Ahir vam ratificar en l’assemblea celebrada a Palmera la nostra oposició frontal a la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) favorable al projecte bàsic de connexió de la CV-60 amb la N-332 comprés entre Palma de Gandia i Gandia. A més, vam acordar donar suport a la Plataforma per la defensa de l’horta de la Safor en totes les accions que l’entitat acorde encetar, com ho hem fet fins ara.
Alcaldes, alcaldesses, presidenta en funcions de la Mancomunitat de Municipis de la Safor, regidors i regidores, i militància i simpatitzants vam rebutjar de ple el document emés per la direcció general de Qualitat i Educació Ambiental de la Conselleria d’Agricultura, per entendre que perjudica “greument i de forma irreversible” els interessos de la comarca.
Des de Compromís Safor-Valldigna considerem que la DIA valora exclusivament les afeccions sobre els entorns urbans, però sense aportar cap estudi de la situació actual, ni simulacions dels impactes futurs, per exemple de la contaminació acústica.
Els impactes ambientals de la construcció no tenen en compte l’especificitat de la terra que travessa. En cap moment s’analitza que la prolongació com a nova autovia transcorreria per una horta històrica en producció. No es fa cap referència a la situació de canvi climàtic, de la gran importància estratègica de la preservació d’un recurs com és la terra cultivable. Per estes raons s’entén que la DIA és insuficient, inadequada i no acceptable
Recordem que “la CV-60 passarà per una zona crítica de recàrrega d’aqüífers declarada com a «Àrea a millorar». Afecta en la pràctica totalitat del seu recorregut a una zona de sòls crítics per a la recàrrega d’aqüífers i d’una elevada permeabilitat.
Les aigües d’escorrentia provinents del paviment de la CV-60 i de les seues cunetes contindran un alt nivell de contaminants. I la solució que presenta el projecte no és un sistema eficaç amb els contaminants que suren, com és el cas. La impermeabilització que suposa la carretera afecta a més de 60 ha d’horta”
D’altra banda destaquem que ” la barrera que suposa l’autovia augmenten significativament els riscos d’inundació”.La pèrdua de l’estoc de CO2 corresponent a la zona afectada serà de 7.241 Tn CO2 equivalent; que a més de ser emesos a l’atmosfera, ja mai més contribuiran a la fixació de CO2, el que suposa un considerable impacte a l’atmosfera que contribuirà a empitjorar els efectes del canvi climàtic. Amb la construcció de la infraestructura plantejada es deixaran de fixar vora 915 Tn de CO2 a l’any, amb el conseqüent impacte directe sobre els nivells de CO2 atmosfèric i per tant sobre el canvi climàtic.
Una barrera física que alterarà el règim de brises i alterarà greument el microclima.
A tot això cal afegir: la contaminació atmostèrica que provoca l’augment de la
velocitat, l’afecció a la xarxa hidràulica del Serpis (que recordem que es un paisatge protegit) i a tot el patrimoni hidràulic que serà destruït, es produirà una fragmentació de la connectivitat de l’hàbitat i dispersió d’espècies, dificultant l’intercanvi de poblacions amb el corredor ecològic que és el riu Serpis.
Des de Compromís Safor-Valldigna recordem que MAI ens hem oposat a les actuacions del tram de l’Olleria a Terrateig! I aprofitem per recordar l’alternativa a l’actual projecte de CV-60 que en el seu dia vam plantejar i que continuem reivindicant al tram entre Palma i Gandia:
a) Accés a l’AP-7 des de la CV-680 al pas del terme de Beniarjó a través d’una rotonda elevada de distribució del trànsit que aprofitaria l’actual viaducte entre Almoines i Beniarjó.
b) Enllaç de las CV-60 amb la N-332 (Ronda de Gandia) al pas pel cementeri de Gandia, capaç d’assumir l’escàs increment de trànsit que preveu l’actual Projecte de Connexió de la CV-60 amb la N-332. L’accés des de la ciutat i la platja es seguiria fent per la via actual, l’Avinguda de Vilallonga.
Sí a una CV-60 respectuosa amb el nostre territori i ambientalment sostenible!