1/3 part del pressupost està dedicat a pagar els préstecs i hi ha prevista la venda de sòl municipal.

El saló de plens de l’Ajuntament de Ròtova va acollir dijous 9 de gener el ple ordinari en què es van aprovar els pressupostos, amb el vot en contra dels tres membres de Compromís per Ròtova. El document aprovat pel PP manté el retall en Serveis Socials de la Mancomunitat, amb 9.800 €; igual que amb el Servei d’Arxius, que continua en 4.000 €. Des de Compromís “no podem donar suport a estos pressupostos, que no són socials, ni participatius ni atenen a un pla d’ajust dissenyat pel mateix PP” i “d’obligat compliment”, tal com es diu al certificat de secretaria.

Advertències del secretari.

Des de Compromís han assenyalat que hi ha dues objeccions del secretari. La primera on “no es contempla la totalitat del lloc de policia local adscrit en comissió de serveis i que inicialment disposa del matiex fins a març de 2014. Cas de no continuar-se la comissió de serveis, els crèdits no serien suficients i hauria de procedir-se a una modificació de crèdits”. Com que aquesta possibilitat pot donar-se, caldria consignar-se la partida completa.

En segon lloc, el secretari interventor adverteix fins a en tres ocasions que “no es contemplen les adaptacions aprovades amb motiu del RDL 4/2012 i el pla de finançament aprovat pel Ministeri a este Ajuntament i d’obligat compliment de conformitat amb la normativa d’aplicació”.

“Estos pressupostos, per tant, no s’ajusten a un pla d’ajust dissenyat pel PP mateix (i amb el vot en contra de Compromís) per tal d’accedir al finançament per pagar factures per valor d’1.700.000 €: han acumulat les factures, van dissenyar el pla d’ajust, el van aprovar i ara decideixen, amb el seus, que no faran cas. I, després del reparo que fa el secretari, no saben dir-nos quines poden ser les conseqüències que es poden derivar de l’incompliment del decret”, ha explicat Jordi Puig, portaveu del grup municipal.

Deute.

Hi ha previstos 376.754,42 € en total dedicats a pagar els dos préstecs, en un pressupost que no arriba al 1.200.000 (149.554,88 € en interessos i 227.199,54 € en amortització). 1/3 part del pressupost dedicat a pagar el que teníem a llarg termini i el de pagament a proveïdors.

“No ens agrada parlar-ne per parlar; però la situació és preocupant, per no utilitzar paraules majors, si posem la vista a 2015. Si fan cas a les seues previsions de pagament, l’any que ve hauran de pagar vora 1.000.000 €, amb un pressupost actual total de 1.200.000 €. Farem pressupost a 2015?

El que està clar és que haurem de buscar solucions, però d’inici constatem que és a esta situació prèvia de paràlisi on ens ha portat la seua gestió”.

Este any, a més, recorreran a la venda de solars de titularitat municipal, amb què preveuen ingressar 40.000 €.

Propostes.

Des de Compromís, a més, s’ha continuat apostant per introduir la participació: “a pesar dels moments difícils, hem de ser capaços posar en comú les idees i propostes entre el veïnat del municipi. Presentar-los abans de l’aprovació, recollir propostes i explicar-los; no com una cosa consumada”.

Compromís ha demanat prendre la iniciativa de destinar una partida a un pla d’ocupació, a banda d’altres aspectes més menuts (reducció taxa de recollida de fem -80 €-, adequació de la barana de l’entrada de l’escoleta, etc.). I és que esta proposta arriba després de la nul·la efectivitat del Pla d’Ocupació Conjunt de les Administracions Públiques Valencianes. Ens agradaria que es féra amb la contractació de persones desocupades, no com a beques; si volem ajudar els nostres joves, estos puguen accedir vertaderament al seus primers llocs de treball de manera digna”.