Resum del ple ordinari de 15 d’octubre de 2013, de l’Ajuntament de Ròtova:
1.- Lectura i aprovació si escau, actes anteriors (17.09.13-19.07.13- 01.07.13).
-En la moció relativa al deute de la Generalitat Valenciana falta la relació i el montant, al ple d’1 de juliol. Demanem que s’incorpore i que aparega íntegra.
Aprovada amb els vots a favor de Compromís per Ròtova i PP.
2.- Adjudicació definitiva obra “construcció i equipament escoleta infantil”.
Document.
Aprovada amb els vots a favor de Compromís per Ròtova i PP.
3.- Pròrroga conveni adhessió sistema adquisició centralitzada Diputació de València.
Aprovada amb els vots a favor de Compromís per Ròtova i PP.
4.- Moció grup municipal Compromís: “Declarar el municipi lliure d’incineradores i eliminar la incineració de qualsevol sistema de gestió de residus”.
La moció, que podeu consultar ací, proposava el següent acord:
PRIMER.- Declarar el municipi de Ròtova lliure d’incineradores per a la valorització energètica de residus.
SEGON.- Que el representant de l’ajuntament en el Consorci de Residus, el qual gestiona el Pla Zonal de les zones X, XI y XII, eleve una proposta a la Junta de Govern i a l’Assemblea del mateix, on es reclame que el Consorci no albergarà cap incineradora per a la valorització energètica de residus dintre de Pla de Valorització que preveu el Decret 81/2013, de 21 de juny, del Consell, d’aprovació definitiva del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIRCV).
TERCER.- Reclamar a la Generalitat Valenciana que elimine la incineració de qualsevol sistema de gestió de residus.
QUART.- Donar trasllat de la present moció i dels seus acords a:
– Al President de la Generalitat
– A la Conselleria d’Infraestructures i Medi Ambient
– Al President del Consorci de Residus del Pla Zonal X, XI y XII.
– Als representants del municipis que conformen el Consorci de Residus
– Als portaveus dels Grups Parlamentaris en Les Corts Valencianes.
El grup municipal del PP es va posicionar en contra, dient que era una manera també de tractar els residus, que també es practica a Europa, que no es pot discriminar la combustió, va explicar en què consistia i va dir que les emissions que produien eren inapreciables. A més, que l’emissió que produeix és inapreciable i que es trobarà dins la llei.
Finalment, des de l’Alcaldia, es va dir que “Ròtova no es deu tancar les portes a res. Si la iniciativa que siga compleix la llei i es respecten les mesures correctores que es proposen, l’empresa pot vindre”.
Des de Compromís, creiem que la incineració és la mostra que no es tracten els residus, sinó que som incapaços de gestionar-los: simplement intentem fer-los desaparèixer de manera ràpida. La incineració sí que té repercusions negatives en el medi ambient i, per tant, també en les persones. I, si entra dins de la llei, és precisament el que estem discutint: el PP farà una llei a mida per permetre-les i això és el que estem tractant d’impedir.
Les paraules de l’alcaldia, a més, deixant la porta oberta a Ròtova, encara ens susciten més preocupació.
Desestimada, amb 3 vots a favor de Compromís per Ròtova i 5 vots en contra de PP.
5.- Moció grup municipal compromis: “Rebuig a la reforma elèctrica i de suport a les energies renovables”.
La moció, que podeu consultar ací, proposava el següent acord:
Primer.- L’Ajuntament de Ròtova manifesta el seu rebuig al Reial Decret-Llei 9/2013, de mesures per a l’estabilitat financera del sistema elèctric, i a l’esborrany de Reial Decret sobre autoconsum.
Segon.- L’Ajuntament de Ròtova declara el seu convenciment en la necessitat de mesures d’estalvi energètic i l’aposta decidida pel foment de les energies renovables, per la qual cosa realitzarà una auditoria energètica dels edificis i instal·lacions municipals com a pas previ per a la implantació de les mesures escaients en aquell sentit.
Tercer.- Donar trasllat del present acord al Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme i als portaveus del Grups Parlamentaris al Congrés dels Diputats.
El PP va argumentar que ara cal pagar totes les ajudes que s’han donat a les energies renovables i que, si no es prenia esta mesura, caldria pagar molt més. A més, l’Ajuntament ha realitzat un estudi del consum dels edificis
Des de Compromís, hem explicat que no es tracta solament de la pujada de la llum sinó que esta mesura finiquita les energies renovables, ja que grava les persones que havien buscat altres maneres d’obtenir energia alternativa a les grans empreses elèctriques.
A més no estem d’acord que estos temes, com ha argumentat en diverses ocasions l’equip de govern, no s’hagen de reclamar al ple: estes mesures ens afectaran com a veïns i veïnes. Ròtova no viu en una bombolla i, a més, la majoria que exhibeix el govern del PP no és un argument en si mateix ni molt menys impedeix fer propostes i reclamar des de qualsevol altra força política.
Desestimada, amb 3 vots a favor de Compromís per Ròtova i 5 vots en contra de PP.
6.- Moció grup municipal Compromís: Rebuig del Decret 49/2013 del Consell de la Generalitat Valenciana pel que s´aprova el catàleg del sistema viari valencià.
Es deixa sobre la taula per comprovar l’afecció al municipi de Ròtova.
7.- Modificació Ordenances fiscals per a 2014.
Document de proposta.
