Compromís presenta al•legacions al projecte de servei de transport públic d’autobusos.

El projecte, publicat pel PP els últims dies de govern, elimina els serveis dissabtes i diumenges, i redueix encara més la qualitat del servei. Compromís demana la retirada del projecte i la suspensió cautelar de la resta que afecten la comarca de la Safor-Valldigna, per plantejar-los de manera coordinada dins d’un pla comarcal de mobilitat.

autobusos

Compromís per Ròtova va remetre la setmana passada a la Generalitat Valenciana les al•legacions davant del Projecte de servei públic de transport de viatgers de Gandia a Pego, Vilallonga i Castelló de Rugat, i que el PP va començar a tramitar els últims dies de govern, per tal de donar cobertura els propers 5 anys. El govern en funcions del PP va tirar pel recte i no va fer cas del Pla de Mobilitat Comarcal, el document que, segons la Llei Valenciana de Mobilitat, ha de determinar com han de ser les línies d’autobús a la comarca. La proposta de Pla de Mobilitat de la Safor-Valldigna va ser aprovada per tots els grups polítics a la Mancomunitat fa vora quatre anys i remesa a la Generalitat. I no solament no féu cas al Pla de Mobilitat, sinó que el PP intentà diseñar les adjudicacions a presses per deixar-ho tot lligat abans d’anar-se’n.

La proposta presentada per la Conselleria eliminava definitivament els serveis els dissabtes i diumenges. D’aquesta manera, les al•legacions s’acullen a l’incompliment de la Llei Valenciana de Mobilitat de 2011, donat que aquesta garanteix a tots els habitants del nostre territori “disposar del servei bàsic de transport públic amb independència del seu punt de residència”.

“Aquesta proposta no garanteix als nostres veïns l’accés el cap de setmana a serveis bàsics com la sanitat, i a penes ho fa, i de mala manera, entre setmana; contravenint la pròpia llei promulgada per la Generalitat, però a més continuant amb un model de transport radial que discrimina els habitants dels municipis menuts i rurals, dificultant l’accés als serveis bàsics, un model que aposta per l’èxode rural, com si ens trobarem a altres èpoques històriques; tant és així que fins i tot resulta més barat en les tarifes proposades viatjar a Gandia que al municipi del costat”.

El projecte, sotmès a exposició pública, no aborda criteris bàsics d’intermodalitat, ni de connexió entre línies, ni tan sols criteris bàsics d’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda o zonificació tarifària, i ha obviat els treballs fets i consensuats per la Mancomunitat de la Safor, fa més de 2 anys: “la Generalitat ha volgut salvar una situació insostenible, sense abordar una solució viable i adequada a la realitat actual, i mantenir un model de transport que data dels anys 60, reduint el cost del servei per a la Generalitat a costa d’un menor servei públic i un increment del cost del servei al ciutadà”.

Compromís demana la retirada del Projecte de servei públic de transport de viatgers de Gandia a Pego, Vilallonga i Castelló de Rugat CVV-231 i la suspensió cautelar de la resta de projectes que afecten la comarca de la Safor-Valldigna, així com abordar prèviament la redacció d’un pla comarcal de mobilitat amb criteris territorials d’eficiència, d’eficàcia i de garantia dels serveis públics essencials, que en cap cas es garanteixen en aquesta proposta, tot en acompliment de la legalitat vigent, en especial del que determina el preàmbul i l’articulat de la Llei 6/2011, d’1 d’abril, de la Generalitat, de Mobilitat de la Comunitat Valenciana.

Al·legacions:

