Plenari ordinari. 6 d’octubre de 2011, a les 20 h. al saló de plenaris de l’Ajuntament de Ròtova.

1.– Lectura i aprovació si és procedent de l’acta de la sessió anterior de data 22 agost de 2011.

Compromís va votar a favor.

2.- Agència protecció dades. Rectificació i aprovació informe tècnic.

Compromís va votar a favor.

3.- Nomenament representant Ruralter Zona 7.

Compromís vota en contra de la designació de Antonio Garcia Serra com a representant de Ròtova al Ruralter.

4.- Aprovació inicial ordenança reguladora protecció arbres d’interés local.

Al recull de compromisos que el nostre grup municipal va publicar, incloíem la proposta de creació d’una “Ordenança dels arbres i arbredes singulars del municipi”. No ho havíem vist en el del PP. Per això, ens alegrem que la proposta de Compromís els agrade. Ho diguem sincerament. I, a més, anem a intentar contribuir en la mesura de les nostres possibilitats a fer-la possible i millorar-la.

Proposem, a més, que la present aprovació vaja acompanyada de més accions. La selecció de les arbredes incloses dintre d’un futur catàleg que delimitarà l’ordenança haurà de recollir el grau de maduresa de cadascuna d’elles. Per això, proposem la signatura d’un conveni amb el Campus de Gandia (de la UPV) perquè els estudiants puguen dur a terme treballs final de carrera (de manera becada) al voltant d’aquest projecte, per tal d’ampliar el catàleg de què disposa l’Ajuntament.

En el catàleg realitzat per Paco Tortosa s’incloien quatre: l’arbre de l’Amor de la Casa de Lledó, l’arbre del Palau dels Comtes de Ròtova, el nesprer del motor de Lledó i els xops del moll del Racó de la Cova (http://www.ajuntamentderotova.es/principal.php?m=19&sm=211&ssm=213 ).

 

5.- Donar compte resolució aprovació liquidació pressupost 2010.

En casos com el de retre comptes, per tal d’exposar-ho al públic, proposem utilitzar, com vam dir a la primera reunió de portaveus, un power point, per anar canviant un poc les dinàmiques dels plenaris. Més que res, perquè el públic que hui tenim ací, interessat pels assumptes de què es dóna compte, es queda igual, sense saber què suposa la liquidació de 2010.

M’agradaria que esta petició, tot i que va ser tractada en la primera reunió de portaveus, constara en acta.

En tot cas, des de Compromís, volíem fer una valoració acurada i amb temps. Tenim 15 dies per a que qualsevol veí del municipi puga consultar la liquidació de 2010. I nosaltres continuarem estudiant-lo. No obstant, d’inici no podem deixar de mostrar la nostra preocupació per la situació que arrastra l’Ajuntament arrel de les decisions polítiques dutes a este ajuntament els últims anys.

I 2010 no ha contribuit a millorar el panorama que arrossegàvem:

“De la liquidació del exercici 2010 es desprén necessitat de finançament per import equivalent al 43% dels ingressos no financers consolidats, tal com queda reflexat a l’informe d’estabilitat pressupostària que acompanya el present informe de liquidació” (diu l’informe de liquidació) “incumplint-se així l’objectiu d’estabilitat pressupostària fixat per a 2010 en el -5,53 % dels ingressos no financers consolidats”.

És a dir, per cada 100 euros ingressats, se n’han gastat 143.

No oblidem que el resultat pressupostari ha tret un resultat de -685.861, 26, on se li han sumat 777.940, 18, en els ajustos, de desviacions de finançament negatives de l’exercici. I tot i que el resultat pressupostari ajustat ha sigut de 92.078, 77 €, la situació econòmica de l’Ajuntament no podria suportar un nou exercici com el de 2010, perquè no tindria suficient remanent de tresoreria.

Amb els ingressos i els gastos ordinaris, l’Ajuntament no pot pagar els rebuts dels préstecs que té.

Este fet impedeix a l’Ajuntament, segons les conclusions de l’informe de liquidació, “concretar noves operacions de crèdit a llarg termini”, entre altres mesures. No ens podem endeutar més més per poder pagar nous deutes.

Tot això ens porta, de fet, a elaborar un Pla Econòmic-Financer d’equilibri a un termini de 3 anys, que haurà de ser aprovat en el termini de 3 mesos, des de l’aprovació del compte general del pressupost de 2010. I a destinar una part del romanent de tresoreria a reduir el nivell d’endeutament a llarg termini.

 

6.- Expedient Modificació de Crèdits.

UN DUBTE:

Dins de la descripció de l’augment en la partida de “despeses. Suplements de crèdits”, hi ha una de “teléfono”. A què correspon?

