Resum del ple ordinari de dilluns 1 de juliol, a les 20:15h, al saló de sessions de l’Ajuntament:

1.-Lectura i aprovació, si s’escau, de les actes anteriors (3-6-2013 i 14-6-2013).

Aprovada per unanimitat, amb 2 vots de Compromís per Ròtova i 6 de PP.

2.-Donar compte de la liquidació del pressupost de 2012.

Es dóna compte de la resolució d’Alcaldia de la liquidació del pressupost de 2012. No hi ha votació. Compromís ha demanat els informes que l’acompanyen i la relació detallada

3.- Modificació de l’Ordenança Reguladora de la taxa d’ocupació de via pública amb taules i cadires.

Des de Compromís per Ròtova també considerem necessari regular l’ús de cadires i taules al carrer, per part dels bars, perquè es fa ús d’un espai públic i perquè la mateixa regulació ofereix una cobertura a l’activitat i als propietaris de les activitats.

Tant a la comissió com al ple, expliquem que creiem excessius els 50 €, per taula i trimestre, tot i la bonificació al 100% per a 2013 i 2014 (l’Ajuntament começarà a cobrar a partir de 2015), i tenint en compte també que l’ús que se’n fa és pràcticament tot l’any. També, que es poden adoptar altres criteris per cobrar i regular, com els metres de façana. I és que considerem que és complicat de controlar (tota ordenança té un control per assegurar-ne el compliment) si uns dies hi ha més o menys, i caldria un criteri uniforme que no requerira de comprovacions reiterades.

A més, des de Compromís preguntem si el govern ha consultat ara les persones interessades en este assumpte, donat que seria una cosa fàcil de fer, i els bars interessats són comptats.

El PP contesta que en el seu dia, quan es va fer l’ordenança es va parlar, i que ara solament s’actualitza. A més, s’asseguraran que la col·locació de taules i cadires no excedisca la façana dels locals.

Des de Compromís entenem que el govern no ha contestat cap de les dues qüestions: si s’ha consultat ara els propietaris dels establiments; i que es prenga en consideració l’espai utilitzat com a criteri de la taxa (i explicitem que no ens referim a la delimitació i control de l’ús de l’espai, que entenem que, òbviament, s’ha de cenyir a l’espai proporcional al local).

El PP respon que “parlem del mateix”, tanca el debat i passa a votació.

Aprovada, amb 2 vots en contra de Compromís per Ròtova i 6 a favor de PP.

4.-Moció del grup Compromís sobre la reclamaciò del deute de la Generalitat Valenciana i la gravació dels plens.

La moció referent al banc de terres passa al Consell Agrari Local.

4.1. DEUTE GENERALITAT

La moció finalment es va presentar i fou aprovada de manera conjunta per Compromís per Ròtova i Partit Popular. El deute de la Generalitat amb Ròtova ascendeix a 338.360,56 €.

La moció fou consensuada entre els dos partits i recull de manera detallada la relació del deute del govern valencià amb Ròtova.

Potser cadascú té una visió del problema.Això no obstant, hem cregut que era important reclamar el deute amb totes les forces del consistori, i hem adaptat la moció fins arribar al text conjunt.

Deute reconegut de la Generalitat Valenciana, desglossat:

EMPA01/2011/3746 AEDL

21974

INELER 2004/17/257

8374,86

FTFO05/2005/287/46

7500

EPAMER 2006/212/46

161,03

DGE 2006/17/474

404

EPAMER 2007/46

686

PIP 2009

231160

OMIC 2009

242,25

ADQUISICIONS BIBLIOGRÀFIQUES 2009

20,72

RURALTER LEADER 2009 CARRERS CENTRE URBÀ

11121,46

ORGANITZACIÓ FIRES I ACTES PROMOCIÓ

9000

CMPFER/2010/10/46

3013,52

J-v-022/10 EDICION FOLLETOS

1921,5

403/2009 ANY 2009-2010

4997

Voluntariat mediambiental 2011

2500

Increment bibliogràfic i col·leccions 2011

265

Organització de fires i actes promoció 2011

7239,81

Fira Agroalimentària 2011

1875

Fons bibliogràfics 2011

348

Conveni asistència sanitària 2011

5044

EPA 2001

11657

Ajuda estudis i promoció 2011

4580

Equipament senyalització i mobiliari

1483,05

Ajudes Turisme Interior

2792,36

TOTAL

338360,56

 

Aprovada per unanimitat, amb 2 vots de Compromís per Ròtova i 6 de PP.

