El Ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es declara com a bé d’interés cultural immaterial l’Escaldà, denominació que es refereix al procés de transformació del raïm moscatell en pansa.
Aquest procés encara es fa a les comarques de la Marina Alta, la Marina Baixa, la Safor i la Vall d’Albaida. L’Escaldà té lloc anualment, entre els mesos d’agost i setembre, i consisteix a utilitzar un mètode d’escaldat per a tallar-li la pell al raïm i reduir així el temps d’exposició al sol.
Els orígens es remunten a l’època romana i es va mantindre sense canvis des de l’època medieval. L’època daurada de producció de pansa va ser entre els segles XVII i XIX, fins que, a l’inici del XX, començà el seu declivi a causa de diferents factors. Actualment, aquesta activitat tradicional la duen a terme pocs productors, que són els que han mantingut aquest ritu fins a l’actualitat.
En aquest procés s’identifiquen una sèrie d’elements propis com són els forns, les calderes o el lleixiu, producte químic elaborat amb cendres de sarments, calç i aigua, que s’utilitza per a tallar la pell del raïm. Així mateix, cal citar també els riuraus, estructures arquitectòniques tradicionals de planta baixa que albergaven els canyissos replets de raïm escaldat per a protegir-lo de la pluja, la rosada i la humitat.