La partida correspon a una despesa que no havia estat inclosa en pressupostos anteriors per l’anterior secretari.

 

7.- Moció grup municipal Compromís per Ròtova (Ajuntament-parròquia).

El passat mes Compromís va presentar una proposta al PP i a la parròquia per separar la política i l’església, i per delimitar la presència de la corporació municipal en actes religiosos. A pesar que la parròquia l’havia acceptada, el PP la va rebutjar.

Al principi no enteníem perquè vostés l’havien rebutjada. Perquè solament havien al·legat la majoria absoluta que ostentaven. I certament, ens sorprén la seua resposta de l’alcalde a un mitjà de comunicació, perquè, amb ella, semblava que no havia entés la proposta que té per escrit.

En primer lloc, nosaltres no hem prohibit la presència de ningú en cap lloc. I respectem la llibertat d’expressió i de confessió de cadascú, i el dret a exercir-les. Segons l’alcalde, “su decisión recae más en la visión personal e individual”.

Nosaltres no entrem, la proposta no ho fa, a debatir la llibertat de credo de ningú. Ha sentit algun posicionament sobre la nostra opció personal? No, veritat?

Totes i tots hem d’aprendre a diferenciar el càrrec a l’Ajuntament, triat de manera democràtica i que representa tot el poble, amb les opcions religioses de cadascú. Nosaltres li demanàvem un posicionament com a alcalde i com a Ajuntament.

Vosté ha de saber diferenciar i entendre quan està en un lloc com a representant del poble i quan està a nivell individual. En presidir un acte religiós, que no participar en ell, vosté es deixa dur per la inèrcia d’altres temps.

No parlem de la presència a les processons, sinó de presidir-les, entre el sant i el rector; de fet, l’Ajuntament no ha ocupat ni el lloc com a organitzador del seu dia, allà on se situen els festers corresponents, allà on li correspondria -que és davant.

Finalment, li volíem aclarir que Compromís no ha qualificat de “retrògrad” ningú. Li demanem a l’alcalde que no s’invente res.

Hem parlat d’una mesura per modernitzar la política i la vida pública locals. I sí, també deixar altres temps en què política i religió anaven de la mà.

Si van a rebutjar-la, no mescle les coses, no diga que la política i la religió ja van per separat. Diga clarament el seu posicionament, i siga consegüent amb les seues accions.

Nosaltres tendim de nou la mà al govern municipal a arribar a un acord, més enllà de la majoria existent, perquè les propostes, com hem dit en alguna ocasió, s’haurien de valorar en funció de si són positives o no per al municipi, i no pel pes de cada partit ni dels gustos personals o les creences religioses d’unes persones en concret. I en este mateix plenari han tingut mostra que eixe és el nostre criteri. Veurem si també és el seu.

VOTACIÓ: 3 a favor, Compromís. 6 en contra: PP

 

8.- Moció grup municipal PP, carta a vicepresidència Economia Estat.

Abans de la votació, vam fer unes observacions. Nosaltres estem a favor, i així ho vam votar. Creiem que si l’estat ho considera oportú, tot i que són uns diners que li correspondria haver recaptat, no estaria mal que ajudara l’estat en què es troba l’economia local. Entre altres coses, a canvi d’allò que no s’han atrevit a fer mai PP i PSOE: dotar els ajuntaments, els qui carreguen amb molts servicis de cara als veïns, d’un finançament adequat.

A mi m’agradaria que tinguera en compte el posicionament i l’argumentació quan demanem, ja que ho farem, en este cas a la Generalitat, poder augmentar les ajudes EMCORP i PAMER, que beneficiaria les persones parades del poble. En benefici de Ròtova, com hem dit. I m’agradaria, finalment que constara en acta.

 

9.- Adhesió proposada Ajuntament de Xàtiva.

Nosaltres anem a explicar el nostre posicionament. Abans, però, vull recordar-li unes paraules, quan vam presentar la moció relativa al plurilingüisme. Ens va aconsellar vosté (i cite) “que els regidors i regidores de l’Ajuntament de Rótova han de dedicar el temps que disposen a preocupar-se pels problemes del municipi”.

Nosaltres no anem a fugir del posicionament. I no anem a argumentar que, per a treballar pel municipi, no cal mirar més enllà de la serra de la Cuta i del Mondúver, al nord. Perquè Ròtova no és una illa i, en la mesura de les nostres humils possibilitats, podem contribuir a millorar determinades situacions injustes.