4.2. MOCIÓ GRAVACIÓ DELS PLENS:

MOCIÓ:

Que amb data 6 d’octubre de 2011, vam presentar moció al ple ordinari de l’Ajuntament de Ròtova, amb l’objectiu de millorar el recull d’informació per part del secretari en el transcurs dels plenaris ordinaris i extraordinaris de l’Ajuntament de Ròtova, i dotant-lo d’una ferramenta al seu servei; amb la intenció de poder difondre el contingut dels acords i posicionaments expressats en ells, més enllà del que apareix a les actes; i finalment, amb l’objectiu de dotar-nos de formats audiovisuals, tant en audio com en vídeo, tal com s’acorde, per situar l’Ajuntament de Ròtova en ple segle XXI, i millorar la divulgació de la gestió que realitza l’Ajuntament entre les veïnes i veïns del municipi.

Amb tots els motius exposats, Compromís per Ròtova demanava “gravar, amb format audio i/o vídeo, els plenaris ordinaris i extraordinaris de l’Ajuntament de Ròtova” i “publicar les gravacions a la web de l’Ajuntament de Ròtova, que habilitarà un espai per al seu visionat”.

La moció va ser rebutjada per 6 vots en contra del PP i tres vots a favor de Compromís.

Que amb data Compromís per Ròtova va tornar a demanar poder gravar els plens el passat 3 de desembre de 2012.

Al ple ordinari de maig de 2013, vam tornar demanar que “si no ho vol fer l’Ajuntament, com ja ho va rebutjar, demanem que no impedisca que ho faça la gent. Demanem que òbriga les portes de l’Ajuntament i que pose a l’abast de tot el món el que ocorre als plens municipals”. Aleshores, des de l’alcaldia, se’ns indicà que s’estudiaria.

Que l’Alcaldia va dirigir contestació, amb data de 30 de maig de 2013 (i registre d’eixida de 3 de juny de 2013) al regidor-portaveu del Grup Municipal Compromís, en relació a la petició de gravació de plenaris, en els següents termes:

L’exercici de la llibertat d’expressió i del dret a la informació no té altres llimits que els fixats explícita o implicitament en la Constitució, que son els demés drets i els drets dels demés.

L’exercici d’estos drets no poden colisionar davant el dret a l’intimitat i honor de les persones i, en este contexte es respecta la voluntat majoritaria de l’equip de govern de no consentir ser gravats per persones alienes.

Es important destacar les següents qüestions:

Les sessions del ple son públiques i no hi ha cap restricció al dret de la ciutadania a la seua directa i immediata informació.

L’aprovació o denegació, de la utilització de mitjans audiovisuals o gravacions, en les sessions plenàries entre dintre de l’esfera del principi d’autonomia de les Entitats Locals consagrats en la Constitució. Per este motiu el Ple de la Corporació gaudeix d’autonomia i es deu reconeixer una potestat de policia interna per a ordenar el desenvolupament de les sessions del Ple.

En tot cas, la gravació de les sessions del ple ho son per a constància del Sr. Secretari en el desenvolupament de la seua funció de fedatari públic, atés que l’acta, una vegada aprovada pel Ple i transcrita al llibre corresponent, és el document públic solemne i autèntic que dona fe de lo tractat en la sessió.

Que este Ajuntament, en l’exercici del dret de participació dels ciutadans en l’àmbit polític i administratiu, en tots els plenaris, es conecedeix la paraula al públic que asisteix al ple per que puga formular les seues peticions o aportar allò que consideren oportú de general interés per al municipio”.

