El grup municipal de Compromís ho presentarà en forma de moció al ple ordinari del dia 1 de juliol.
Compromís ha rebut, set mesos després d’haver-ho sol·licitat i un mes després de tornar a denunciar-ho, una notificació d’Alcaldia denengant-ne el permís.
L’Alcaldia de l’Ajuntament de Ròtova ha notificat a Compromís per Ròtova “la voluntat majoritaria de l’equip de govern de no consentir ser gravats per persones alienes” en les sessions plenàries, “pel dret a l’intimitat i honor de les persones”, en un acte, com diu el mateix PP, públic. I, a més, ho ha fet set mesos després que Compromís ho tornara a sol·licitar i un mes després que el grup municipal denunciara el silenci del govern local.
Al proper ple ordinari, dilluns 1 de juliol, Compromís tornarà a portar-ho en forma de moció; i ho fa, reforçant la seua argumentació en les sentències que avalen el dret a la informació. Entre elles, la del TSJCV sobre gravacions dels plenos municipals a Manises (que estableix que “la funció de policia del ple no vol dir que puga prohibir-se qualsevol gravació, sinó solament aquelles que manifestament impliquen una alteració de l’ordre, que impedisca el desenvolupament de la sessió…”); o la del Tribunal Suprem -Sala 3ª, de lo Contencioso-Administrativo. Sent. de 11 de Maig de 2007.
“És curiós que el mateix equip de govern que presumeix de fer una aposta per les noves tecnologies, quan anuncia que la gent pot rebre els bans al telèfon mòbil mitjançant una APP, al mateix temps, prohibeix que qualsevol puga gravar una sessió plenària”. “Eixe és el concepte que tenen de transparència aplicada a les noves tecnologies”, ha explicat el portaveu de Compromís per Ròtova, Jordi Puig. “Les ferramentes tecnològiques tenen i tindran sentit si són útils per apropar les institucions als ciutadans, per a empoderar-los, per a fomentar la participació ciutadana. Hem d’obrir les finestres i posar a l’abast de la ciutadania la gestió diària, tant pel que fa a la celebració dels plens com en els períodes d’exposició pública, que solen passar desapercebuts als diaris oficials, i que afecten de manera directa als assumptes del veïnat”.
Tal com diu el PP, “les sessions del ple son públiques i no hi ha cap restricció al dret de la ciutadania a la seua directa i immediata informació”. “I això és cert, també fóra cas!; però no podem oblidar que amb eixe sistema, la passada legislatura, van aconseguir que ningú del poble s’enterara que s’havia aprovat l’arribada de la planta de transferència, per exemple, durant mesos”, ha recordat Puig.
Lamentem que l’equip de govern de Ròtova torne a optar per la prohibició, és quasi un costum ja; no obstant això, no podem ni hem de tenir-ho per normal; aspirem a tenir un Ajuntament que mire al futur. I en ple segle XXI estes actituds acabarant caent pel seu propi pes”.
Ni el paper oficial que té l’acta de la sessió, ni el fet de donar la paraula al públic després de cada ple, com si fóra una cosa extraordinària, es poden utilitzar com a arguments per denegar la difusió dels plens.
Compromís per Ròtova va tornar a demanar gravar els plens el passat 3 de desembre de 2012, i encara no havia rebut resposta. Al ple de maig, vam tornar demanar que “si no ho vol fer l’Ajuntament, com ja ho va rebutjar, demanem que no impedisca que ho faça la gent. Demanem que òbriga les portes de l’Ajuntament i que pose a l’abast de tot el món el que ocorre als plens municipals”. Aleshores, des de l’alcaldia, se’ns indicà que s’estudiaria. L’equip de govern ja va rebutjar una moció en esta línia, presentada per Compromís, a octubre de 2011. El proper 3 de juliol, Compromís tornarà a presentar la moció al ple ordinari, amb el convenciment que “el dret a la informació en un acte públic no pot ser coartat en ple segle XXI”.