Resum del ple ordinari, el dilluns 3 de març de 2014, a les 20:15 h, al saló de plens de l’Ajuntament de Ròtova:

ple_332014dins

Abans del ple, l’alcalde demana un recés i informa que veu una càmera gravant i que ha rebut eixe mateix dia un escrit per registre d’entrada, junt als antecedents i la legislació i jurisprudència corresponent, que diu:

“ES COMUNICA AL SENYOR ALCALDE que el Grup Polític Municipal Compromís per Rótova va procedir a gravar amb videocàmera totes les sessions plenàries que es convoquen, excepte en els supòsits en que concorren les circumstàncies i limitacions establides en la normativa aplicable segons s’indica al cos del present escrit.

Es posa en el seu coneixement, als efectes de que es faja advertència als participants en els Plens de que les sessions van a ser gravades”. 

Donat que el ple ha rebutjat diverses mocions que demanaven poder gravar els plens, demana al policia que procedisca a apagar i retirar la càmera de la sala.

El representant de Compromís adverteix que continuem amb la voluntat de poder difondre la sessió plenària perquè és un acte públic i perquè el dret a la informació no pot dependre de la majoria o la minoria en un ple, cal garantir-la. L’alcalde adverteix que no pot constar a l’acta perquè el ple no ha començat. Acte seguit, comença el ple.

 

  1. Lectura i aprovació, si escau, de l’acta anterior (09-01-2014).

Abans d’indicar el sentit del vot, com que ha començat el ple, volem que conste en acta que l’Alcaldia ha impedit la gravació del ple. L’Alcaldia impedeix que conste en acta, per no referir-se al punt en qüestió.

Aprovada l’acta amb els vots a favor de Compromís per Ròtova i PP.

 

  1. Expedient del pressupost 2014. Aprovació definitiva.

El PP desestima les al·legacions presentades per Compromís per Ròtova, amb la següent resposta:

PROPOSTA ACORD EXPEDIENT PRESSUPOST:
PRIMERO.- Desestimar la alegación del Sr. Puig, por entender que el Ayuntamiento está cumpliendo con la obligación del pago de las cuotas del préstamo del RDL 4/2012 y por considerar que la previsión de ingresos del capítulo 3, es ajustada a derecho y se ingresarán en tiempo y forma los ingresos presupuestados.
SEGUNDO.- Aprobar definitivamente el expediente del presupuesto de 2014 2014, integrado por el de la propia Corporación y el del Organismo Autónomo Administrativo Escuela Municipal de Música Mestre Villar, sus bases de ejecución, programas de inversión y fuentes de financiación, relación de puestos de trabajo y plantilla de personal con sus modificaciones puntuales y demás documentación que integran el expediente. […]

El portaveu de Compromís intervé per tractar els diferents punts de les al·legacions:

-Respecte del RDL 4/2012, diuen: “El Ayuntamiento está cumpliendo con la obligación del pago de las cuotas del préstamo del RDL 4/2012”.

Tant vostés com nosaltres sabem què és el que va dir el secretari i del que estem parlant. I este diu que “no es contemplen les adaptacions aprovades amb motiu del RDL 4/2012 i el pla de finançament aprovat pel Ministeri a este Ajuntament i d’obligat compliment de conformitat amb la normativa d’aplicació”.

Ja ho vam dir i ho repetim: estes condicions les van aprovar per tal d’accedir al finançament per pagar factures per valor d’1.700.000 €: vostés van acumular les factures, vostés van dissenyar el pla d’ajust, vostés el van aprovar i ara decideixen, amb el seus vots, que no faran cas. I, després del reparo que fa el secretari, no han sabut dir-nos quines poden ser les conseqüències que es poden derivar de l’incompliment del decret. Estan jugant a que el Ministeri no ens pille. Però, si ho fa, què?

Vostés desestimaran les al·legacions sense contestar. Perquè parlen d’una altra cosa. És com si el preguntem pel seu nom i vostés em contesten que hui fa sol. I ens diuen que “está cumpliendo con la obligación del pago de las cuotas del préstamo”. També fóra cas! En cas contrari, estaríem parlant d’embargament per impagament. No estem parlant d’això, i no han contestat l’al·legació. Així i tot, suposem que ho aprovaran. Amb la seua majoria, solament amb la seua majoria.

D’altra banda, vam demanar un informe de legalitat, no evidentment sobre el procés sinó sobre el fons de la decisió. I estem esperant-lo.

-Respecte que el pressupost contemple un ingrés de 32.000 € en concepte de taxa d’ocupació de via pública materials de construcció, 17.000 € més que el pressupost anterior, sense que s’haja justificat l’augment ni els motius de la previsió, vostés ens contesten: “por considerar que la previsión de ingresos del capítulo 3, es ajustada a derecho y se ingresarán en tiempo y forma los ingresos presupuestados”.