Ara bé, nosaltres, davant la situació econòmica actual, i tenint en compte que PP i PSOE han anunciat mesures d’estalvi i retall, som conscients que no hi ha diners per a tot. I com que no hi haurà diners per a tot, considerem prioritari que es destinen els recursos en necessitats -si vols que parlem de transports i trens- més necessàries. I ahí té l’exemple del tren Gandia-Oliva-Dénia. Eixa és la necessitat prioritària, fins i tot dels veïns del nostre poble que no poden anar des de Gandia a Dénia ni cap al sud. Senyor alcalde, abans que AVEs i ALVIAs, atenguem les necessitats bàsiques de la major part de la gent, com són els trens de rodalies.

Per tot això, nosaltres no anem a recolzar la petició de l’Ajuntament de Xàtiva. M’agradaria que constara en acta.

 

10.- Pla de Nuclis de 2011. Aprovació.

No podem saber si és l’opció que volien els veïns. Per això el nostre vot va condicionat que els veïns hagen acceptat el projecte presentat.

El govern municipal afirma que els veïns l’han acceptat i Compromís vota a favor.

PROPOSTA: La cartelleria vertical esta prevista en castellà. Demanem que, com hauria d’haver ocorregut amb la cartelleria que s’ha fet fins ara, hauria d’estar en valencià.

 

11.- Ratificació adjudicació definitiva expedient obres Construcció i Millora de Camp de futbol Municipal.

Jo demanaria, a més, que instara a accelerar, tot el possible, el nou conveni que s’està preparant amb la Diputació. Sobretot per veure si és possible enllaçar les dos obres: l’acabament de la base i la instal·lació de la gespa. I ens felicitem finalment que l’acabament estiga més prop.

 

12.- Donar compte al recurs de reposició resolució de 29/08/2011 de la Conselleria de Governació.

Solament una pregunta:

En cas que no s’acceptara, té pensat adoptar alguna altra mesura per al finançament de l’escola de música? L’alcalde informa que, si és necessari, anirà al contenciós-administratiu si el recurs de reposició no es resolguera favorablement.

 

13.- Donar compte i ratificació petició ajuda guarderia infantil.

Compromís votaa favor.

14.- Donar compte i ratificació petició taller de formació.

Hem aclarit alguns dels dubtes que teníem en la comissió. La veritat, més que res, que resultava un poc extrany, que unes empreses es mostraren disposades a contractar en un futur unes persones; per dos motius, primer perquè, si les necessitaren actualment, ho farien ara mateix i no s’esperarien. I després, perquè, tenint en compte que són empreses menudes, tinguen la previsió que ara no els fan falta i quan s’acabe el període sí que els en farà, de falta.

Eixes eren els dubtes que ens generava la redacció de la petició. Dit això, evidentment, desitgem que el curs isca bé, i que acomplisca l’objectiu d’ajudar a entrar en el món laboral a les persones que participen en ell.

 

15.- Control i Fiscalització dels òrgans de govern.

MOCIONS D’URGÈNCIA:

Moció del PP: dedicar un 2% del pressupost de 2012 a ocupació. Aprovada per unanimitat.

Mocions de Compromís: explicades a la web, de manera desglossada.

 

a) dació de compte de resolucions de l’Alcaldia.

– La resolució d’alcaldia 221, referent a la contractació del socorrista, es fa mitjançant una empresa que es dedica a Tecnologia i internet. És normal açò? Més enllà del punt de vista administratiu.

L’alcaldia indica que esta empresa també presta serveis de socorrisme.

– La resolució 222 tracta de la construcció de l’aula de música a l’edifici de l’Agència de Desenvolupament Local (la nau del polígon). En quin estat es troba i fins a quan s’ha d’allargar l’obra?

– Respecte de la resolució d’alcaldia 228. Permís d’obra a Vytrusa.

No haguera resultat més lògic haver concedit la llicència d’obra una vegada concedida la llicència ambiental? No sabem en quin estat es troben les al·legacions. El que passa és que si les al·legacions a la llicència ambiental impediren l’apertura de la planta, ens trobaríem que han començat a construir una obra que no té permís per a fer l’activitat.

Les al·legacions es troben en mans de Conselleria, perquè siga ella qui es pronuncie.

A més, l’empresa ha signat una declaració com que renuncia a demanar qualsevol compensació si, al final, no es puguera fer.

– En què consisteix la resolució 223/2011, a Lerma, ja que parla de manera genèrica “d’emmagatzemar recipients buits”?

Contenidors de tots tipus de recollida.

– La resolució 261/2011 parla de la presentació d’una factura per la construcció de l’obra de la casa de la música. Encara no hi ha hagut obres a l’aula de la música!

L’obra ja està justificada. Segons explicar alcaldia, els diners s’han destinat al conjunt de la nau, perquè no tenia massa sentit dedicar-ho exclussivament a eixa aula si la resta del perímetre estava per obrar.

– Ens agradaria un aclariment, respecte de la resolució 306/2011, d’anulació d’endoso mercantil ALESA proyectos, respecte del camí del riu.

