El grup municipal demana que l’interés a pagar pels ajuntaments en el préstec per pagar els proveïdors siga a l’1 %. Demana a l’estat una llei de finançament local que no ofegue els ajuntaments.
El Consell de Ministres va aprovar el Reial Decret-Llei 4/2012 el 24 de febrer que va ser publicat el 25 de febrer, on es determina les obligacions d’informació i els procediments necessaris per establir un mecanisme de finançament per al pagament als proveïdors de les entitats locals. L’objectiu és establir un sistema que permeta abordar el greu problema dels impagaments a les empreses proveïdores dels ajuntaments espanyols, un deute que ascendeix a més de 30.000 milions d’euros.
Els Ajuntaments hauran de remetre al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques un llistat de factures pendents de pagament amb data anterior a l’1 de gener del 2012. En el llistat hauran de constar la identificació del contractista, l’ import, la data de recepció de la factura i si s’ha iniciat o no un tràmit judicial per part del contractista per al seu cobrament. El termini per a presentar aquesta relació de factures pendents de pagament va ser el 15 de març del 2012.
Per altra banda, hauran de fer arribar al mateix Ministeri abans del 31 de març un Pla d’Ajustament on es contemple el pagament d’eixos deutes i les mesures previstes per a combatre el dèficit. El govern central del PP obligarà a tots els ajuntaments que es pose en marxa un pla d’ajustament on es contemple el pagament d’eixos deutes i les mesures previstes per a combatre el dèficit.
Aquesta normativa és de caràcter obligatori per a les entitats locals i la intervenció haurà d’expedir-ne certificats.
Tots els proveïdors han de cobrar les factures pendents. Però els ajuntaments es troben en situacions límits i aquesta mesura els du a fer un duríssim ajustament en la incorporació de despesa corrent derivat de l’amortització del deute. Per altra banda, aquesta disposició ve donada, en part, pel no pagament del deute de la Generalitat amb els ajuntaments i, per tant, es carrega als ajuntaments indirectament amb el pes del deute. A més a més, és indecent políticament que els diners que el Banc Central Europeu deixa als bancs a l’1%, als municipis, i per tant, a les ciutadanes i ciudatans, ens el cobren aquests al 5%.
Així mateix, el Reial Decret – Llei fixa com a proveïdors que han de cobrar, prioritàriament, aquells que han denunciat el deute de l’ajuntament i els qui accepten una rebaixa del deute; cosa que perjudica directament les xicotetes i mitjanes empreses, i els autònoms.
En definitiva, aquesta disposició esdevé un greu atac a l’autonomia local, que no resol el problema fonamental de l’administració local, la manca d’un adequat i suficient finançament.
Per tot això, Compromís ha proposat:
– que l’Ajuntament de Ròtova exigisca al Govern Espanyol que modifique el Reial Decret- Llei 4/2012, en els següents aspectes: que l’interès a pagar pels ajuntaments siga l’1% més el 0,25; que les xicotetes i mitjanes empreses, i els autònoms tinguen preferència per a cobrar el deute, especialment els qui el deute dels ajuntaments faça perillar la seua viabilitat.
– A més, Compromís vol que l’Ajuntament de Ròtova exigisca a la Generalitat Valenciana el pagament als ajuntaments de les subvencions que els deu.
– Finalment proposa demanar al govern espanyol l’aprovació d’una llei de finançament local que garantisca els recursos suficients a tots els municipis.