA D’ACORD”

PRIMER: Requerir l’Ajuntament de Gandia perquè, amb caràcter immediat i sense cap dilació, anul·le i deixe sense efecte la convocatòria d’ajudes municipals a la contractació denominades “Xec Ocupació”, en el marc del “Pla d’Ocupació Gandia 2012”, publicada en el Butlletí Oficial de la província de València núm. 157, de 3 de juliol del 2012.

SEGON: Instar l’Ajuntament de Gandia, perquè, d’ara endavant, s’abstinga d’aprovar convocatòries públiques d’ajudes municipals que puguen generar discriminació per raons d’origen o veïnat, o que puguen incidir negativament en l’economia o l’ocupació de les localitats veïnes.

TERCER: Instar l’Administració de l’Estat i l’Administració de la Comunitat Valenciana perquè les convocatòries públiques d’ajudes municipals que puguen menyscabar competències de l’Estat o de les comunitats autònomes interferisquen el seu exercici o excedisquen de la competència de les dites entitats siguen objecte d’especial fiscalització i, si és el cas, d’impugnació per qualsevol dels procediments previstos en l’article 65 de la Llei Reguladora de les Bases de Règim Local.

QUART: Donar compte del present Acord, als efectes oportuns, a l’Ajuntament de Gandia, així com a la Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana, i a la Direcció General d’Administració Local de la Generalitat Valenciana.