A nosaltres no solament ens agradaria arribar a estos ingressos sinó que ens encantaria. Però cal partir de la realitat. I, per això, demanàvem que s’establisca una previsió justificada, donat que poden provocar un desajust en el balanç final, per preveure més ingressos. No hi ha justificació.

– I respecte de la plaça de policia local, recordem que segons certificat del secretari de l’Ajuntament, “no es contempla la totalitat del lloc de policia local adscrit en comissió de serveis i que inicialmente disposa del matiex fins a març de 2014. Cas de no continuar-se la comissió de serveis, els crèdits no serien suficients i hauria de procedir-se a una modificació de crèdits”.

Doncs bé, en este cas, ni una paraula tampoc. I suposem que ara votaran la desestimació de les al·legacions.

Aprovada la desestimació amb 2 vots en contra de Compromís per Ròtova i 5 a favor del PP.

  1. Ratificació Estatuts consorci provincial de bombers.

Document relatiu al punt.

Aprovada, amb els vots a favor de Compromís per Ròtova i PP.

 

  1. Renúncia regidor del PP.

Es dóna compte amb el següent escrit:

Visto el escrito de D. VICENT FAUS SASTRE, Concejal del Ayuntamiento, presentado con registro de entrada de fecha 10 de enero de 2014, en el que se formalizaba la renuncia voluntaria al cargo que ocupa en este Ayuntamiento desde que tomó posesión como Concejal el día 11 de junio de 2011, tras las elecciones de mayo de 2011. La renuncia al cargo no será efectiva hasta su sometimiento al Pleno del Ayuntamiento, es decir, hasta la fecha de hoy.

Visto el escrito de D. SERGIO ESTRUCH CAMARENA, a quien correspondería tomar posesión del cargo como concejal del Ayuntamiento de Rótova tras la renuncia de D. VICENTE FAUS SASTRE, en el que manifiesta su renuncia a tomar posesión del cargo.

Considerando los artículos 9.4 del Real Decreto 2568/1986, de 26 de noviembre, por el que se aprueba el Reglamento de Organización, Funcionamiento y Régimen Jurídico de las Entidades Locales, y 182 de la Ley Orgánica 5/1985, de 19 de junio, del Régimen Electoral General, realizada la tramitación reglamentariamente establecida, y visto el Informe de Secretaría de fecha 4 de febrero de 2013,

Se somete a la consideración del pleno la adopción de los siguientes acuerdos:

PRIMERO. Tomar conocimiento de la renuncia al cargo de Concejal del Ayuntamiento que realiza D. VICENT FAUS SASTRE , así como de la renuncia del Sr. SERGIO ESCTRUCH CAMARENA (a quien correspondería toma posesión).

SEGUNDO. Comunicar este Acuerdo a la Junta Electoral para que remita esta las credenciales de PERE MASCARELL CAMARENA, siguiente en la lista de los que concurrieron a las últimas elecciones municipales, para que pueda tomar posesión de su cargo.

  1. Moció contra la llei de l’avortament.

Moció presentada pel grup municipal Compromís i defensada per Nahiana Suñé Garcia.

El PP ho rebutja amb l’únic argument que no poden aprovar una moció amb termes com els que presenta el document.

Rebutjada: 2 vots a favor de Compromís per Ròtova i 5 vots en contra del PP.

 

  1. Moció autonomia local.

Moció per sumar-se al conflicte de competències davant el govern central per paralitzar la llei de reforma de l’administració local, en coordinació amb molts dels municipis de l’estat espanyol.

D’inici, que conste la nostra queixa formal, perquè vam demanar explícitament poder tractar esta moció abans del 28 de febrer, per tant, al ple ordinari del mes de febrer, que l’equip de govern va decidir no celebrar.

Fa uns mesos semblava que estàvem tots d’acord (des de la Federació de Municipis i Províncies) que esta reforma era un atemptat al municipalisme. I, des del primer esborrany a l’actual, el text ha canviat. Però continua sent un atemptat.

No és que ens sorprenga, perquè l’inici de tot comença amb la reforma que PP i PSOE van fer de l’article 135 de la constitució, per les pressions dels creditors europeus.

