L’alcalde de Ròtova fa balanç de l’actualitat municipal en la mateixa setmana en la que se celebrarà el Porrat de Sant Macià, l’aplec que vol ser un punt de trobada de visitants de la Safor i de la Vall d’Albaida. A banda dels serveis essencials, el Govern local està capficat en la rehabilitació de dos grans contenidors culturals, l’antic cine Cervantes i el Palau dels Comtes.

Font: SAFORGUIA.- Josep Camacho.

¿A quins projectes destinaran els 972.000 euros del Pla Obert d’Inversions 2024-27?
-Tenim previst continuar actuacions que, per una banda, no podria afrontar el municipi sol i, per altra banda, que segueixen la línia de la planificació actual: estem parlant, per exemple, de continuar actuacions per a la legalització de la situació urbanística del poliesportiu (que arrosseguem del Govern anterior); l’espai associatiu de la Nau polivalent; una nova fase del Palau (que ens permeta cofinançar amb noves ajudes) i millores en l’espai urbà, com ens marca el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, entre d’altres.  

¿Tenen algun projecte pendent de l’anterior Pla d’Inversions que s’acollirà a la pròrroga per a acabar-ho en 2025?
-En principi tenim previst acabar les actuacions de l’anterior Pla d’Inversions a juny. És cert que tenir la possibilitat d’acabar-les amb més temps tranquil·litza, i això està bé. Les actuacions que estem realitzant del Pla d’Inversions ens permeten millorar camins, com el de l’Ermita, espais urbans, com el Passeig 9 d’Octubre o l’Avinguda Jaume I; o habilitar-ne de nous, com l’Espai Jove, a la Nau Polivalent, o una nova fase al Palau dels Comtes. 

En gener la diputada provincial Dolors Gimeno va denunciar a Ròtova la eliminació del programa “Reacciona” per part de la Diputació, del qual precisament la localitat s’ha beneficiat…
-Ròtova s’ha esforçat demanant ajudes com les del programa Reacciona, que es concedien per concurrència competitiva, i que caminaven en favor del medi ambient i contra el canvi climàtic. Durant estos quatre anys, vam rebre vora 430.000 €. No és una bona noticia la possibilitat de deixar de rebre ajudes per treballar en línies concretes, com la millora del cicle integral de l’aigua, l’energia, la mobilitat sostenible, els espais naturals, la gestió forestal o l’educació ambiental. Continuarem treballant en esta línia, amb les ajudes que aconseguim, perquè estem convençuts que cal deixar un poble amb futur a les properes generacions.

Probablement el projecte més ambiciós d’esta legislatura serà la rehabilitació del l’antic cine Cervantes. ¿Quines previsions hi ha per a les obres, i termini d’execució? ¿Què suposarà per al poble quan estarà acabat?
-Esperem comptar amb el cine Cervantes rehabilitat en un any. Parlar del cine Cervantes és parlar de la historia viva de Ròtova. És un local amb connotacions culturals, socials, familiars i emotives de les veïnes i veïns del poble. Està ubicat al centre del poble i ha d’esdevenir la sala d’actes que el poble necessita. Volem que siga un espai de cultura i de trobada on poder assistir a representacions de teatre, projeccions de cinema, trobades amb escriptors… Volem que siga una sala d’audicions de concerts on gaudir de La Rotovense Musical i de la Rondalla Agredolç… Que les xiquetes i xiquets, la joventut, els jubilats i tothom que vulga puga disposar d’us espai en condicions on desenvolupar les seves activitats. Hem rebut una subvenció de 500.000 € de la Generalitat, i una altra de l’IVACE de 114.000 €; això ens permetrà que, amb l’aportació municipal, puguem executar les obres d’un espai molt esperat.

¿Com estan els comptes municipals? ¿Ja tenen pressupostos?
-L’estat de comptes de l’Ajuntament ens permet reforçar en el pressupost de 2024 serveis com la Policia Local, l’atenció a la gent gran i la cultura o la participació; a més, amb l’entrada en vigor del nou pressupost, podrem execurar un important capítol d’inversions. 

¿Alguna novetat pel que fa al polígon industrial?

