El Centre Excursionista i l’Ajuntament impulsaran la creació d’un Paratge Natural Municipal a Ròtova

El Centre Excursionista de Ròtova i l’Ajuntament de Ròtova impulsaran la creació d’un Paratge Natural Municipal. La superfície total inicial que abastarà ascendeix al voltant de les 88 hectàrees, entre les propietats del Centre Excursionista de Ròtova i el mateix municipi de Ròtova. Per a la redacció dels treballs inicials, Ròtova ha rebut una subvenció de 4.000€ de l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de València, dins de l’estratègia Reacciona 2021, que regula la concessió de diverses línies de subvenció per a la implantació d’actuacions relacionades, entre d’altres, de declaració de Paratges Naturals Municipals.

Entre els paratges més destacats hi ha el barranc d’Atanasi, que compta amb l’existència d’una microreserva de fauna salvatge de la Generalitat Valenciana, la Cova de les Rates Penades, i de flora, i una microreserva d’arborcers. El Barranc compta, a més, amb un important patrimoni cultural: diverses construccions de forn de calç, un aqüeducte i fita amb el castell del Borró, una fortalesa andalusí del segle XI. Pel barranc transcorre una part del sender PRV-100, un camí ben senyalitzat, amb una senda botànica senyalitzada. L’espai està format per ecosistemes mediterranis termòfils sobre formacions geològiques càrstiques amb un elevat grau de descarbonatació. Aquest fet provoca que la composició florística present incloga algunes espècies bàsiques que hi aporten singularitat. A més, el paratge inclourà les parcel·les municipals del barranc del Garrofer.

Des del consistori han explicat que “gràcies al treball, entre d’altres, fet per el Centre Excursionista de Ròtova, els veïns i veïnes de Ròtova han conreat la seua estima al terme municipal i en moltes d’elles ha crescut la passió per la natura”. La declaració suposarà un nou pas en la defensa i cura de l’espai forestal. L’ajuda de la Diputació de València permet posar en marxa un altre punt del projecte ‘Ròtova Canvi’, el programa d’actuacions en Medi Ambient i lluita conta el Canvi Climàtic del municipi.