Parlant clar la reforma del govern central suposa:

  • – Menys atenció a les persones i menys proximitat (anem a allunyar l’atenció del servei; de moment direm que no passa res, però a mesura que vaja aplicant-se començarem a adonar-nos)-
  • – Caminem cap a una privatització de serveis.
  • – Retallada en serveis socials. A la pràctica, en suposarà una desaparició, perquè ni la mateixa Generalitat se’n podrà fer càrrec, ja que es troba en fallida.
  • – Recentralització de competències a favor de les Diputacions.
  • – Es crea el triangle “estat-autonomia-província”, intentant ofegar el municipalisme. I cal tenir en compte que la Diputació és l’organisme més opac, on menys democràcia hi ha, amb grans dosis de caciquisme i on els seus representants no són triats pel poble… És un organisme que caldria fer desaparèixer.
  • – Hi haurà una destrucció de treball important: solament al territori valencià, es calcula que 25.000 persones poden anar a l’atur, els que donen els serveis que s’aniran eliminant.

El PP rebutja la moció perquè la llei és interpretable i anirà millorant i introduint canvis; a més, “tot el que supose un major control en les finances i estiga regulat per llei és bo”.

Rebutjada: 2 vots a favor de Compromís per Ròtova i 5 vots en contra del PP.

 

  1. Dedicació per a la regidora de Turisme.

Proposta d’acord:

PRIMERO. Determinar que la concejala Sr. Maria Julia Donet realice sus funciones en régimen de dedicación parcial debiendo tener una presencia efectiva mínima en el Ayuntamiento de 17 horas semanales.
SEGUNDO. Establecer a favor de los miembros de la Corporación que desempeñen sus cargos en régimen de dedicación parcial, las retribuciones que a continuación se relacionan, que se percibirán en catorce pagas, doce correspondientes a las diferentes mensualidades del año y las dos restantes correspondientes a las mensualidades de junio y diciembre, y darles de alta en el régimen general de la Seguridad Social, debiendo asumir esta Corporación el pago de las cuotas empresariales que corresponda.
El cargo de concejala descrita anteriormente percibirá una retribución anual bruta de 2.380.- euros
TERCERO. Que se publique en el Boletín Oficial de la Provincia de Valencia de forma íntegra el presente Acuerdo, a los efectos de su general conocimiento, dada su trascendencia.
CUARTO. Incoar expediente de modificación de créditos que se sustancia con la concesión de créditos extraordinarios que se financian con bajas de otras partidas no susceptibles de utilización.

Des del grup municipal Compromís vam exposar que:

Som conscients de la situació per la qual passa l’Ajuntament. I també que la dedicació d’un regidor mereix, en el seu cas, ser compensada en tant que dedica un determinat temps a una faena que cal dignificar també.

En este cas, però, l’Ajuntament de Ròtova, va prendre l’acord a juny de 2011 que cap càrrec de la corporació cobrara, a causa de la situació econòmica.

La situació econòmica de l’Ajuntament no ha millorat; ben al contrari, el fet de contraure el crèdit per al pagament a proveïdors obliga a apretar-nos més el cinturó.

I ens l’hem apretat tant que, fins i tot, hem retallat en serveis tan bàsics com serveis socials, en una quantitat similar, per cert, a la que hui el govern vol aplicar per a una dedicació parcial.

Des de Compromís, creiem que primer que res hem d’assegurar els serveis bàsics al nostre veïnat; i això significa restablir els que hem retallat.

Sí que és cert que cal una major dedicació per part de les regidories; cal un mínim de dedicació, això també ho reclamem des de Compromís, sobre tot per no carregar tot el pes de les regidories de l’Ajuntament en els tècnics.

Per això, el nostre vot en esta ocasió serà negatiu; primer, els serveis bàsics al veïnat.

Aprovada: 2 vots en contra de Compromís per Ròtova i 5 vots a favor del PP.

 

  1. Expedient modificació de crèdits.

Seguint el posicionament de l’anterior punt, no aprovarem la modificació de crèdits que requereix la dedicació parcial, perquè hi ha altres serveis bàsics que caldria atendre abans que la dedicació d’una regidoria.

Aprovada: 2 vots en contra de Compromís per Ròtova i 5 vots a favor del PP.

 

  1. Control i Fiscalització dels òrgans de govern.

a) Dació en compte de Resolucions de l’Alcaldia.

Resolució 302-305/2013:

Amb data de 30 de desembre l’Alcaldia resol autoritzar la comissió de servei, 3 dies abans de signar la resolució de convocatòria del ple de pressupostos, en què hi ha consignada la partida per a la secretaria intervenció.

-Potser caldria haver consignat la quantitat suficient des de l’acabament de la comissió de servei fins a final d’any (juny a setembre).

Cal fer-ho per si arriba un nou secretari.

-Des del 30 de desembre que es signa la resolució fins a febrer, en què se’ns informa, perquè no es va informar a l’anterior ple?

Ens contestarà per escrit.

