• Dolors Gimeno, portaveu de Compromís a la Diputació de València, ha visitat el municipi de Ròtova per valorar el nou Pla d’Inversions Obert de la Diputació.
  • La portaveu de Compromís a la Diputació de València, Dolors Gimeno ha visitat el municipi de Ròtova per visitar les obres del cicle integral de l’aigua i valorar el nou Pla d’Inversions Obert de la Diputació de València junt amb l’alcalde de la localitat i abordar la disminució de recursos que provocarà en diversos municipis de la Safor.

La diputada i portaveu de Compromís Dolors Gimeno, visità el passat dijous dia 18 de gener el municipi de Ròtova i junt amb l’alcalde Jordi Puig i visità les obres del cicle integral de l’aigua que estan duguen-se a terme per part de l’ajuntament, al carrer Jaume I, en recursos de la Diputació provinents del Pla REACCIONA i que en el nou pressupost del 2024, el govern de PP-Ens Uneix i VOX han suprimit.

La portaveu de Compromís a la diputació exposà que aquest tipus d’obres són molt necessàries perquè la xarxa d’aigua potable i de clavegueram solen ser molt antigues, plenes de fuites i molt poc eficients i sense subvencions específiques destinades al seu manteniment acabaran degradant-se més encara. No s’entén com en una situació d’emergència climàtica com la que tenim i especialment a la Safor, la Diputació de València elimine ajudes per a millorar la xarxa d’aigua potable, augmentar la seua eficiència i evitar fuites“. Per part de l’alcalde, Jordi Puig, s’assenyalà que l’Ajuntament de Ròtova s’ha pres molt seriosament este tema i durant la darrera legislatura s’han presentat a totes les convocatòries de subvencions que la Diputació ha tret fent un gran esforç per millorar la xarxa d’aigua del municipi de Ròtova.

Així mateix la diputada de Compromís i l’alcalde mantingueren una reunió per a valorar les noves ajudes que la Diputació de València remetrà al municipi de Ròtova en el Pla d’Inversions Obert en el període 2023-2027 i que es tramitarà en el pròxim plenari del mes de gener per part del govern de PP i ens Uneix amb el suport de VOX.

Pla Obert d’Inversions

Aquest nou pla d’inversions comportarà diversos canvis, com passar de bianual a quadriennal i sumar al Pla d’Inversions actual, part de les subvencions de lluita contra el canvi climàtic com les del Cicle Integral de l’Aigua i les d’Autoconsum Energètic.

Aquesta agrupació de subvencions augmenta la quantia total del Pla d’Inversions, però al mateix temps elimina la possibilitat que els ajuntaments que han apostat clarament per treballar en l’estalvi d’aigua potable, millorar les fuites de la xarxa de clavegueram o instal·lar plaques fotovoltaiques per reduir el consum d’energia, com ha sigut l’Ajuntament de Ròtova, ara mateix no puguen continuar fent-ho i patisquen una pèrdua significativa dels seus ingressos.

Subvencions Ròtova                      Quantia

Pla Inversions 2020-2021               361.159,98 €
Pla Inversions 2022-2023               379.158,59 €
Cicle integral aigua 2020                89.444,95 €
Autoconsum energètic 2020       30.000,00 €
Cicle integral aigua 2021                 90.000,00 €
Autoconsum energètic 2021        24.820,00 €
Cicle integral aigua 2022                84.142,12 €
Autoconsum energètic 2022        21.875,00 €
Cicle integral aigua 2023                89.364,57 €

TOTAL                                          1.169.965,21 €

La portaveu de Compromís, assenyalà que la nova estructura de les subvencions, fa que municipis com Ròtova isquen greument perjudicats, perquè elimina la possibilitat de demanar ajudes de quanties importants i reparteix els diners entre tots els ajuntaments, els que han treballat contra el canvi climàtic, presentant i aconseguides subvencions i els que no han fet absolutament res en els darrers quatre anys. D’aquesta manera ixen beneficiats els municipis que no han treballat el cicle integral de l’aigua o l’autoconsum energètic en edificis municipals o en comunitats energètiques locals.

L’alcalde posà en coneixement de la portaveu de Compromís que des de l’àrea de Cooperació Municipal de la Diputació se’ls ha fet arribar que la quantia econòmica que li correspondrà a Ròtova en els pròxims quatre anys, entre el 2024 i el 2027, que serà de 972.176 €, enfront dels 1.169.965,21 € que Ròtova ha aconseguit en esta legislatura, el que provocarà que el municipi perda 197.789,21 €, “és una situació totalment injusta i molt perjudicial per als ajuntaments que hem treballat per poder aconseguir recursos per a la lluita contra el canvi climàtic, i millorar la vida dels nostres veïns i veïnes, els vora 200.000 € que perdrà l’Ajuntament de Ròtova aniran a parar a pobles que no han treballat, ni han invertit en la lluita contra el canvi climàtic en quatre anys i no podem fer per evitar-ho.”