  • La definició de les noves concessions proposades a la comarca de la Safor-Valldiga hauria d’atendre un estudi més ample, de caràcter territorial, amb la participació dels agents econòmics, institucionals i socials del territori i tenint com a base l’estudi de la Xarxa Comarcal de Transport Públic a la Safor que l’any 2011 va realitzar la Mancomunitat de Municipis de la Safor i que ha sigut finançat parcialment i lliurat a aquesta Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient.
  • La proposta deixa fora de consideració les comunicacions dels municipis de la comarca de la Safor amb municipis com Ontinyent, Alcoi o Albaida, de manera que queden fora de garantia les comunicacions intercomarcals amb les capçaleres comarcals limítrofs i es redueix de manera evident la mobilitat al territori de la Comunitat Valenciana, per no estar coberta aquesta alternativa interior-costa per altres serveis de transport, contravenint expressament el que determina l’article 16 de la Llei 6/2011, d’1 d’abril, de la Generalitat, de Mobilitat de la Comunitat Valenciana.
  • El projecte haurà de contenir explícitament un inventari de parades i de l’estat d’aquestes, d’acord amb el que estableix l’article 25.8 de la Llei Valenciana de Mobilitat i informar el nostre ajuntament d’aquelles que ens afecten amb l’objecte de poder presentar les al·legacions oportunes, si escau.
  • El projecte hauria d’incloure un pla de millora i condicionament de parades donat que, tal i com s’extrau de l’esmentat estudi Xarxa Comarcal de Transport Públic a la Safor de la Mancomunitat de Municipis de la Safor, la majoria de parades sofreixen mancances de mesures de seguretat i accessibilitat, contravenint els principis bàsics del Reglament CE 1370/2007, de 23 d’octubre de 2007, sobre els serveis públics de transport, així com l’article 16. d) de la Llei Valenciana de Mobilitat.
  • Considerem que el nombre d’expedicions en els tres dies tipus és insuficient per a proporcionar una mobilitat adequada dels ciutadans de Ròtova que hauria d’estar garantida d’acord amb l’article 16.b) de la Llei 6/2011, d’1 d’abril , de la Generalitat, de Mobilitat de la Comunitat Valenciana. Aquest fet és especialment greu en el cas dels dissabtes i molt més greu encara en el cas de dissabtes i diumenges, en què es vulnera totalment el dret a la mobilitat, per la impossibilitat per a un habitant de Ròtova a anar a qualsevol altra població o a accedir a un servei públic essencial con la Sanitat, per no poder-se desplaçar, per exemple, a l’hospital comarcal.
  • Considerem que no estan definides les característiques que ha de tenir cada parada, cosa que fa que l’usuari no tinga garantides unes condicions mínimes de protecció enfront dels elements i fins i tot de seguretat i accessibilitat en el cas de persones amb algun tipus de discapacitat.
  • Considerem que els instruments d’informació han d’estar presents en totes les parades de la línia i adaptar-se a les circumstàncies dels suports informatius de cada parada, a fi de garantir el dret a la informació contingut en la mateixa Llei de Mobilitat (article 16.e), independentment que disposen o no de marquesina. D’aquesta manera, ens reiterem en el que hem expressat en l’Observació P.5 quant a la necessitat d’elaborar un pla de millora i condicionament de parades que garatisca també els suports informatius sobre la xarxa i la línea en qüestió.
  • En el projecte de servei públic de transport de viatgers de Gandia a Pego, Vilallonga i Castelló de Rugat s’hauria d’incloure aquestes coincidències amb altres concessions, tant des del punt de vista de la planificació, com des del punt de vista dels sistemes d’informació, per a poder garantir l’efectiva intermodalitat que preveu la Llei Valenciana de Mobilitat i el Reglament CE 1370/2007, de 23 d’octubre de 2007, sobre els serveis públics de transport, de la Unió Europea.
  • És adequat que tota la informació respecte a l’itinerari, les freqüències i els horaris; la informació referent a títols que siga rellevant i la informació sobre modificacions o desviaments temporals s’ha de fer extensible a totes les parades per a no discriminar els usuaris, abordant per a això els plans de condicionament de parades que calga.
  • No està definit un procediment de control de les queixes i reclamacions per part de l’Administració, deixant en mans de part interessada la tramitació de les que pogueren presentar-se, el que pot provocar una situació d’indefensió de l’usuari. Independentment de que els usuaris es puguen dirigir al prestatari de serveis, les queixes i reclamacions deuen ser gestionades directament per l’administració competent.
  • Per a facilitar aquest procés d’atenció a l’usuari és indispensable que s’incorpore al projecte la dotació pel concessionari d’una oficina atenció a l’usuari amb una ubicació adequada i accessible, telèfon gratuït; i també que, mitjançant un protocol, es responguen totes les queixes en un marge de temps raonable.
