Més de 600 signatures de veïns de Ròtova i Alfauir acompanyen els escrits del grup municipal. Compromís critica l’opacitat contínua que ha practicat l’equip de govern amb la tramitació de la infrastructura.

Tal com van anunciar fa unes setmanes, Compromís ha presentat al·legacions a la llicència ambiental de la planta de transferència de residus, que estava en exposició pública durant vint dies.

El portaveu de Compromís, Jordi Puig, ha explicat que “la nostra obligació creiem que és vigilar perquè es compleixen tots els terminis i els procesos siguen correctes. Però ens haguera agradat que la participació haguera consistit en demanar l’opinió del veïnat per veure si volien, o no, esta infrastructura”.

“La única ocasió en què s’ha pogut aportar alguna opinió és ara, cosa bastant trista i pobra, des del punt de vista de la participació ciutadana”. A pesar d’això Compromís també ha adjuntat les signatures que han recollit els veïns de Ròtova i Alfauir.

Des de Compromís s’han mostrat indignat sobre tot el procés: “l’opacitat de l’Ajuntament és escandalosa: després de dos mesos encara estem esperar a accedir a la documentació administrativa relativa al projecte (acords plenaris, llicència de compatibilitat, etc.); no hem pogut accedir al projecte de la planta de transferència; ens hem hagut d’enterar per la premsa quan l’alcalde ha donat el permís d’obra a l’empresa; i, el que és més greu, l’Ajuntament no ha consultat si els veïns realment la volien”.

Puig també ha explicat que les al·legacions presentades aborden diverses qüestions: primer que res, qüestions de caire global, com l’oposició de la gent o la demanda de procesos de participació; també, qüestions que preocupen la gent, com els nivells d’olor que pot arribar a emetre o el soroll pel previsible augment de trànsit. En este sentit, les úniques mesures es limiten a dir que “reduiran la velocitat dels vehicles a 20 km/h i l’entrada serà pel final del polígon”. Compromís també ha demanat pels controls de l’aigua que l’empresa vessarà al clavegueram públic.

“El projecte de llicència ambiental descriu l’activitat com molesta – amb un 5, sobre 5-, nociva -amb un 4-, insaluble -amb un 4- i perillosa -amb un 3, també sobre 5-. Això, tenint en compte que que les distàncies respecte de la zona urbana residencial són de 130 m; 50 metres respecte a la zona dotacional esportiva; i 20 metres respecte d’un magatzem de productes alimentaris”.

Finalment, Compromís qüestiona l’impacte sobre el preu de l’habitatge o les empreses, critica la discriminació pel que fa a la demanda de treball exclussivament masculí i demana que s’explicite una zonificació segons el tipus d’activitats de les empreses, tot i situant aquelles que siguen compatibles amb la zona residencial més properes al nucli urbà, tal com s’indicava al document previ del pla d’usos del polígon industrial Les Masses.
639 veïns signen en contra de la planta

Junt a les al·legacions, Compromís ha presentat també les signatures que el passat 17 de juny van decidir recollir els assistents a una reunió a Ròtova. Aleshores, es va decidir recollir la postura dels veïns de Ròtova, però també dels habitants dels municipis dels voltants: i és que més del 80% de les signatures són de Ròtova i Alfauir.

“A Ròtova, ha signat la gent que ha volgut, que per pròpia iniciativa ha buscat els fulls amb què es recollien, això és, no hem anat casa per casa. I som conscients també de les dificultats de significar-se, encara, en un municipi com el nostre. Per això, creiem que tenen molta transcendència el conjunt de firmes recollides”.

Segons l’alcalde, en declaracions a la Cadena COPE, “el procés de recollir firmes seguit per Compromís no estava duent bons resultats pel que no tenen la suficient força com per generar crítica”. “Ells saben tot el que han fet per a que la gent no signara, ha indicat Puig; i ací hi ha un bon nombre de gent que s’hi oposa. Nosaltres no anem a entrar en números ni en comparacions”.

“Nosaltres hem intentat fer-ho de la millor manera possible: convocant la gent, demanant pels passos que volia seguir el veïnat i aportant raons, que és la força que sustenta les crítiques”.