-Impulsar l’economia del poble passa, de manera important, per consolidar i millorar el polígon. Les empreses impliquen llocs de treball, ingressos al municipi i ens asseguren el futur del poble. Per una part volem que les empreses actuals puguen desenvolupar el seu negoci amb les millors condicions. Volem estar al seu costat i fer totes les millores possibles per facilitar-los la seva tasca.
Des de 2019 hem aconseguit invertir vora 500.000 € i l’Ajuntament acaba de sol·licitar a l’IVACE una nova actuació de millora en la convocatòria de la subvenció d’enguany. Ho fem amb el consens de les mateixes empreses, que han de ser pol d’atracció d’altres que es vulguen instal·lar al poble si veuen que aquest polígon els proporciona el que elles necessiten.

¿I respecte a inversions en el col·legi? ¿Està garantit el pla Edificant? 
-El col·legi és el cor del poble, és el que li dona vida. Una de les nostres prioritats és l’educació i, per tant, les nostres escoles. Intentem millorar tant l’Escoleta Infantil Municipal com l’aulari de Ròtova del CRA que compartim amb Alfauir. Nosaltres continuem treballant en l’Edificant, i el projecte continua, per tant; també és cert mirem amb inquietud les partides dels pressupostos de la Generalitat. El Pla Edificant suposarà millorar les condicions dels xiquets i xiquetes de Ròtova, tindran una escola del segle XXI. Totes i tots hem de fer-ho possible.

¿El Palau dels Comtes continua amb la seua fulla de ruta per a posar-lo en valor? 
-El Palau, juntament amb el cinema Cervantes, son dues peces bàsiques del patrimoni municipal. El palau volem que siga un espai per a la ciutadania, i per això vam redactar el Pla Director del Palau recollint les propostes del veïnat, dels tècnics i de la gent que treballa a l’Ajuntament. Necessàriament hem d’anar treballant per fases, i ho fem de manera ordenada, per anar assegurant l’edifici i recuperant els diferents espais. Des que vam elaborar el Pla Director, hem pogut dur a terme actuacions al pati de davant, al jardí posterior, la millora en les cobertes per evitar filtracions, la recuperació de la façana nord; i ara durem a terme un treball de recuperació de l’estructura interna i la comunicació vertical de les plantes. 
 
¿Com es presenta esta edició del Porrat de Sant Macià?  
-El porrat és un dels esdeveniments més importants de l’any al poble. És molt més que una fira important; és punt de trobada de les comarques veïnes i és un moment en què el poble es dona a conèixer i acull la gent que ens visita, especialment  de la Safor i la Vall d’Albaida. Per altra part, moltes de les persones del poble que viuen fora aprofiten aquest cap de setmana per visitar el poble i retrobar-se amb el veïnat. Jo diria que el porrat de Sant Macià el teixim amb les persones i per les persones. Les associacions i entitats del poble es bolquen cada any, i eixa és una de les raons de l’èxit. La  seua implicació i participació es fonamental. També hi ha la part d’ensenyar el que el poble té i allò que el poble és. Poder mostrar la vil·la romana o el centre d’interpretació de la pansa, com a espais per a reconéixer-nos en el nostre passat, és un fet que ens enorgulleix.


Personalment, ¿quin acte del Porrat no es perdrà? ¿Què recomanaria fer, vore o menjar a Ròtova als qui s’acosten a la població amb motiu del porrat?
-Tot els actes del porrat seran importants; em fa especial il·lusió veure com van creixent les iniciatives que acaben mostrant-se al porrat: les exposicions i mostres, sobretot. El concert de dissabte a la nit a la Carpa Jove també farà molt de comboi, amb Colomet i Oceäns; o les actuacions familiars.  Jo recomanaria mirar el programa en la nostra web i reservar les visites al nostre patrimoni i l’horari de les actuacions que es duran a terme durant els tres dies, especialment al voltant de la plaça Major. Per descomptat, cal fer l’itinerari pel poble seguint les parades i no anar-se’n sense gaudir de la nostra  cuina. Al porrat les parades de menjar tradicional i, especialment, les de les associacions són bons llocs per reunir-nos i desconnectar. També comptem amb dos forns i diversos bars per degustar la cuina i els dolços tradicionals, que també fan que el nostre poble siga conegut i visitat.