PP: l’Alcaldia afirma que “Ròtova no es deu tancar les portes a res. Si la iniciativa que siga compleix la llei i es respecten les mesures correctores que es proposen, l’empresa pot vindre”. El PP afirma també que els efectes de les emissions de la incineració de residus són inapreciables.

Compromís: les paraules de l’alcaldia encara ens susciten més preocupació que abans de presentar la moció. La incineració sí que té repercusions negatives en el medi ambient i, per tant, també en les persones.

El PP tomba la moció per rebutjar la reforma elèctrica i de suport a les energies renovables.

pleno ayuntamiento de rotova

El grup municipal Compromís per Ròtova va presentar una moció al ple ordinari de 15 d’octubre en què es demanava declarar el municipi de Ròtova lliure d’incineradores per a la valorització energètica de residus; que el representant de l’ajuntament en el Consorci de Residus, el qual gestiona el Pla Zonal de les zones X, XI y XII, eleve una proposta a la Junta de Govern i a l’Assemblea del mateix, on es reclame que el Consorci no albergarà cap incineradora per a la valorització energètica de residus dintre de Pla de Valorització que preveu el Decret 81/2013, de 21 de juny, del Consell, d’aprovació definitiva del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIRCV); i reclamar a la Generalitat Valenciana que elimine la incineració de qualsevol sistema de gestió de residus.

El grup municipal del PP es va posicionar en contra, dient que era una manera també de tractar els residus, que també es practica a Europa, que no es pot discriminar la combustió; va definir el concepte d’incineració i va dir que els efectes de les emissions que produia eren inapreciables. A més, esta pràctica es trobarà dins la llei.

Finalment, des de l’Alcaldia, es va dir que “Ròtova no es deu tancar les portes a res. Si la iniciativa que siga compleix la llei i es respecten les mesures correctores que es proposen, l’empresa pot vindre”.

Des de Compromís, ha explicat el portaveu, Jordi Puig, creiem que la incineració és la mostra que no es tracten els residus, sinó que som incapaços de gestionar-los: simplement intentem fer-los desaparèixer de manera ràpida. La incineració sí que té repercusions negatives en el medi ambient i, per tant, també en les persones. I, si entra dins de la llei, és precisament el que estem discutint: el PP farà una llei a mida per permetre-les i això és el que estem tractant d’impedir”.

Les paraules de l’alcaldia, a més, deixant la porta oberta a Ròtova, encara ens susciten més preocupació”.

Com ja ha explicat el nostre diputat Juan Ponce, “la incineració és la forma més insostenible i perillosa de tractar els residus, ja que no els elimina, només els trasllada i dispersa, alliberant a l’atmosfera noves substàncies com dioxines, furans, metalls pesats i cendres que són molt més contaminants que els materials de partida”.

La moció fou desestimada, amb 3 vots a favor de Compromís per Ròtova i 5 vots en contra de PP.

El PP tomba la moció per rebutjar la reforma elèctrica i de suport a les energies renovables.

placassolarsCompromís també va presentar una moció en què demanava que l’Ajuntament de Ròtova manifestara el seu rebuig al Reial Decret-Llei 9/2013, de mesures per a l’estabilitat financera del sistema elèctric, i a l’esborrany de Reial Decret sobre autoconsum. A més, demanava que l’Ajuntament de Ròtova declara el seu convenciment en la necessitat de mesures d’estalvi energètic i l’aposta decidida pel foment de les energies renovables, per la qual cosa realitzarà una auditoria energètica dels edificis i instal·lacions municipals com a pas previ per a la implantació de les mesures escaients en aquell sentit.

El PP local va argumentar que ara cal pagar totes les ajudes que s’han donat a les energies renovables i que, si no es prenia esta mesura, caldria pagar molt més. A més, l’Ajuntament ha realitzat un estudi del consum dels edificis i propera s’instal·laran les bombotes LED.

Des de Compromís, hem explicat que no es tracta solament de la pujada de la llum sinó que esta mesura finiquita les energies renovables, ja que grava les persones que havien buscat altres maneres d’obtenir energia alternativa a les grans empreses elèctriques.

La moció va ser desestimada, amb 3 vots a favor de Compromís per Ròtova i 5 vots en contra de PP.

Estos temes ens afecten com a veïns i veïnes de Ròtova.

A més, no estem d’acord que estos temes, com ha argumentat en diverses ocasions l’equip de govern, no s’hagen de reclamar al ple: estes mesures ens afectaran com a veïns i veïnes. Ròtova no viu en una bombolla i, a més, la majoria que exhibeix el govern del PP no és un argument en si mateix ni molt menys impedeix fer propostes i reclamar des de qualsevol altra força política.

Imatge d’arxiu: Juantxo Ribes.