Jordi Puig, Nahiana Suñé i Suni Vidal. Grup municipal de Compromís per Ròtova.

Fa tot just un any de les eleccions locals, en les quals Compromís va obtenir representació per primera vegada a l’Ajuntament de Ròtova, amb tres representants. Un any després, hem volgut realitzar un xicotet balanç de l’acció de govern i la tasca duta a terme pel grup municipal.

Este ha sigut un any de treball intens. En primer lloc, de presa de contacte, de treballar en qüestions bàsiques i de fer propostes perquè l’Ajuntament canviara inèrcies del passat. En algunes, com l’accés a la informació, la publicitat i difusió del que fem els i les regidores a l’Ajuntament, hem avançat un poc, però encara resta que les pors a gravar les sessions plenàries ens deixe entrar al segle XXI. Sense anar més lluny, ens hem felicitat, per exemple, quan s’han començat a publicar les actes a la web de l’Ajuntament, i hem denunciat, i continuarem fent-ho, quan ens han impedit accedir a la documentació que hem sol·licitat. Al llarg d’este any, hem aportat moltes propostes, en forma de moció, de xicotets precs i preguntes o per registre d’entrada. Tenim un programa i una concepció de fer política, i considerem que és la nostra obligació posar-la sobre la taula, tot i que des de l’oposició.

I, en la balança entre els guanys i els desencerts, la cosa està desigualada. Este primer any, és cert, ens hem de felicitar perquè acabem el camp de futbol; i la forma com s’ha acabat, amb ajudes de Diputació i per fases més menudes que en un principi s’havien previst, ens mostra que cal deixar de banda els projectes megalòmans i anar treballant a poc a poc en projectes ajustats a la mesura del municipi.

La situació econòmica posa al descobert la política errada de voler fer-ho tot al mateix temps i més gran del que necessitàvem. Durant 2011 es va posar sobre la taula la liquidació de 2010, que obligà a elaborar un Pla Econòmic Financer i impedí concertar préstecs a llarg termini. En el moment que es presentaren els pressuspostos, el govern va dir que no pujaria taxes ni impostos; i ho feu immediatament, amb la pujada de la taxa del clavegueram. I ho ha tornat a fer amb la pujada dels preus de l’escoleta i la piscina. Tot això junt a un ‘pla d’Ajust’, que suposa el sacrifici dels veïns i veïnes per poder pagar el nou préstec de més d’1.700.000 €, que el govern havia deixat en factures per pagar a proveïdors (que se suma, no ho oblidem, al d’1.600.000 € que ja tenia aprovat).

Pel que fa al govern, si hem de ser sincers, el PP ha mantingut una actitud poc proactiva i desagradable en quant a les formes (tot i obviant les paraules enceses i els trencaments inexplicables de relacions). Els i les assistents als plenaris i els que llegeixen els escrits del PP ho han pogut comprovar. La posició de l’equip del PP ha estat la d’un ‘govern d’oposició’, que es troba més còmode fent control al grup de l’oposició i a la gent del municipi que duent a terme iniciatives en positiu.

Este any ha estat marcat, a més, pel procés d’obertura de la planta de transferència de residus, que el govern ha fet d’esquenes i sense consultar el veïnat: tot un botó de mostra de com un govern es nega a parlar amb els veïns i presenta els projectes amb fets consumats.

Des de Compromís hem intentat informar de la realitat municipal i fer entendre a la gent que cal la implicació de totes i tots: casa a casa, a través de la xarxa i fomentant el seguiment del plenaris.

Tot açò, però, només és el principi. Des de Compromís continuarem treballant en el control al govern i també en la proposta d’activitats. Compromís ha volgut agrair a tota la gent el suport rebut i els suggeriments continu d’idees i propostes per dur al plenari. Açò solament és el principi; a poc a poc, anirem fent realitat una altra manera de fer política.