Qüestiona que els acords de plenari en què PP i PSOE aprovaren l’arribada de la planta no s’han complit i el PP diu que es tractava d’un “mer acord de voluntats”.

Compromís denuncia que l’equip de govern ha tardat sis mesos a proporcionar l’acta de plenari en que s’acceptà.

Compromís ha rebut l’acta plenària de desembre de 2010 en què PP i PSOE acordaren condicionar l’acceptació de la proposta del Pla Zonal, Área de Gestió 2, a que s’arribara a un acord previ respecte d’un seguit de punts. Ho ha fet sis mesos després de demanar-ho per primera vegada, i després de fer-ho per tres vegades. En eixa acta hi havia les condicions que aprovà el plenari per acceptar l’arribada de la planta. Jordi Puig ha destacat que el conveni continua sense signar-se; i l’acord de ple és paper mullat, un “mer acord de voluntats, segons el govern”.

A l’acord plenari, es recollia la presència del regidor aleshores a l’oposició a les negociacions amb el consorci. Compromís preguntà si això implicava haver d’incloure un representant actual de l’oposició. “L’alcalde contestà que tindrem la documentació quan la porte a plenari, no abans. El motiu, la nostra oposició a la planta de transferència. L’alcalde condiciona l’accés a la informació de les negociacions al nostre posicionament: tota una mostra de la seua particular concepció de la participació. Un fet, d’altra banda, que no canviarà la nostra posició ferma”. I ara volen, de la nit al dia, estar al corrent de les negociacions?, ens va preguntar l’alcalde. “Sis mesos després, que és el temps que han tardat en lliurar-nos una simple acta de plenari, on es recollia aquest dret que va atorgar a l’oposició. A més, a estes altures, sembla que l’alcalde encara no entén que és tan important la tasca del govern com d’oposició, i tots hem de tenir els mateixos drets”.

Entre els acords previs a la instal·lació consta que les empreses adjudicatàries incorporaren 5 persones residents al municipi en situació d’atur; literalment, “antes de que aparezca oficialmente el municipio de Ròtova como lugar de ejecución de la transferencia de residuos urbanos”. L’alcalde va negar tenir constància de cap contractació.

Des de Compromís han assenyalat, a més, que “ens sembla bastant preocupant el control i la consciència que es té de la informació pública: en el redactat apareix “antes de que aparezca oficialmente el municipio de Ròtova…”; i, després, “una vez hecho público la instalación de la planta de transferencia de Ròtova…”.

L’Ajuntament apunta, tot seguit “unes actuacions de interés” per al municipi, per incloure al conveni amb el consorci:

– Contrucció d’una redona d’accés al municipi davant de Sant Jeroni. Esta redona es va presentar fa aproximadament uns anys i no va ser duta a terme. Entra en els límits del perímetre de protecció de Sant Jeroni de Cotalba.

– Urbanitzar la rotonda d’accés ja existent? L’acord de plenari parla d’una urbanització segons el projecte de què disposa la Direcció General de Carreteres. Es tracta del projecte de la “font lluminosa”? Segons alcaldia “no hi ha un projecte definitiu, encara no està clar”.

– L’acord estableix que Ròtova rebria 3 euros/ tonellada de residus. Al final, Ròtova rebrà 1,25 euros per tonellada.

– Una brigada de manteniment de com a mínim 4 persones per al manteniment i neteja de les vies. Segons l’alcaldia, encara està en procés de negociació.

– Conveni de 24.000 euros: destinats a activitats. Segons alcaldia, encara està negociant-se.

– “Realizar actuaciones encaminadas” a que l’Ajuntament firme un conveni amb Diputació per valor d’1.300.000 euros destinat a la finalització del camp de futbol. Nosaltres entenem que un alcalde, un regidor o un diputat pot sol·licitar ajudes i demanar per les necessitats d’un municipi. Però quines actuacions pot dur el consorci i de quina manera per a que l’Ajuntament dispose d’un conveni de col·laboració amb la Diputació amb un montant d’1.300.000? La resposta de l’alcalde és: no ho sé.

– Una vegada oberta i en funcionament la planta: els treballadors seran preferentment de Ròtova. L’alcalde assegura que sí, tot i que no ho pot assegurar, encara no està firmat el conveni.

– El cost de valorització i transport seran zero. Segons l’alcaldia, està negociant-se.

Puig ha destacat que el conveni continua sense signar-se; i l’acord de ple és paper mullat, un “mer acord de voluntats”, segons el govern. “I, ja mig construïda la planta de transferència, encara no sabem tot açò en què quedarà, perquè la transparència i la informació brillen per la seua absència”.