 

b) Precs i preguntes a l’alcalde i regidors delegats.

– A la web hem vist anunciat com a notícia que: “El Partit Popular de l’ajuntament proposa l’aprovació d’una ordenança per a la protecció d’arbres monumentals”. Clar, jo ja li he dit que estem conformes, que estem fins i tot desvanits. Ara bé, és la única de les propostes que anaven a plenari que he vist anunciada, i voldria saber el motiu. Ho ha sol·licitat el PP? Existeix algun criteri a l’hora d’exposar les notícies a la pàgina web?

Des d’alcaldia s’informa que ha estat un error, i que no tornarà a passar.

Respecte de la planta de transferència: està signat el conveni amb l’empresa Vytrusa?

No ho està.

– Els escombros que s’estan retirant de la planta de transferència on estan sent dipositats? Ho dic també perquè alguns veïns se’ns han queixat que han de creuar al llarg de tot el matí camions d’un tonatge considerable la carretera.

Alcaldia: en terme d’Almiserà. Si no fóra correcte, ho hagueren clausurat.

– WIFFI: una sentència de l’Audiència Nacional que ratificava la sanció contra l’Ajuntament de Màlaga ha creat dubtes sobre la legalitat del servei. És legal que els ajuntaments ofereixen el servei de WiFi però han de seguir la normativa.

Els ajuntaments, per poder donar aquest servei, han d’estar registrats a la CMT (Comissió del Mercat de les Telecomunicacions) com a operador, cosa que no s’estava complint en el cas de l’Ajuntament de Màlaga.

Està l’Ajuntament de Ròtova inscrit com a tal?

Recordem a més, que cal complir el principi de neutralitat, transparència i no discriminació. Si el WiFi és gratuït, no pot superar la velocitat d’accés de 256 kpbs ni entrar a les vivendes, donat que en aquest cas es consideraria que afecten a la competència.

En quin estat es troba la xarxa wiffi? Fins a quan ha de continuar en proves?

Alcaldia: la xarxa de wiffi es troba en proves i, per això, no hi ha cap problema. Estem pendents d’un programa de Diputació per adherir-nos a ell.

– Petició, en aquest cas, molt menuda: la convocatòria de la comissió especial de compte, es pot fer en valencià.

– S’ha penjat l’última acta de l’escola de música a la web, tal com vam demanar?

Es penjarà quan s’aprove l’acta.

AGRICULTURA:

– Quins resultats ha donat la iniciativa narranjas.com? Tot i que siga en termes aproximatius.

Se’ns contestarà per escrit.

TURISME:

– Quin nivell de visites des de la seua obertura ha tingut el Centre d’Interpretació de la Pansa?

Se’ns contestarà per escrit.

SERVEIS SOCIALS:

– En què consisteix l’ajuda de 1.800 euros que ha aparegut anunciada per part de l’Ajuntament. Així els veïns presents poden assabentar-se també.

Forma part d’una partida de 6.000 euros.

Compromís proposa: hi ha prevista alguna ajuda per a llibres de text de Secundària? Ho diem perquè ajuntaments com els de la Font d’En Carròs ha convocat per al curs acadèmic 2011/2012 ajudes dirigides a l’adquisició de llibres de text d’ús obligatori per als cursos de segon cicle d’educació infantil, primària i secundària. En funció evidentment de les dificultats econòmiques que acrediten.

Resposta: això també es pot incloure en la partida present.

EDUCACIÓ:

– Es pot estudiar la reducció de la taxa de l’escola d’estiu? Ho diguem perquè hi ha gent de Ròtova que acaba anant a pobles veïns perquè hi ha escoles més econòmiques. Nosaltres fem la proposta d’ajustar el preu, i més tenint en compte l’actual situació econòmica.

La tècnica de cultura intervé per a explicar que la qualitat del servei prestat, els materials i la metodologia justifiquen de manera sobrada el preu.

FESTES:

– En la resolució 275/2011 de 19 d’agost ja es parla de la programació definitiva. Nosaltres hem plantejat si consideren adequat, donat que hi participem tots com a membres del consistori, haver tancat una pogramació sense haver donat compte, de manera directa, a tota la corporació. Inclosos nosaltres, clar.

Hem presentat un escrit amb propostes per a les properes festes.

Contestació: ho tindrem en compte.

– Van a lliurar-nos la documentació relativa a la doble petició que, des del 15 de juny (i de nou el 21 de juny), vam realitzar a l’Ajuntament?

Contestació: se’ls ha lliurat tota la documentació que han demanat com a regidors. El dia 15 de juny eren regidors electes però no formàvem part del plenari encara. Nosaltres reiterem a demanar la documentació administrativa (compatibilitat i acta del plenari on es va aprovar -desembre de 2010).