  • Es preveu que la medició de la qualitat siga responsabilitat de la concessió, la qual cosa és tècnicament inacceptable perquè aquesta és part interessada, per la qual cosa és adequat que aquesta valoració es realitze mitjançant una auditoria externa de valoració o un seguiment extern i independent.
  • No hi figura la localització de les parades, sols una relació per municipi. No podem valorar la idoneïtat o no de la ubicació. Caldria incloure-hi la localització exacta prevista.
  • El requisit d’adquisició de vehicles ha de ser extensible als ja adquirits que s’assignen al servei, no sols al de nova adquisició. Qualsevol altra cosa resulta, com a mínim, atemporal i fora de la realitat actual.
  • En cap moment es potencia l’ús de vehicles impulsats per energies menys contaminants, com gas o electricitat (autobusos nets), en contra de les directrius europees de tipus energètic, sobre contaminació i del mateix transport públic, per la qual cosa s’hi demanda incorporar aquest tipus d’incentius per a les propostes de concessionaris que proposen vehicles que presten el servei en aquesta concessió, amb aquestes característiques.
  • Donat que a tot el document de concessió s’obvia la situació i l’estat de les parades, tampoc en aquest sentit no s’aborda l’accessibilitat integral del sistema. Per tant, caldria incorporar aquest requisit i proposar, si calguera, un Pla de Condicionament i Millora de Parades, tal com s’ha proposat en diverses observacions d’aquest document. D’una altra manera no queda garantida l’accessibilitat del sistema de transport públic, en aquesta concessió, contravenint l’esmentada Llei 9/2009.
  • Aquesta proposta de servei públic contravé el que determina l’article 11 de la Llei 6/2011, d’1 d’abril , de la Generalitat, de Mobilitat de la Comunitat Valenciana i supedita, de forma lògica, qualsevol revisió dels sistemes de transport en l’àmbit comarcal a la necessitat d’abordar una planificació comarcal de mobilitat, cosa que en cap cas s’ha abordat. Per això, la proposta, al nostre parer, és nul·la en la seua totalitat des del punt de la legalitat vigent, i inacceptable des d’un punt de vista de raonament tècnic de planificació dels sistemes de transport públic territorials.
  • No obstant això, en cas de seguir endavant aquesta tramitació cal fer palesa explícitament la prohibició de qualsevol pròrroga en la concessió de prestació del servei.
  • La proposta, per tant, posa per damunt la limitació econòmica als drets dels ciutadans establits en el mateix capítol IV de la Llei 6/2011, d’1 d’abril , de la Generalitat, de Mobilitat de la Comunitat Valenciana, en no garantir el dret d’accés als serveis de transport a tots els ciutadans de la Comunitat Valenciana en igualtat de condicions. Per tant, torna a ser, novament, nul·la la proposta des del punt de vista jurídic, en especial respecte a la inaccessibilitat dels veïns dels pobles menuts com el nostre a un servei de transport els caps de setmana.
  • La proposta hauria d’incorporar, en compliment de la reglamentació europea inspiradora de la mateixa Llei Valenciana de Mobilitat, mecanismes de foment de l’ús del transport públic, especialment pel que fa al cost del servei: abonaments multiús, preus zonals, coordinació interempresa, etc.
  • La proposta tampoc no aborda la intermodalitat, tant és així que ni es planteja la connexió, ni coordinació, amb xarxes i estacions de bici, taxi, ni altres mecanismes de transport públic. I ni tan sols aborda la necessitat de poder transportar bicicletes dins els autobusos afectats a aquesta concessió per a facilitar la intermodalitat, contravenint de ple la Llei Valenciana de Mobilitat i la reglamentació europea.
  • La proposta manté de facto un sistema de transport radial i aïllat, amb centre en la capçalera del partit judicial, però deixant fora de consideració els nous fluxos de viatgers de forma transversal. Seria adequat considerar la incorporació d’una línia nova: Castellonet – Ròtova – Palma – Ador – Vilallonga – Potries – Beniarjó – La Font d’En Carròs – Rafelcofer – l’Alqueria de la Comtessa – Piles – Oliva que permetera la connexió de viatgers cap al sud de la comarca, a la ciutat d’Oliva, on es troba un centre secundari de servei, on hi ha el Conservatori Comarcal, així com interconnexions entre parades de la xarxa, i desplaçaments transversals.
  • La retirada de la proposta de Projecte de servei públic de transport de viatgers de Gandia a Pego, Vilallonga i Castelló de Rugat CVV-231 i la suspensió cautelar de la resta de projectes que afecten la comarca de la Safor-Valldigna, així com abordar prèviament la redacció d’un pla comarcal de mobilitat amb criteris territorials d’eficiència, d’eficàcia i de garantia dels serveis públics essencials, que en cap cas es garanteixen en aquesta proposta, tot en acompliment de la legalitat vigent, en especial del que determina el preàmbul i l’articulat de la Llei 6/2011, d’1 d’abril , de la Generalitat, de Mobilitat de la Comunitat Valenciana.