L’alcalde de Ròtova, Jordi Puig, afronta la seua segona legislatura, ara més tranquil amb el recolzament majoritari que va obtindre en les eleccions del passat 28 de maig.

Saforguia. Josep Camacho.

¿Creu que esta legislatura, a tenor dels resultats, serà més tranquil·la que l’anterior, políticament parlant? 
-Totes les legislatures tenen una dinàmica pròpia i jo estic segur que en la que ara iniciem podrem fer molta faena. N’hem fet molta i hem iniciat un canvi, que volem continuar; serà una legislatura plena de reptes des del punt de vista polític. Som polítics i fem política; i un dels reptes és mostrar-ne la cara més positiva, com una ferramenta per a prendre decisions i transformar el nostre entorn, sense amagar-nos. Ara tenim un equip consolidat amb gent de diferents edats, on combinem experiència i renovació, amb moltes ganes de continuar transformant el poble; és un equip ample i il·lusionat, que va més enllà de la candidatura. 


 
¿Com interpreta eixe major recolzament dels electors a Compromís, i amb una alta participació?
-Primer que res, voldria agrair al veïnat l’alta participació en les eleccions municipals. Ens vam marcar molts reptes en una legislatura de canvi: posar al dia el poble i començar a marcar un nou model. I hem acabat fent molts projectes. D’altra banda, crec que hem afrontat les situacions complexes amb la major transparència possible i parlant clar. I això ho deu haver valorat la gent. Per a l’equip de Compromís suposa una satisfacció que les nostres veïnes i veïns ens hagen recolzat i valoren la faena feta; treballem pensant en el bé del poble, i intentarem millorar allò que siga possible.  Este suport rebut ens anima a seguir treballant encara amb més força. 


 
¿Espera major col·laboració de l’oposició? 
-L’oposició té un paper molt important en el consistori. No ho dic per dir-ho: nosaltres hem fet eixa funció, i la férem de manera responsable. No va passar el mateix esta legislatura passada, i la gent ho ha valorat. Nosaltres volem comptar amb tots ells i mirar de posar-nos d’acord en totes les qüestions importants pel poble.
Estem convençuts que, a més del seu legítim paper de control al govern, també hi haurà la col·laboració i bona entesa en aquells temes que són bons pels nostres veïns i veïnes. En el ple de constitució vam fer dos reflexions importants: per damunt de tot som persones. Cuidem-nos, doncs. I respectem-nos. És un desig bàsic, que també hem de reivindicar hui a Ròtova: la cura de les persones. I parlem. Esta és la segona. La participació ciutadana ha sigut un dels pilars del nou projecte de poble. Treballarem des del diàleg, amb la resta de grups i amb la gent.


 
Pel que fa a les arques municipals, s’inicia una legislatura amb deute zero. ¿La voluntat és mantindre esta situació?  
-Ara a maig, hem amortitzat definitivament el deute i disposarem de més recursos per inversions i millores. Comptarem amb una superior capacitat d’inversió, ja que no tenim deutes, i pensem que ens hem d’anar ajustant al que tenim i que això ens permetrà afrontar situacions que fins ara no havíem pogut: millor la situació laboral del personal, comptar amb més policia local, etc. Volem continuar apostant per la tasca de l’Agència d’Ocupació i Desenvolupament Local: esta legislatura passada hem captat més de 4,5 € d’euros des de gener de 2020, i esta línia de recerca de recursos per al poble l’hem de fomentar.

¿Ja té pensat el nou Govern? ¿Tindran dedicació completa tots els regidors del Govern?  
-Hem configurat un equip pensant en les necessitats del poble, que respon al projecte de municipi que hem encetat. Hem organitzat les àrees amb les companyes Antònia Paredes, Maria Fayos, Dolores Faus i Pedro Ciscar: elles, junt a l’equip de suport, posaran tot el que està a la seua mà per dur endavant el govern. Les regidories de govern tindran una compensació, com ocorria en la legislatura, per tal de dignificar la seua tasca. I s’organitzaran en torn d’un projecte de Ròtova per a les persones, jove, participativa, dinamitzada econòmicament; i una Ròtova que lluita contra el canvi climàtic i mira al futur en Educació i Cultura. 


 
A mitjà-llarg termini, ¿quines són les principals decisions o inversions que hauria de fer l’Ajuntament perquè Ròtova no es quede enrere? 
-Estem molt il·lusionats a dur a terme de manera imminent projectes que hem estat enllestint al llarg de la legislatura: dur endavant la reforma del cinema Cervantes i que puga tornar a obrir les seues portes desprès de tants anys i poder disposar d’una sala d’actes en condicions. La reforma i ampliació de l’escola, amb un milió i mig d’euros d’inversió,l amb el Pla Edificant.  Continuarem amb la restauració del Palau dels Comtes de Ròtova i amb les millores al poliesportiu i la Nau Polivalent. 
Hem intentat fer partícip la gent del programa d’actuacions que tenim previst per aquests quatre. Ara hem finalitzat l’actuació de millora dels parcs infantils.  Els joves són el present i el futur del poble. Volem que els joves tinguen un espai on relacionar-se i formar-se sense eixir del poble. Per això disposaran d’un Espai Jove a la Nau d’Usos Múltiples. També millorarem l’espai dedicat a la gent gran, i mirarem altres alternatives de cara al futur.
Hem d’afavorir que tothom del poble tinga faena i per això continuarem millorant el polígon, per atraure noves empreses.


 
¿Com veu el panorama polític de cara al 23J? ¿Creu que la coalició Sumar-Compromís sumarà vots, o els restarà? 
-Malgrat el que ha ocorregut a la Generalitat estem esperançats que la gent progressista no es quedarà a casa i el dia 23J votarà als partits que han demostrat que es pot millorar la vida de la gent.  Creiem que l’opció de Compromís-Sumar dóna garanties de tenir una veu valenciana a Madrid, on hem de reclamar i assegurar un finançament i unes infraestructures justes per als valencians, i sumarà. Ens juguem, a més, avançar o retrocedir en drets i en qüestions democràtiques fonamentals.