Jordi Puig: “Hi haurà menys atenció a les persones i menys proximitat (i a mesura que vaja aplicant-se començarem a adonar-nos-en). Intenten ofegar el municipalisme i fomentar organismes opacs i decimonònics com les diputacions”. 

El passat ple ordinari de dilluns 3 de març, el PP va rebutjar una moció presentada per Compromís per Ròtova per sumar-se al conflicte de competències davant el govern central per paralitzar la llei de reforma de l’administració local, en coordinació amb molts dels municipis de l’estat espanyol.

El portaveu de Compromís, Jordi Puig, ha explicar que “fa uns mesos semblava que estàvem tots d’acord (des de la Federació de Municipis i Províncies) que esta reforma era un atemptat al municipalisme. I tot i que, des del primer esborrany a l’actual, el text ha canviat, continua sent-ho”.

No és que ens sorprenga l’actitud del PP; però també cal advertir que l’inici de tot comença amb la reforma que PP i PSOE van fer de l’article 135 de la constitució, per les pressions dels creditors europeus.

A més, Puig va voler deixar clar els efectes que tindrà la reforma del govern central als municipis:

Menys atenció a les persones i menys proximitat (anem a allunyar l’atenció del servei; de moment diran que no passa res, però a mesura que vaja aplicant-se començarem a adonar-nos-en).
– Caminem cap a una privatització de serveis.
Retallada en serveis socials. A la pràctica, en suposarà una desaparició, perquè ni la mateixa Generalitat se’n podrà fer càrrec, ja que es troba en fallida.
Recentralització de competències a favor de les Diputacions.
– Es crea el triangle “estat-autonomia-província”, intentant ofegar el municipalisme. I cal tenir en compte que la Diputació és l’organisme més opac, on menys democràcia hi ha, amb grans dosis de caciquisme i on els seus representants no són triats pel poble… És un organisme que caldria fer desaparèixer.
– Hi haurà una destrucció de treball important: solament al territori valencià, es calcula que 25.000 persones poden anar a l’atur, els que donen els serveis que s’aniran eliminant.

El PP rebutjà la moció perquè la llei és interpretable i anirà millorant i introduint canvis; a més, “tot el que supose un major control en les finances i estiga regulat per llei és bo”.

La moció va ser rebutjada amb 2 vots a favor de Compromís per Ròtova i 5 vots en contra del PP.  Compromís va fer constar la queixa formal, perquè vam demanar explícitament poder tractar esta moció abans del 28 de febrer, per tant, al ple ordinari del mes de febrer, que l’equip de govern va decidir no celebrar.