Compromís per Ròtova: Vostés han justificat la pujada en l’IPC i per fer aplicar la Llei de Pagament a Proveïdors, que duia aparellada un pla d’ajust amb el qual Compromís es va mostrar contrari. No vam estar d’acord amb la pujada de la taxa de l’Escoleta, per exemple. I, posats a mirar les taxes, no solament no estem d’acord que pugen el 2% ara, sinó que proposem que el govern estudie i rebaixe les taxes de llicència primera ocupació de vivenda i 2a ocupació. Per no parlar de la taxa de recollida, que ens sembla una barbaritat, i que suposem que estem a l’espera que modifiquen.
PROPOSTA. A més, ni que siga com a proposta, a banda del que hem dit, proposem que es publiquen de manera íntegra totes les ordenances per a que puguen ser consultades pel veïnat a la pàgina web del municipi.
Aprovada amb 3 vots en contra de Compromís per Ròtova i 5 vots a favor de PP.
8.- Expedient Modificació Credits.
Suplement de crèdits per pagar el canon de sanejament d’Egevasa, abans de 2011, que ascendeix a 32.745 €.
Aprovada amb els vots a favor de Compromís per Ròtova i PP.
9.- Control i Fiscalització dels òrgans de govern.
a) Dació de compte de Resolucions de l’alcaldia.
Nosaltres demanaríem que es complira el dret a poder tenir accés a la còpia de la documentació que demanem en els terminis que marca la llei, que són 5 dies. No parlem de l’accés a la informació; parlem de l’accés a còpia sol·licitada.
b) Precs i preguntes a l’Alcalde i Regidors Delegats.
-Perquè no s’ha convocat el ple ordinari a setembre?
L’alcaldia informa per la proximitat de festes i per que no hi havia punts de l’ordre del dia a tractar.
-Perquè no s’ha contestat el recurs de reposició presentat a juliol, fa més de tres mesos? És una qüestió de respecte.
L’alcaldia informa que es contestarà quan ho tinga a bé el senyor secretari.
– FESTES: a les festes, la cera dels ciris deixa els carrers no solament bruts sinó també perillosos, fins al punt que poden provocar, i de fent han provocat, que la gent s’esvare i caiga. Per això, a banda de recomanar usar de manera correcta els ciris, proposem que l’Ajuntament dedique una partida als cartonets que, en forma de cons foradats, impedeixen que la cera caiga a terra.
-Voluntariat mediambiental:
-Perquè no s’ha realitzat este estiu?
Np s’ha realitzat perquè no havia eixit la resolució de les ajudes i l’equip de govern no anava a fer-lo sense saber si li concedien la subvenció. Encara en deuen
– Quines gestions s’han realitzat per adaptar-lo?
Es va fer una crida, hi va haver una reunió amb el CER i es va decidir deixar-ho, perquè la possible gent interessada ja estava en horari escolar.
Proposta: realitzar una queixa per escrit, en nom del ple -on estem tots representats- per tal que la Generalitat publique amb temps les resolucions i que els ajuntaments puguen complir les seues programacions.
El PP també proposa demanar a la Generalitat no traure més ajudes d’este tipus fins que no es paguen les anteriors. Des de Compromís, en canvi, creiem que el que hem de fer és exigir-ne el pagament i millorar el procés de resolució.
EDUCACIÓ:
Posteriorment, la regidora d’Educació, Julia Donet, va demanar al portaveu de Compromís per Ròtova, Jordi Puig, què pretenia amb la consulta que es va realitzar a la porta de l’escola i si creia que això fomentava l’educació de l’escola.
Puig va explicar que va participar com a ciutadà, vei del municipi i docent, junt a personal de l’escola. “No tinc cap objecció a explicar-li en què consisteix la consulta i què pretén, i em pregunte què pretén vosté preguntant-ho en el ple, on responem de les nostres actuacions polítiques. Però, primer que res, calia aclarir-ho perquè la meua condició de regidor no m’impedeix participar de manera oberta en qualsevol iniciativa ciutadana. El meu dubte és, en canvi, què pretén el govern duent el tema al ple de l’Ajuntament.
En qualsevol cas, entenc que vostés solament em poden veure com a representant de Compromís, i per això explicàrem en què consistia la consulta: que era un acte simbòlic en què la Plataforma per l’educació estatal preguntava, en tots els centres de l’estat, si el professorat, les mares i pares estaven d’acord amb la nova llei Wert d’educació, si estaven d’acord amb les retallades aplicades en educació; i si es considerava necessari un canvi en la política educativa per a una educació de qualitat en la que es mantinguen les beques de llibres, s’augmenten les de menjador i transport, s’incremente la plantilla de professorat, etc.”.
Des del PP se’ns va dir que “la consulta ho mesclava tot i que confonia a la gent”. A més, el permís per fer-ho es va demanar de manera precipitada i el govern no ho va impedir. A més, des de l’Alcaldia es va acabar afirmant que “no ens agradaria que el consell escolar es convertira en un consell polític”.
Creiem que la consulta serveix perquè la gent expresse la seua opinió, cosa que el PP no ha fet: no ha consultat el professorat, no ha consultat els pares i mares i ha aprovat la nova llei educativa en solitari, una llei que ens retorna més de 25 anys enrere. A més hi ha el nou decret de beques, que impedeix molts alumnes accedir de sobte a les ajudes per poder acabar els seus estudis: l’educació cada vegada a l’abast de menys persones.
Considerem normal que es puguen realitzar este tipus d’accions informatives, de conscienciació i de protesta. El que no haguera estat normal és que s’haguera prohibit.