El Diputat a les Corts, Fran Ferri, ha alertat hui a Gandia que només la presentació d’una reclamació frena la prescripció d’ajudes pendent de pagament per part de la Generalitat des de 2009.

Compromís assessorarà sobre els tràmits per reclamar els impagaments mitjançant la web stopprescripcio.com, una oficina que obrirà els dijous a la seu local del BLOC-Compromís a Gandia o al Grup Municipal de l’Ajuntament de Gandia.

El diputat de Compromís en Les Corts Valencianes, Fran Ferri, ha alertat hui a Gandia que la prescripció d’ajudes impagades als quatre anys de la seua concessió només pot evitar-se mitjançant una reclamació formal a la conselleria competent.

De fet, el grup parlamentari Compromís ha presentat en Les Corts Valencianes una Proposició de Llei al respecte. Segons ha assenyalat Ferri, “amb la legislació actual el dret al reconeixement, liquidació i pagament de les obligacions de la Generalitat prescriu als quatre anys. Això vol dir que l’obligació de pagar caduca; qualsevol ciutadà a qui el Consell haja atorgat una ajuda si l’administració no li paga en quatre anys perd el dret a cobrar-la. L’única opció que té el ciutadà és reclamar eixe deute abans dels quatre anys amb la qual cosa el termini de prescripció torna a començar des de zero”.

Per evitar estes prescripcions des de Compromís reclamen que l’article 18 de la Llei d’Hisenda incloga un nou apartat que establisca que “Amb caràcter imperatiu i previ amb 90 dies naturals d’antelació respecte al compliment del termini de prescripció recollit en el present article, la Generalitat haurà de comunicar als creditors legítims o els seus drethavents, el temps que resta per la prescripció i la forma en que poden presentar una reclamació que inicie un nou termini de prescripció”.

Segons Ferri “d’esta manera s’obliga a la Generalitat a comunicar als ciutadans que s’apropa la prescripció, assenyalant també la via de reclamació per a iniciar un nou termini de prescripció. L’objectiu final és evitar que els impagaments massius de la Generalitat acaben generant un perjuí encara major als beneficiaris de les diferents ajudes i subvencions reconegudes”.

Un exemple clar d’esta situació són els més de 50.000 afectats de les Ajudes de l’Habitatge, impagades pel Consell des de 2009, valorades en més de 200 milions d’euros. Estes ajudes prescriuran enguany si els beneficiaris no realitzen abans una reclamació.

Per a Ferri “donada la generalització dels impagaments del govern del PP, esta és una situació que pot extrapolar-se a molts altres col·lectius per això creiem necessari que la ciutadania conega la problemàtica de la prescripció als quatre anys i que dispose d’informació de com combatre-la”.

Oficina d’assessorament a Gandia.

Compromís ha presentat hui a Gandia una web stopprescripcio.com, on els afectats poden informar-se dels tràmits a realitzar per tal de reclamar l’impagament i evitar que les seus subvencions prescriguen.

Per la seua banda, la portaveu del BLOC-Compromís a l’Ajuntament de Gandia, Lorena Milvaques, ha anunciat la creació d’una oficina d’assessorament i ajuda a Gandia, a la seu local del BLOC-Compromís (al carrer Tossal, 5), que obrirà tots els dijous a partir de la setmana pròxima. “Independentment d’això, podem atendre les persones afectades al despatx del grup municipal a l’Ajuntament de dilluns a divendres al matí.

Per a reclamar i que torne a començar el termini de prescripció has de seguir estos pasos:

1) Descarrega’t i ompli el formulari de reclamació, adaptant-lo a la teua situació.

2) Adjunta la documentació on s’acredita que eres beneficiari/a d’una ajuda o subvenció.

3) Presenta-ho tot en una Oficina PROP o en la Oficina de Correus més propera.