– Si a l’anterior ple, per lògica la darrera resolució de la que calia donar compte era la de convocatòria d’eixe mateix ple (la 1a de 2014), com ens han aparegut de noves (302, 303, 304 i 305)?

El ple es va retardar. En qualsevol cas, ens contestarà per escrit.

 

304/2013

Sol·licitem còpia de la relació contable de les obligacions annexa a la resolució 304.

Pren nota la secretària.

Resolució 2/2014. Ens explica el motiu?

Per un motiu d’embargament de l’empresa, se li paga directament al jutjat, en compte de a l’empresa.

6/2014:

Que ens explique la substitució de llums del barri de la Salut.

Hi ha la previsió de canviar LED’s, si donen pocs diners amb la subvenció del pla de nuclis, donat que de la subvenció per a renovar-los és probable que ens falten 20 o 25.

Quins projectes s’inclouran finalment al PPOS?

A la resolució 8, s’indicava

  • – REDACCIÓ PROJECTE NOU AUDITORI CINE CERVANTES.
  • – REASFALTAT AVINGUDA JAUME I.

Però a les resolucions 13 i 15, s’indica que es destinarà a:

  • – REPARACIONS DE REASFALTAT I LLUMINÀRIES EN EL POLÍGON INDUSTRIAL LES MASES
  • – REFORMES EN ZONA ESPORTIVA LES MASES.
  • – ADQUISICIÓ SOLAR PER AMPLIACIÓ DE PÀRQUING I ZONA ESPORTIVA.
  • – REASFALTAT AVINGUDA JAUME I.

Finalment es dedicarà al que indiquen les resolució 13 i 15. La redacció del projecte del nou auditori no s’inclourà al PPOS i abans del proper ple s’informarà de la manera com es finançarà.

Resol. 10/2014:

Diu que és impossible proveir el lloc de secretari fins el moment per nomenament provisional… Està la plaça de secretari en exposició i no s’ha presentat ningú?

“El procés per a traure a exposició la plaça haguera sigut molt llarga i calia cobrir-la de seguida”.

Resol. 12/2014:

En el reconeixement del pagament de nòmines de personal de gener del secretari que està en comissió de servei des del 13 de gener, que ascendeix a 4.242,37 €. Correspon el pagament si la major part del mes ha estat en comissió de servei?

“Els conceptes pels que se li paga és per assessorament, pel treball dedicat al PRODER i, com que en el mes de gener ja estava 13 dies d’alta, s’ha inclòs tot dins de la nòmina”.

Resol. 14:

Es cobra 2.600 € a Ràdio Gandia, per 15 dies (del 17 al 31 de gener de 2014), en concepte d’Ocupació de terrenys amb publicitat estàtica?

És el que es cobra per ocupació d’un edifici públic. S’ingressarà tots els mesos.

Resol. 20:

Sol·licitem còpia de la relació contable de les boligacions annexa a la resolució 20/2014.

L’alcaldia demana que ho demane per escrit, este, l’anterior i tots els documents que requerim.

Resol. 21:

Sol·licitem còpia de factura 2/2014.

Resol. 25:

Sol·licitem còpia de l’auditoria acústica.

Sol·licitem còpia del justificant de materials contaminants.

Resol. 32:

-Sol·licitem còpia de l’informe emés per secretaria i

-el procés de selecció de la contractació laboral

 

b) Precs i preguntes a l’Alcalde i Regidors Delegats.

La regidora d’Educació felicita el CRA riu Vernissa i el seu director per ser inclòs en la mesa de directors, a causa dels resultats òptims obtesos en les proves de qualificació de l’alumnat. També, pel treball dut a terme en el programa COMENIUS.

PREC:

Que s’instal·len més punts de recollida per separar i tirar el fem. Si volem fomentar que la gent separe i recicle més, caldrà fomentar estes pràctiques i posar facilitats per dur-les a terme. No podem basar les nostres ordenances únicament en la sanció.

L’alcaldia demana una proposta alternativa a l’actual,

PREC:

Que els tallers per a xiquets en les festivitats al llarg de l’any (Nadal, pasqua, carnestoltes, etc.) vagen més enllà d’activitats puntuals i molt limitades, tal com ocorria en anys anteriors.

PREC:

Que es convoquen els plens amb més temps. I que les 48 hores siguen efectives, això és, que es convoquen hàbils per a poder consultar la documentació.

PREC:

Que conste en acta  que l’Alcaldia ha impedit la gravació del ple.

L’alcaldia demana que conste en acte que el ple ha rebutjat diverses mocions que demanaven poder gravar els plens, junt a un acord de reposició.

..

Una vegada tancada la sessió, s’ofereix la paraula al públic, sense que hi haja cap intervenció.