Compromís per Ròtova votà en contra del Compte General de 2014. Compromís també pregunta pels serveis d’aigua potable, fem, la ràdio municipal i la reducció del deute.

Jordi Puig, regidor-portaveu de Compromís per Ròtova: El Compte General és un bon moment per fer una radiografia de la situació de l’Ajuntament de Ròtova. També, tenint en compte que iniciem amb este ple la legislatura.

Una de les dades més destacades, i també sorprenents, són els drets que ha deixat de cobrar, que té pendents de cobrar, l’Ajuntament: més de 2 milions d’euros, quasi l’equivalent a dos pressupostos anuals, dels quals 1.701.000€ ja estan qualificats com de dubtós cobrament.

Ròtova està lligada de mans, també, en els marc dels pressupostos i les liquidacions. Ha de preveure els pressupostos dels tres anys següents, en els denominats “marcs pressupostaris”, de manera que ens queda poc de marge de maniobra. I en la necessitat de presentar superàvit: allò que el govern local sovint presenta com l’èxit d’una bona gestió no és més que la obligació davant de la llei, ja que, si no ho férem, hauríem d’elaborar un nou pla d’Ajust.

A finals de 2014, el deute de l’Ajuntament de Ròtova ascendia a 3.124.122 €. Com bé saben, el 2012 es va duplicar perquè el govern de l’estat va dir prou, va dir que els ajuntaments havien de pagar els proveïdors; va dir que els ajuntaments com els de Ròtova havien de deixar d’acumular factures per pagar (tot i que no ens agradaren les condicions), i per això vam incorporar al deute bancari vora 1.800.000 en factures. Unes factures que eren fruit del que vostés diuen planificació (i que també diuen que estan aquí fora).

El resultat era fruit d’un projecte de poble que primava l’excés, sense els serveis bàsics. 5 anys sense un sostre on poder fer una activitat. O edificis com l’escoleta, de la qual es poden sentir orgullosos. L’orgull amb què el presenten és el més car de la història i la llosa del poble. Amb bastant menys, fa anys que s’haguera pogut donar un servici d’escoleta digna.

El resultat presentat ens van dur a retallar serveis bàsics, a pujar preus com la de l’escoleta i a realitzar molts més ajustos, que hem hagut de pagar entre tots.

El 2014 el nivell d’endeutament s’ha reduït en més de 189.000€, que no és, tot siga dit de pas, el 25% del deute, com vostés molt bé saben, a pesar que així ho han dit de manera reiterada; si tenim en compte el deute total, la reducció se situa al voltant del 5%.

Volem acabar preguntant 4 qüestions que considerem importants:

-En eixe sentit, els preguntem si, a dia de hui, continuen amb l’objectiu de reduir amb 1.000.000€ el deute els propers 4 anys.

-En la memòria de l’expedient del Compte General, es diu que “s’ha indicat des d’intervenció en diverses ocasions de forma verbal que el servei de recollida de fem es traguera a licitació i no prorrogar automàticament com s’està fent”. Tenint en compte que tenim el preu de recollida més car de la comarca, hi ha alguna proposta o perspectiva al respecte?

-A la mateixa memòria també es diu “de la mateixa manera s’ha informat des de secretaria intervenció que existeix una encomanda de gestió per a l’emissora de ràdio municipal en virtud de l’acord adoptat per l’Ajuntament ple de data 27 de novembre de 2007, que hauria de regularitzar-se iniciant l’expedient corresponent per a la seua adaptació a la realitat jurídica i la gestió directa”.

-També volem saber si el govern té alguna intenció de tornar a traure la concessió de l’aigua potable, el contracte de la qual acaba a l’octubre d’este any, segons el document que ens ha proporcionat el consistori, i que també resulta de les més cares de la comarca.

Des d’Alcaldia, es respon que solament han deixat parlar a l’oposició per educació, perquè ara no hi havia espai per al debat. També que el govern no s’ha amagat mai del deute. Al voltant de la gestió de l’aigua, informa que el contracte acaba el 2020. I sobre el servei de recollida que l’empresa realitza un bon servei i que no ho tenen previst. Sobre el pagament del deute i la ràdio municipal no contesta.