Que ni el paper oficial que té l’acta de la sessió, ni el fet de donar la paraula al públic després de cada ple es poden utilitzar com a arguments per denegar la difusió dels plens.

Que, donat que un ple és un acte públic, no hi ha “colisió” possible davant el dret a l’intimitat i honor de les persones” pel fet de poder gravar i donar difusió del contingut.

Que existeixen sentències que posen de manifest que preval la llibertat d’informació. Entre elles, la del TSJCV sobre gravacions dels plenos municipals a Manises (que estableix que “la funció de policia del ple no vol dir que puga prohibir-se qualsevol gravació, sinó solament aquelles que manifestament impliquen una alteració de l’ordre, que impedisca el desenvolupament de la sessió…”); o la del Tribunal Suprem -Sala 3ª, de lo Contencioso-Administrativo. Sent. de 11 de Maig de 2007.

Per la qual cosa, proposem el següent

ACORD:

L’Ajuntament de Ròtova permet la gravació de les sessions plenàries de l’Ajuntament.

La regidora Marisa Cocera (PP) explica que ja s’ha votat en contra en més ocasions, i que és un debat que es repeteix. A més, argumenta que estan en el seu dret de salvaguardar el dret a la intimitat i a no ser gravats per altres persones. Que ella va a votar en contra i espera que el seu partit també li done suport.

Des de Compromís insistim que és un dret que creiem que cal garantir, el de la llibertat d’informació. Ho diem per si no entenen perquè insistim en la gravació dels plens; els drets individuals i col·lectius, més enllà de les votacions, de les majories i minories, cal garantir-los.

Les actes del plens recullen els acords i el sentit de les votacions, amb comentaris succints de les intervencions. Les gravacions i les actes tenen utilitats i sentits diferents.

Finalment, recordem que el ple és un acte públic, i que per tant no hi ha col·lisió davant el dret a la intimitat. “Ja em diran quina intimitat tenim hui, amb el saló de plens ple”.

L’alcaldia respon que la millor gravació és que el públic puga vindre al ple i enterar-se directament. Tanca el debat i passa a votació.

Rebutjada, amb 2 vots a favor de Compromís per Ròtova i 6 en contra de PP.

5.-Modificació del reglament de l’escola infantil municipal Verge de la Salut.

PROPOSTA:

– Modificar el reglamento de régimen interno de la Escuela Infantil Municipal, de forma que el curso se inicie el 1 de septiembre y finalice el 30 de junio.

– Durante el mes de julio prestar el servicio de Escuela de Verano para los niños a partir de 2 años, de modo que pueda atenderse la demanda de las familias que precisan cubrir la atención de los niños, destinando el personal contratado en la Escoleta Infantil Municipal a la Escuela de Verano. El precio del servicio de la Escuela de Verano no estaría regulado por tanto por la tasa de la Escuela Infantil, sino que vendría definido por los criterios derivados de las características del servicio a prestar durante el mes de julio.

– Establecer en el Reglamento de Régimen de Interno como supuestos excepcionales para causar baja de la Escuela Infantil Municipal, y que den lugar a la interrupción del pago de la tasa por la prestación del servicio, los siguientes:

• Acreditación de que los progenitores han quedado en situación de desempleo.

• Certificado médico de enfermedad que impida la asistencia del alumno/a de forma indefinida.

• Traslado de residencia familiar a otro municipio.

Finalment, s’hi adjunta un segona proposta d’acord d’Alcaldia:

1.- L’import de la mensualitat de juliol de 2013 serà de 70 euros per alumne.

2.-L’horari lectiu serà sols pel matí.

3.- La no assistència el mes de juliol no suposa el pagament de la taxa.

 

Aprovades per unanimitat, amb 2 vots de Compromís per Ròtova i 6 de PP.

6.-Control i fiscalització dels òrgans de govern:

a) Dació de compte de Resolucions de l’alcaldia.

b) Precs i preguntes a l’Alcalde i Regidors Delegats.